Πετρέλαιο: Σταθερές οι τιμές αλλά οι ανησυχίες παραμένουν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Σταθερές οι τιμές αλλά οι ανησυχίες παραμένουν
Η προοπτική μιας παρατεταμένης σύγκρουσης στη Γάζα και η μετάδοσή της σε επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, παραμένουν βασικοί μοχλοί του κλίματος που επικρατεί στη αγορά.

Οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν σταθερές την Πέμπτη, μετά την απότομη πτώση της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς αμβλύνθηκαν οι ανησυχίες για διαταραχές στη ναυτιλία κατά μήκος της διαδρομής της Ερυθράς Θάλασσας, ακόμη και ενώ οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή συνεχίζουν να αυξάνονται.

Σύμφωνα με το Reuters, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν κατά 2 σεντς στα 79,75 δολάρια το βαρέλι έως τις 07:36 GMT, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ διαπραγματεύονταν 3 σεντς χαμηλότερα στα 74,08 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές μειώθηκαν σχεδόν 2% την Τετάρτη, καθώς οι μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες άρχισαν να επιστρέφουν στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Οι ανησυχίες για τη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν αμβλυνθεί, αλλά οι συνεχείς ανησυχίες για τις γενικότερες εντάσεις στη Μέση Ανατολή, ειδικά για την εμπλοκή του Ιράν στην περιοχή, καθιστούν δύσκολη την κατάσταση», δήλωσε ο Hiroyuki Kikukawa, πρόεδρος της NS Trading.

«Η αγορά είναι πιθανό να δοκιμάσει ξανά την άνοδο… ίσως στις αρχές του νέου έτους, επίσης λόγω των προσδοκιών για ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων χάρη στη νομισματική χαλάρωση στις Ηνωμένες Πολιτείες και την υψηλότερη ζήτηση κηροζίνης κατά τη διάρκεια του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο», πρόσθεσε.

Η δανέζικη ναυτιλιακή εταιρεία Maersk έκανε γνωστό ότι έχει προγραμματίσει αρκετές δεκάδες πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων για να ταξιδέψουν μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και της Ερυθράς Θάλασσας τις επόμενες εβδομάδες, αφού νωρίτερα είχε ανακοινώσει την προσωρινή διακοπή αυτών των δρομολογίων, μετά τις επιθέσεις κατά πλοίων από την πολιτοφυλακή Χούτι της Υεμένης που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Ωστόσο, η προοπτική μιας παρατεταμένης ισραηλινής στρατιωτικής εκστρατείας στη Γάζα και η μετάδοση της σύγκρουσης σε επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, παραμένουν βασικοί μοχλοί του κλίματος που επικρατεί στη αγορά.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν την κεντρική Γάζα από ξηρά, θάλασσα και αέρα την Τετάρτη, μια ημέρα αφότου ο αρχηγός του επιτελείου του Ισραήλ, Χέρτσι Χαλέβι, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί «για πολλούς μήνες».

Τα στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 1,84 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 22 Δεκεμβρίου, έναντι εκτιμήσεων αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters για πτώση 2,7 εκατομμυρίων βαρελιών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider