ΙΕΑ: Αυξάνει τις προβλέψεις για τη ζήτηση πετρελαίου το 2024

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΙΕΑ: Αυξάνει τις προβλέψεις για τη ζήτηση πετρελαίου το 2024
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναμένει ότι η αγορά θα μπορούσε να μετατραπεί σε πλεονασματική στις αρχές του 2024.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) αύξησε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της ζήτησης πετρελαίου, τόσο για φέτος, όσο και το επόμενο έτος, παρά την βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη σε όλες σχεδόν τις μεγάλες οικονομίες, αν και οι προοπτικές του ΙΕΑ για το 2024 παραμένουν πολύ χαμηλότερες από αυτές του ΟΠΕΚ.

Ο ΔΟΕ, με έδρα το Παρίσι, δήλωσε ότι η αγορά θα μπορούσε να μετατραπεί σε πλεονασματική στις αρχές του 2024, αφού πρώτα διατηρηθεί σε «σημαντικό έλλειμμα» μέχρι το τέλος του έτους, από τις εθελοντικές περικοπές από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

«Προς το παρόν, καθώς η ζήτηση εξακολουθεί να υπερβαίνει τις διαθέσιμες προμήθειες που κατευθύνεται προς το Βόρειο Ημισφαίριο που εισέρχεται στην χειμερινή περίοδο, οι ισορροπίες της αγοράς θα παραμείνουν ευάλωτες σε αυξημένους οικονομικούς και γεωπολιτικούς κινδύνους – και σε περαιτέρω αστάθεια στο μέλλον», ανέφερε η ΙΕΑ στη μηνιαία έκθεση της.

Το πετρέλαιο έχει αποδυναμωθεί σε περίπου 82 δολάρια το βαρέλι για το αργό Brent, από το υψηλό του 2023 τον Σεπτέμβριο κοντά στα 98 δολάρια. Η ανησυχία για την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση έχει ωθήσει καθοδικά τις τιμές, παρά τη στήριξη από τις περικοπές της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του, και τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Ο ΔΟΕ συντάχθηκε με τον ΟΠΕΚ και τις προβλέψεις του για αυξημένη ζήτηση πετρελαίου για το 2023. Η ζήτηση το 2023 υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ, καθώς και από τις παραδόσεις στην Κίνα, που τον Σεπτέμβριο η ζήτηση έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ σύμφωνα με τον ΔΟΕ.

Το 2023, ο ΔΟΕ αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί κατά 2,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), από 2,3 εκατ. bpd που είχαν ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη - φέρνοντας την άποψή του πιο κοντά σε αυτή του ΟΠΕΚ, ο οποίος αύξησε τις προβλέψεις του στα 2,46 εκατομμύρια bpd.

Για το 2024, ο ΔΟΕ αύξησε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της ζήτησης πετρελαίου σε 930.000 bpd από 880.000 bpd. Οι προσδοκίες του οργανισμού στηρίζονται στις ελπίδες για μειώσεις των επιτοκίων και την πρόσφατη πτώση των τιμών του αργού.

Βέβαια, αυτή είναι πολύ χαμηλότερη από την πρόβλεψη του ΟΠΕΚ για 2,25 εκατ. bpd. Η διαφορά - 1,32 εκατ. bpd - ισοδυναμεί περίπου με το 1% της καθημερινής χρήσης πετρελαίου παγκοσμίως και μεταφράζεται σε μεγαλύτερη από την ημερήσια παραγωγή ενός μέλους του ΟΠΕΚ όπως η Λιβύη.

Ο ΟΠΕΚ και ο ΔΟΕ συγκρούστηκαν τα τελευταία χρόνια για ζητήματα όπως η μακροπρόθεσμη προοπτική της ζήτησης πετρελαίου και η ανάγκη για νέες επενδύσεις στον κλάδο.

Οι προοπτικές για το 2024 θα είναι στο επίκεντρο στην επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του, γνωστού ως OPEC+, στις 26 Νοεμβρίου. Η υπάρχουσα συμφωνία του ομίλου των πετρελαιοπαραγωγών χωρών περιορίζει την προσφορά μέχρι το 2024, αν και οι επιπλέον εθελοντικές περικοπές από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία διαρκούν μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

UBS: Αναμένει μείωση των επιτοκίων από την Fed ως και 275 μονάδες βάσης μέσα στο 2024

Γιατί η Goldman Sachs προτιμά τα «ποιοτικά» κρατικά ομόλογα όπως τα ελληνικά

Goldman Sachs: Η παγκόσμια οικονομία το 2024 θα έχει καλύτερες επιδόσεις από το αναμενόμενο

gazzetta
gazzetta reader insider insider