Ινδός υπ. Ενέργειας: «Οργανωμένο χάος» αν το πετρέλαιο αγγίξει τα 100 δολάρια/βαρέλι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ινδός υπ. Ενέργειας: «Οργανωμένο χάος» αν το πετρέλαιο αγγίξει τα 100 δολάρια/βαρέλι
Ο ίδιος ανέφερε στην πλατφόρμα Χ πως οι παραγωγοί πετρελαίου πρέπει να σκεφτούν τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν καθημερινά άνθρωποι σε όλον τον πλανήτη. 

Ο υπουργός πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ινδίας προειδοποίησε ότι θα υπάρξει «οργανωμένο χάος» εάν οι τιμές του πετρελαίου ξεπεράσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι, αλλά τόνισε πως η Ινδία μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει ένα ενδεχόμενο υψηλότερο κόστος.

«Αν η τιμή ξεπεράσει τα 100 δολάρια, δεν θα είναι προς το συμφέρον ούτε της χώρας παραγωγής ούτε κανενός. Θα υπάρξει ένα μεγάλο, οργανωμένο χάος», είπε ο Χαρντίπ Σινγκ Πούρι στο CNBC.

Αλλά «δεν πρέπει να ανησυχείτε για τον αντίκτυπο στην Ινδία. Η Ινδία είναι μια μεγάλη οικονομία που έχει μεγάλη εγχώρια παραγωγή. Θα περικόψουμε, θα βρούμε σίγουρα άκρη», είπε ο Πούρι.

Η Ινδία θα αντέξει. Οι άλλες χώρες όμως;

Την περασμένη εβδομάδα, οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδά τους με τις τιμές να αγγίζουν τα 95,03 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές έκτοτε υποχώρησαν, στα 89,44 δολάρια το βαρέλι το πρωί της Τετάρτης στις συναλλαγές στην Ασία.
Ο Πούρι μπορεί να εμφανίστηκε σίγουρος για τη δυνατότητα της Ινδίας να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο όπως ανέφερε πως δεν είναι σίγουρος αν μπορούν και οι άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο.

«Θα ανησυχούσα για το τι θα συμβεί σε άλλα μέρη του αναπτυσσόμενου κόσμου… αυτό είναι πραγματικά ένα ανησυχητικό σημείο», είπε ο Πούρι, τονίζοντας ότι οι αυξανόμενες τιμές τους τελευταίους 18 μήνες έχουν οδηγήσει «100 εκατομμύρια ανθρώπους σε απόλυτη φτώχεια».

Ο ίδιος ανέφερε στην πλατφόρμα Χ πως οι παραγωγοί πετρελαίου πρέπει να σκεφτούν τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν καθημερινά άνθρωποι σε όλον τον πλανήτη.

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν οι τιμές του αργού πετρελαίου κατέρρευσαν, ο κόσμος ενώθηκε για να σταθεροποιήσει τις τιμές για να το καταστήσει βιώσιμο για τους παραγωγούς. Τώρα, καθώς ο κόσμος βρίσκεται στο κατώφλι της οικονομικής ύφεσης και επιβράδυνσης, οι παραγωγοί πετρελαίου πρέπει να δείξουν την ίδια ευαισθησία προς τις καταναλώτριες χώρες», σχολίασε σε ανάρτησή του.

Υψηλές ταχύτητες με σκοπό την ενεργειακή μετάβαση

Η μεγαλύτερη ενεργειακή πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα είναι η αντιμετώπιση του «τριλήμματος» της διαθεσιμότητας, της οικονομικής προσιτότητας και της βιωσιμότητας, ανέφερε ο Πούρι που υποστήριξε πως η Ινδία τα πήγε καλά στη διαθεσιμότητα και την οικονομική προσιτότητα ενέργειας.

Ωστόσο, αναφέρθηκε και στο θέμα της βιωσιμότητας καθώς η Ινδία - ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας και καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο - έθεσε έναν καθαρό μηδενικό στόχο για το 2070, την ίδια στιγμή που άλλες χώρες κάνουν μεγαλύτερη προσπάθεια. Η Κίνα στοχεύει να επιτύχει την ουδετερότητα των εκπομπών άνθρακα έως το 2060 ενώ η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ έχουν ξεκάθαρους στόχους για το 2050. Παρά την μακρόχρονη μετάβαση της Ινδίας σε ένα καθαρότερο αύριο, ο Πούρι ανέφερε πως πραγματοποιείται σε «περιεκτικότερη κλίμακα» και ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν αρχικά.Εξήγησε ότι μεγάλες εταιρείες ενέργειας όπως η Indian Oil Corporation, η Oil and NaturalGasCorporation και η Bharat Petroleum έχουν θέσει καθαρούς μηδενικούς στόχους πολύ πριν από το 2070.

«Όταν οι τιμές ανεβαίνουν, η αποφασιστικότητα των ανθρώπων για μετάβαση λειτουργεί πιο γρήγορα. Πλέον συνειδητοποιούμε ότι κάτι πρέπει να αφήσουμε πίσω μας για να κάνουμε πράγματα που είναι σημαντικά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στην Ολομέλεια για ψήφιση το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας

ΑΑΔΕ: Ειδικό γραφείο για πληροφορίες και φορολογικές συμβουλές σε επενδυτές - Τι αναφέρει η απόφαση Πιτσιλή

Meta: Απολύει στελέχη από το Metaverse και σχεδιάζει νέα προϊόντα

gazzetta
gazzetta reader insider insider