Χρηματιστήριο: Συνέχεια στο πτωτικό σερί των τραπεζών - Απώλειες 3,6% για τον κλάδο στην εβδομάδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Συνέχεια στο πτωτικό σερί των τραπεζών - Απώλειες 3,6% για τον κλάδο στην εβδομάδα
5/6 πτωτικά κλεισίματα για τον τραπεζικό κλάδο. Απώλειες 3,6% στην εβδομάδα για τράπεζες.

Δεν έπεισε ούτε σήμερα το Χρηματιστήριο, με τις τράπεζες να πιέζονται εκ νέου, τα ΕΛΠΕ να διολισθαίνουν με απώλειες άνω του 5% και κάποιες επιμέρους επιλεκτικές τοποθετήσεις να δίνουν απλώς το θετικό πρόσημο στον ΓΔ.

Τα διαδοχικά placement σε ΕΤΕ - ΕΛΠΕ (Alpha Bank ήταν ένας ο αγοραστής) τράβηξαν σημαντική ρευστότητα από την αγορά, με τους επενδυτές να κλειδώνουν κέρδη από μετοχές που υπεραπέδωσαν σημαντικά για να συμμετέχουν σε αυτά. Ως προς τα ΕΛΠΕ, πέρα από τους ξένους θεσμικούς που παραμένουν overweight για τις ελληνικές τράπεζες, άρα δεν είχε νοήμα να τραβήξουν ρευστότητα από εκεί, αλλά ούτε και ανάγκη, Έλληνες θεσμικοί, μικροεπενδυτές και τα αμοιβαία των τραπεζών ήταν αυτά που πίεσαν σε υπερβολικό βαθμό τις τραπεζικές μετοχές, φέρνοντας το δείκτη σε ένα κρίσιμο σημείο στήριξης στις 1.030 μονάδες, που αν διασπαστεί θα υπάρξει κίνηση προς τις 1.012 με 995 μονάδες.

Αν ο τραπεζικός δείκτης κινηθεί εκ νέου προς το επίπεδο των 1.064 μονάδων θα μπορέσει να δει εκ νέου τα ιστορικά υψηλά τους στις 1.118 μονάδες.

Βέβαια κάποιες ζητήματα από το σαθρό market making και ο κερδοσκοπισμός που επικρατεί εκεί δε φαίνεται να προβληματίζουν τους ιθύνοντες, ειδικά από τη στιγμή που μιλάμε για μια άκρως ρηχή αγορά εύκολα χειραγωγούμενη από κάποια desks που κερδοσκοπούν κάνοντας scalping στα παράγωγα.

Ως προς το τελευταίο placement στα ΕΛΠΕ, υψηλή ήταν η ζήτηση που εκδηλώθηκε για το 11% (αναθεωρήθηκε από το αρχικό 10% που είχε οριστεί - 10% +2% ήταν ο σχεδιασμός αναλόγως της ζήτησης) του μετοχικού κεφαλαίου τους, το οποίο διέθεσαν το ΤΑΙΠΕΔ και η Paneuropean Oil (όμιλος Λάτσης), μέσω accelerated book building.

Φυσικά πέρασαν σήμερα τα πακέτα στα 7 ευρώ και άμεσα υπήρξε ξεφόρτωμα με αγοραστές να στήνονται στα 7,28 περίπου για να μπορέσουν να κρατήσουν το χαρτί.

Στο ταμπλό μέχρι να λήξει η σειρά παραγώγων δε διαφαίνεται αντίδραση, ειδικά στις τράπεζες που βγαίνουν ρευστοποιήσεις με το τσουβάλι...! Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε 5/6 αρνητικά κλεισίματα και πλέον παραμένει άγνωστο το που θα πάει για να βγάλει αντίδραση.

Ο ΓΔ έκλεισε σήμερα με άνοδο 0,14% κυρίως με κινήσεις ωραιοποίησης και στις δημοπρασίες, φτάνοντας στις 1.275,09 μονάδες. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,23% στις 3.078,97 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διολίσθησε εκ νέου κατά 0,48% στις 1.030,25 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο ΓΔ έκλεισε με απώλειες 0,39%, ο FTSE 25 στο -1,14% και ο τραπεζικός στο -3,6%, ενώ τα 5/6 πτωτικά κλεισίματα από αρχές Δεκεμβρίου συνεπάγονται απώλειες 4,84%.

Στις τράπεζες, κατάφεραν να βγουν από το ασφυκτικό πλαίσιο πιέσεων η Πειραιώς και η Eurobank με κέρδη 0,32% και 0,22% αντίστοιχα, ενώ ΕΤΕ και Alpha βυθίστηκαν περαιτέρω στην εσωστρέφεια με πτώση 0,73% και 1,53% αντίστοιχα.

Βέβαια ο παρολογισμός του ΧΑ συνεχίζεται καθώς μπορεί οι τράπεζες να υποχωρούν καθημερινά, αλλά η Ελλάκτωρ έγραψε 4,52% στα 2,31 ευρώ και η Σαράντης 2,87% στα 7,89 ευρώ. Κέρδη 2% για τη Jumbo στα 25,50 ευρώ, με τη ΜΟΗ στο 2,73% και τα 24,86 ευρώ και την ΕΕΕ στο 1,3% και τα 26,58 ευρώ.

Στο 1,99% ο ΟΠΑΠ και στο 0,86% η Aegean. Είναι εμφανές πως η αγορά δε τραβά τα βλέμματα διεθνών παικτών καθώς όποιες ανοδικές εξάρσεις σε μετοχές γίνονται με rotation και όχι με νέα κεφάλαια.

Στα 36 ευρώ έφτασε η Μυτιληναίος, ενώ τα ΕΛΠΕ βούλιαξαν κατά 5,58% στα 7,27 ευρώ και τζίρο 264,2 εκατ. ευρώ. Άρα σε μια αγορά με συνολικό τζίρο 326 εκατ. τα ΕΛΠΕ έκαναν τα 264,2 εκατ...!

Ήπια πτώση 0,51% για την Τέρνα Ενεργειακή όπως και για την ΕΛΧΑ, με την ΕΧΑΕ, τη Cenergy και τη Βιοχάλκο να κινούνται υψηλότερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider