Χρυσός: Σε νέα ρεκόρ ωθεί η γεωπολιτική αστάθεια - Ξεπέρασε τα 2.100 δολάρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρυσός: Σε νέα ρεκόρ ωθεί η γεωπολιτική αστάθεια - Ξεπέρασε τα 2.100 δολάρια
Οι spot τιμές του χρυσού ανήλθαν σε νέο υψηλό ρεκόρ των 2.110,8 δολαρίων ανά ουγγιά τη Δευτέρα, προτού υποχωρήσουν ήπια, στα 2.084,59 δολάρια.

Η διεθνής ένταση ώθησε τις τιμές του χρυσού σε ένα νέο ρεκόρ τη Δευτέρα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με τις spot τιμές να αγγίζουν τα 2.100 δολάρια.

Οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου κινούνται σε νέα υψηλά και ενδέχεται να παραμείνουν πάνω από τα επίπεδα των 2.000 δολαρίων, ανέφεραν αναλυτές στο CNBC, επικαλούμενοι τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, το πιθανά ασθενέστερο δολάριο και ενδεχόμενες μειώσεις των επιτοκίων.

Αυξάνονται εδώ και δύο συνεχόμενους μήνες με τη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστινίων να ενισχύει τη ζήτηση για το ασφαλές καταφύγιο, ενώ οι προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων δίνουν περαιτέρω στήριξη. Ο χρυσός τείνει να έχει καλές επιδόσεις σε περιόδους οικονομικής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας λόγω του χαρακτηριστικού του ως αξιόπιστου αποθέματος αξίας.

«Η αναμενόμενη υποχώρηση τόσο του δολαρίου όσο και των επιτοκίων για το 2024 είναι βασικοί θετικοί μοχλοί για τον χρυσό», δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής Στρατηγικής Αγορών, Παγκόσμιας Οικονομίας και Έρευνας Αγορών της UOB, Heng Koon How. Εκτίμησε ότι οι τιμές του χρυσού θα μπορούσαν να φτάσουν έως και τα 2.200 δολάρια μέχρι το τέλος του 2024.

Ομοίως, ένας άλλος αναλυτής είναι bullish για τις προοπτικές του χρυσού.

«Υπάρχει απλώς λιγότερη μόχλευση αυτή τη φορά σε σχέση με το 2011 στον χρυσό... ανεβάζοντας τις τιμές στα 2.100 δολάρια και λαμβάνοντας υπόψη τα 2.200 δολάρια ανά ουγγιά», δήλωσε ο Nicky Shiels, επικεφαλής στρατηγικής στην εταιρεία πολύτιμων μετάλλων MKS PAMP.

Οι spot τιμές του χρυσού ανήλθαν σε νέο υψηλό ρεκόρ των 2.110,8 δολαρίων ανά ουγγιά τη Δευτέρα, προτού υποχωρήσουν ήπια, στα 2.084,59 δολάρια.

Την Παρασκευή, ο χρυσός άγγιξε τα 2.075,09 δολάρια για να ξεπεράσει το ενδοημερήσιο υψηλό των 2.072,5 δολαρίων στις 7 Αυγούστου 2020.

Ο Bart Melek, επικεφαλής στρατηγικών εμπορευμάτων στην TD Securities, αναμένει ότι οι τιμές του χρυσού θα ανέλθουν κατά μέσο όρο στα 2.100 δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2024, με τις ισχυρές αγορές των κεντρικών τραπεζών να λειτουργούν ως βασικός καταλύτης για την τόνωση των τιμών.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, το 24% όλων των κεντρικών τραπεζών σκοπεύουν να αυξήσουν τα αποθέματά τους σε χρυσό τους επόμενους 12 μήνες, καθώς γίνονται όλο και πιο απαισιόδοξες για το δολάριο.

«Αυτό σημαίνει δυνητικά υψηλότερη ζήτηση από τον επίσημο τομέα τα επόμενα χρόνια», είπε ο Melek.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δάνεια: Προκαταβολή 10% της ρύθμισης μέσω Εξωδικαστικού θα μπορούν να ζητούν οι Servicers από τους οφειλέτες

ΤΑΙΠΕΔ: «Στρωμένο χαλί» για placement στη HeleniQ Energy και IPO σε ΔΑΑ – Το Ελεγκτικό Συνέδριο και οι χρηματιστηριακές συναλλαγές

Εφορία: Σε ποιους στέλνει «ραβασάκι» με πρόστιμα και φόρους για παλαιές φορο-υποθέσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider