Δυναμική αντίδραση και καθολική επικράτηση των αγοραστών και των long κατά μήκος όλου του ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών, καταγράφηκε στη σημερινή συνεδρίαση.
Μπορεί για αρκετό καιρό οι αγοραστές να απουσίαζαν, όμως ήδη από σήμερα εμφανίστηκαν δυνατά χέρια να τραβήξουν την αγορά προς τα πάνω και μάλιστα με αρκετά εμφατικό τρόπο, αναγκάζοντας και αρκετούς short στα παράγωγα να κλείσουν βιαστικά της θέση τους και να γυρίσουν σε long. Κάπως έτσι μια συνεδρίαση ήταν αρκετή για το ΧΑ ώστε να σβήσει και να αφήσει πίσω του τις απώλειες Παρασκευής και Δευτέρας και να θέσει τα θεμέλια για υψηλότερα επίπεδα.
Να σημειωθεί, πως η πολεμική σύρραξη στη Λωρίδα της Γάδας προκάλεσε ένα νέο γύρο sell off στη χθεσινή συνεδρίαση, όταν οι μεγάλες διεθνείς αγορές κράτησαν, και η Αμερική μάλιστα γύρισε και σε ένα εντυπωσιακό θετικό κλείσιμο, δείχνοντας να αφομοιώνουν με αρκετή άνεση τα νέα δεδομένα και να εστιάζουν ξανά στις κεντρικές τράπεζες, τον πληθωρισμό και τα εταιρικά αποτελέσματα που θα ξεκινήσουν.
Δυστυχώς το ΧΑ, αποτέλεσε μια αρνητική παρένθεση σε όλο αυτό, όντας και μια ρηχή αναδυόμενη αγορά, που κουνιέται αρκετά εύκολα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση ακόμη, και παραμένει έρμαια των διαθέσεων των κερδοσκοπικών funds των αναδυόμενων αγορών. Χωρίς βάθος, γνώση, ψυχραιμία από το retail, οι επενδυτές πανικόβλητοι συνέχιζαν να καίνε χαρτιά, να πουλάνε με χαρακτηριστική ευκολία και να εγκλωβίζονται σε διάφορα γυρίσματα της αγοράς, αφήνοντας στην άκρη θεμελιώδη προοπτικές και επενδυτική βαθμίδα. Αυτοί που αυτές τις μέρες πούλαγαν απεγνωσμένοι από την ισχυρή πτώση της αγοράς, σήμερα έτρεξαν να ανέβουν ξανά στο «άρμα» της ανόδου. Άρα σίγουρα ο πανικός δεν είναι σύμμαχος είτε σε ανοδικά είτε καθοδικά ξεσπάσμα.
Όπως έχει αναφέρει πολλάκις το insider.gr, οι fully invested επενδυτές είναι αυτοί που στις περισσότερες περιπτώσεις πουλάνε μαζικά, γράφοντας υψηλές ζημιές. Άρα η διακράτηση ρευστότητας, οι σωστές επιλογές σε κρίσιμα σημεία και τα stops αποτελούν την τριάδα των εργαλείων στην οποία μπορούν να βασιστούν οι επενδυτές. Χωρίς βιασύνη και ειδικά σε φάσεις που η μεταβλητότητα χτυπάει κόκκινο. Παράλληλα σημαντικό ρόλο έχει και το index arbitrage που κάνουν οι market makers καθώς η τιμολόγηση που γίνεται βλέποντας και το flow από τους ξένους, διαλύει κυριολεκτικά το retail που έχει στηρίξει την αγορά όλο αυτό διάστημα, κατάσταση που χρήζει προσοχής και διόρθωσης.
Ενδεικτικό πως στον χθεσινό πανικό «κάηκαν» και οι θετικές εξελίξεις στη Eurobank. Συγκεκριμένα, το τέλος μιας δεκαετίας (2013 – 2023) συνδεδεμένης με προβλήματα για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες και με την προσπάθεια για την ανασύνταξή τους, σηματοδοτεί η απεμπλοκή της Eurobank από τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Επιπλέον, η πρώτη αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Eurobank δρομολογεί την επόμενη έξοδό του, από την Εθνική Τράπεζα. Πρόκειται για την Τράπεζα με τη μεγαλύτερη συμμετοχή του ΤΧΣ (40,4%), η οποία θα διατεθεί τμηματικά. Τα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει για τον τρόπο και τον χρόνο της αποεπένδυσης είναι πολλά, γεγονός ενδεικτικό της μεγαλύτερης δυσκολίας του εγχειρήματος, αλλά και των συνθηκών στις αγορές που πλέον επιβαρύνονται περαιτέρω από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής υποθέσεις εργασίας – δεδομένου ότι το ΤΧΣ δεν έχει καταλήξει σε αποφάσεις -, εξετάζεται η διάθεση του 20% των μετοχών της ΕΤΕ τον Νοέμβριο μέσω συνδυαστικής προσφοράς σε επενδυτές και διάθεσης μέσω Χρηματιστηρίου. Ειδικότερα, εξετάζεται ποσοστό 15% των μετοχών της ΕΤΕ να διατεθεί με τη μέθοδο του βιβλίου προσφορών σε επενδυτές του εξωτερικού και ποσοστό 5% να διατεθεί στη χρηματιστηριακή αγορά με πρόβλεψη για προτεραιότητα στην κατανομή των μετοχών σε όσους θα είναι ήδη στο μετοχολόγιο της ΕΤΕ κατά την εκκίνηση της διαδικασίας.
