Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές πριν από πληθωρισμό και ΕΚΤ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές πριν από πληθωρισμό και ΕΚΤ
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με μεικτά πρόσημα την Τρίτη, διαγράφοντας τα κέρδη του προηγούμενου 24ωρου.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με μεικτά πρόσημα την Τρίτη, διαγράφοντας τα κέρδη του προηγούμενου 24ωρου καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν μια πολυάσχολη εβδομάδα με πλούσια οικονομικά στοιχεία.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,18% στις 455 μονάδες, ενώ ο Euro Stoxx 50 υποχώρησε 0,28% στις 4.242 μονάδες. Ο DAX στη Φρανκφούρτη έχασε 0,54% στις 15.715 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 0,41% στις 7.527 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι απώλεσε 0,35% στις 7.252 μονάδες. Ο IBEX 35 της Μαδρίτης σημείωσε άνοδο 0,21% στις 9.455 μονάδες, και ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε κέρδη 0,21% στις 28.584 μονάδες.

Οι ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα γίνουν την Πέμπτη, με την αγορά να προεξοφλεί πιθανότητα 40% για να αυξηθούν τα επιτόκια κατά 25 μ.β. Σημαντικό ενδιαφέρον συγκεντρώνουν και τα πληθωριστικά στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή την Τετάρτη, αλλά και στοιχεία για την ανάπτυξη στην Κίνα, την Παρασκευή, με δεδομένα για την ανεργία, το λιανεμπόριο, την βιομηχανική παραγωγή και τις τιμές ακινήτων.

Παράλληλα, η Κίνα θα δημοσιεύσει επίσης μια σειρά δεδομένων την Παρασκευή, συμπεριλαμβανομένων των τιμών των κατοικιών, της βιομηχανικής παραγωγής, των λιανικών πωλήσεων και της ανεργίας. Το επενδυτικό κλίμα στις ΗΠΑ ενισχύθηκε μετά από δημοσίευμα της Wall Street Journal την Κυριακή που ανέφερε ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ των αξιωματούχων της Fed ώστε να μην αυξηθούν τα επιτόκια στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

Μάκρο

Ανοδικά κινήθηκε το ποσοστό ανεργίας στην Βρετανία καθώς αυξήθηκε κατά 0,5% στο 4,3% την περίοδο Μαΐου έως Ιουνίου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία την Τρίτη τα οποία ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες. Η οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 0,1%, στο 21,1%, λόγω των ατόμων ηλικίας 16-24 ετών. Ο αριθμός των ατόμων που αδρανούν λόγω μακροχρόνιας ασθένειας σημείωσε νέο ρεκόρ. Στα στοιχεία που παρακολουθεί στενά η BoE, η ετήσια αύξηση των αποδοχών εξαιρουμένων των μπόνους παρέμεινε σταθερή στο 7,8%, το υψηλότερο που έχει καταγραφεί.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) στη Γερμανία μειώθηκαν στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους από 34,1 δισεκατομμύρια την ίδια περίοδο το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Bundesbank. Πρόκειται για τις χαμηλότερες ΑΞΕ εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, ένα στοιχείο που υποδηλώνει πως η «ατμομηχανή» της Ευρώπης, «χάνει» την «λάμψη» της στα επιχειρηματικά «βλέμματα», όπως ανέφερε από χτες το Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο (IW). «Η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών επαινούν την υποτιθέμενη επιχειρηματική και επενδυτική ελκυστικότητα της Γερμανίας, όμως αυτό δεν επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία στο πρώτο εξάμηνο του 2023», δήλωσε ο Γιούργκεν Μάτες, επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας Παγκόσμιας & Περιφερειακής Αγοράς στο IW που εκτιμά πως η κατάσταση είναι απίθανο να αλλάξει κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. «Σχεδόν κανένας από το εξωτερικό δεν θέλει να επενδύσει πια εδώ, οι συνθήκες τοποθεσίας είναι προφανώς πολύ αποθαρρυντικές για κάτι τέτοιο», έσπευσε να συμπληρώσει σύμφωνα με το Reuters. Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι υπάρχουν 80 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσων ξένων επενδύσεων στα σκαριά.

Eπιχειρηματικά νέα

Η βρετανική αλυσίδα λιανεμπορίου Poundland ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εξαγοράσει έως και 71 καταστήματα του πτωχευμένου ομίλου οικιακών ειδών Wilko, τα οποία θα συνεχίσουν να λειτουργούν υπό τη δική της εμπορική ονομασία. Η Poundland, που ανήκει στην πολωνική Pepco και διαθέτει 800 καταστήματα στη Βρετανία, σχεδιάζει να προσλάβει εργαζομένους της Wilko και αναμένει ότι τα αναδιοργανωμένα καταστήματα θα λειτουργήσουν εντός του τέταρτου τριμήνου του 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο: Σε αναζήτηση κατεύθυνσης - Κυριάρχησε η μεταβλητότητα με υψηλό τζίρο

BofA: Επενδυτικές προβλέψεις για ισχυρό ράλι στις ευρωαγορές το 2024

H TSMC θα επενδύσει 100 εκατ. δολάρια στην IPΟ της Arm Holdings

gazzetta
gazzetta reader insider insider