Προς «κόκκινο 4x4» το πετρέλαιο: Νέες πιέσεις ενόψει OPEC - Mάχη για τα 80 δολάρια δίνει το Brent

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προς «κόκκινο 4x4» το πετρέλαιο: Νέες πιέσεις ενόψει OPEC - Mάχη για τα 80 δολάρια δίνει το Brent
Το πετρέλαιο καταγράφει απώλειες για τέταρτη ημέρα καθώς οι επενδυτές στρέφουν τα βλέμματά τους στην επικείμενη συνεδρίαση του ΟPEC+ αυτής της εβδομάδας.

Το πετρέλαιο καταγράφει απώλειες για τέταρτη ημέρα καθώς οι επενδυτές στρέφουν τα βλέμματά τους στην επικείμενη συνεδρίαση του ΟPEC+ αυτής της εβδομάδας. To Βrent, o παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, δίνει μάχη να κρατήσει τα 80 δολάρια το βαρέλι (-0,47%) αφού υποχώρησε κατά 2,3% στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις, ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate διαμορφώνεται στα 74 δολάρια με πτώση -0,9%.

Η αναβολή για τις 30 Νοεμβρίου της συνόδου των χωρών του OPEC και των συμμάχων του (OPEC+) λόγω διαφωνιών που φέρεται να υπήρξαν από ορισμένα μέλη του στον καθορισμό νέων μειωμένων επιπέδων παραγωγής, αναδεικνύει τα όρια του Οργανισμού στον καθορισμό των τιμών του πετρελαίου.

Ο OPEC+ λειτουργεί ουσιαστικά ως ένα διεθνές καρτέλ, τα μέλη του οποίου συμφωνούν το επίπεδο της παραγωγής τους με στόχο να διαμορφώνονται στην παγκόσμια αγορά υψηλότερες τιμές πετρελαίου. Η μείωση της προσφοράς, με δεδομένη τη ζήτηση, τείνει να αυξάνει τις τιμές του πετρελαίου, μεγιστοποιώντας τα έσοδα των χωρών του. Από τις 23 χώρες του OPEC+ οι 13 είναι μέλη του ΟΠΕΚ, με κυρίαρχη λόγω μεγέθους παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας, και οι άλλες 10 είναι οι χώρες που συνεργάζονται από το 2017 μαζί τους, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει, επίσης λόγω ύψους παραγωγής, η Ρωσία.

Εκπρόσωποι χωρών του OPEC+ δεν έκρυψαν την περασμένη άνοιξη, όταν αποφάσισαν μία κατά 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα επιπλέον μείωση της παραγωγής, ότι στόχος τους ήταν οι τιμές να κινούνται κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι. Στο επίπεδο αυτό είχαν κινηθεί οι τιμές του αργού σε μέσα επίπεδα το 2022 αλλά αυτό ήταν κυρίως αποτέλεσμα του αντίκτυπου από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και των κυρώσεων της Δύσης κατά της Μόσχας.

Το τεχνητό έλλειμμα προσφοράς του «μαύρου χρυσού» που προκάλεσε φέτος ο OPEC+, μειώνοντας την προσφορά σε επίπεδα χαμηλότερα από την παγκόσμια ζήτηση, δεν είχε το επιθυμητό για τον ίδιο αποτέλεσμα για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, η παγκόσμια οικονομία έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, με μεγάλες οικονομίες, όπως η ευρωπαϊκή, να κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, που έχει ως συνέπεια να περιορίζεται η ζήτηση για πετρέλαιο. Δεύτερον, αυξάνεται η παραγωγή και η προσφορά από χώρες που δεν ανήκουν στο καρτέλ, όπως οι δυτικές. Αυτό ισχύει κυρίως για τις ΗΠΑ, η παραγωγή των οποίων έχει αυξηθεί φέτος κατά 900.000 βαρέλια την ημέρα καθώς αξιοποιείται η τεχνολογία σχιστολιθικής εξόρυξης πετρελαίου.

Με τα δεδομένα αυτά, ο OPEC+ φέρεται να αναζήτησε μία συμφωνία για νέες περικοπές στην παραγωγή για να στηρίξει τις τιμές, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν αντιδράσεις για τις νέες ποσοστώσεις από αφρικανικές χώρες - μέλη του ΟΠΕΚ και συγκεκριμένα τη Νιγηρία και την Αγκόλα. Για τον λόγο αυτό αναβλήθηκε για τις 30 Νοεμβρίου η σύνοδος, η οποία όπως ανακοινώθηκε θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης.

Δεν είναι γνωστό, αν θα γεφυρωθούν οι διαφωνίες αυτές και ποια θα είναι η απόφαση την Πέμπτη, αλλά αυτό που γίνεται φανερό είναι ότι ο OPEC+ δεν μπορεί να επιτύχει μαξιμαλιστικούς στόχους, όπως τιμές στα 100 δολάρια το βαρέλι, σε μία περίοδο που η παγκόσμια οικονομία χειμάζεται. Όπως σημείωσε αναλυτής, κάθε προσπάθεια να αυξηθούν οι τιμές θα οδηγεί απλά σε ακόμη μεγαλύτερη της ζήτησης, με αποτέλεσμα αυτές να μειωθούν ξανά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στις κορυφαίες επιλογές της HSBC στις αναδυόμενες αγορές η Alpha Bank

«Ταύρος» η Goldman Sachs για το αλουμίνιο - Στα 2.600 δολάρια ο τόνος

Μεγαλώνει η «δίψα» των καταναλωτών για τα ready to drink αλκοολούχα ποτά – Η επόμενη μέρα διεθνώς

gazzetta
gazzetta reader insider insider