Στο ταμπλό, η αντίδραση των αγοραστών ήταν ιδιαίτερα ισχυρή, καθώς εκδηλώθηκε με ισχυρό τζίρο ενώ προέβη και σε αποφασιστική διάσπαση του απλό ΚΜΟ 200 στις 1.158 μονάδες, βάζοντας πλώρη για τις 1.162 όπου εντοπίζεται ο εκθετικός ΚΜΟ 200. Πέραν αυτού αρκετές μετοχές και δη οι τράπεζες έκλεισαν με υψηλό αντεκτέλεστο από τη μεριά των αγοραστών, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πέρασε ξανά πάνω από τις 900 μονάδες όπου με διάσπαση των 921,70 μονάδων θα φέρει νέο κύμα αγοραστικών εντολών.
Έτσι, το ταμπλό «πρασίνισε» σήμερα, με τους αγοραστές και να στέλνουν κατά βούληση εντολές σε όλο το ταμπλό και κυρίως σε τράπεζες και δεικτοβαρείς τίτλους που πιέστηκαν υπερβολικά το τελευταίο διάστημα, όπως η Μυτιληναίος, η ΔΕΗ αλλά και τα χαρτιά Στασινόπουλου με αιχμή τη Cenergy.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 4,19% στις 1.157,85 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ στα 120,1 εκατ. ευρώ, με σχεδόν τα μισά να γίνονται στον τραπεζικό κλάδο. Ο FTSE κατέγραψε ράλι 4,8% στι 2.836,99 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη στο 6,81% και τις 916,80 μονάδες.
Στις τράπεζες ξεχώρισε η Eurobank με ράλι 7,58% στα 1,484 ευρώ και και η Πειραιώς στο 7,46% και τα 2,796 ευρώ με τζίρο που ξεπέρασε τα 17 εκατ. ευρώ. Κέρδη 6,75% για την ΕΤΕ στα 5,30 ευρώ επίσης με τζίρο που δε συνηθιζει η ΕΤΕ καθώς ξεπέρασε τα 18 εκατ. Ανοδική αντίδραση 5,33% και για την Alpha Bank στα 1,236 ευρώ.
Πρωταγωνιστές στο ταμπλό των μεγάλων, ήταν σαφώς η Μυτιληναίος με ράλι 8,06% στα 33,52 ευρώ αλλά και η Cenergy στο 10,71% και τα 5,89 ευρώ. Ισχυρά κέρδη επίσης για τη ΔΕΗ στο 6,07% και τα 9,175 ευρώ αλλά και για την Viohalco στο 6,19% και τα 4,80 ευρώ.
Όλες οι μετοχές βγήκαν από το φάσμα πιέσεων με τον ΟΤΕ στο 4,11% και τα 13,42 ευρώ, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 4,18% και τα 12,46 ευρώ και την ΕΕΕ στο 2,51% και τα 24,93 ευρώ.
Ισχυρή άνοδο για Ελλάκτωρ, Lamda, και ηπιότερα λόγω και των αμυνών που έβγαλαν το προηγούμενο διάστημα ο ΟΠΑΠ στο 1,54% αλλά και τα διυλιστήρια.
«Πάρτι» και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση με την Alumil στο 5,38%, τη Fourlis στο 5,3% και τον ΑΔΜΗΕ στο 5,04%.
Στα ενδότερα, σημαντική θετική εξέλιξη η μεγάλη επιβράδυνση παρουσίασε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς ανήλθε στο 1,6% από 2,7% τον Αύγουστο, όταν και είχε παρουσιάσει οριακή επιτάχυνση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Αυτός είναι και ο βραδύτερος ρυθμός αύξησης των τιμών που έχει ανακοινωθεί από τον Ιούλιο του 2021, φέρνοντας τον δείκτη σε επίπεδα προ του «ξέφρενου» ράλι των τιμών του 2022.
Επιπλέον, ανάπτυξη της ελληνική οικονομίας για το τρέχον έτος πάνω από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους «βλέπει» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην εξαμηνιαία έκθεση των Παγκόσμιων Οικονομικών Προοπτικών (World Economic Outlook) που δημοσίευσε την Τρίτη, με την Ελλάδα μάλιστα να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες με τους ταχύτερους αναπτυξιακούς ρυθμούς. Εξίσου θετική είναι η πρόβλεψη του Ταμείου για τον δείκτη τιμών καταναλωτή της χώρας, με την Ελλάδα να βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ.
Πιο συγκεκριμένα, το ΔΝΤ για το 2023 προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ στο 2,5% ενώ για το 2024 το ποσοστό διαμορφώνεται στο 2%, με την Ελλάδα να υπεραποδίδει και στις δύο περιπτώσεις έναντι της Ευρωζώνης, για την οποία προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 0,7% και 1,2%, αντίστοιχα, αλλά και της ΕΕ με 1,2% και 1 ,5%. Αξίζει να επισημανθεί, πως η φετινή πρόβλεψη ανάπτυξης για την Ελλάδα, είναι η τρίτη καλύτερη από τις χώρες της ΕΕ, καθώς υπολείπεται μόνο της Μάλτας (3,8%) και Κροατίας (2,7%). Η μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη του ΔΝΤ αναφέρει επιβράδυνση στο 1,1% το 2028.