Τέταρτη διαδοχική πτωτική εβδομάδα στο Χρηματιστήριο - Στο «κόκκινο» το ταμπλό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τέταρτη διαδοχική πτωτική εβδομάδα στο Χρηματιστήριο - Στο «κόκκινο» το ταμπλό
Έρμαιο των διαθέσεων των βραχυπρόθεσμων και του risk off το Χρηματιστήριο.

Άλλη μια φορά που η αγορά μένει ανοχύρωτη στις ξένες πιέσεις υποαδίδοντας και διορθώνοντας περισσότερο έναντι των μεγάλων πιο ακριβών αγορών παρά τα υψηλά discounts με τα οποία συνεχίζουν να διαπραγματεύονται οι ελληνικές μετοχές και οι τράπεζες.

Το αρχικό profit taking πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις και έφερε μεγαλύτερη ένταση και αβεβαιότητα σε επενδυτές μεγενθύνοντας το μέγεθος των ρευστοποιήσεων σε όλο το φάσμα του ταμπλό και μάλιστα χωρίς κάποια διάθεση από τους αγοραστές να αναλάβουν δράση. Μάλιστα τα χτυπήματα από τους βραχυπρόθεσμους παίκτες καταγράφηκαν στα ίδια χαρτιά, όπως και τις προηγούμενες φορές, με έμφαση σε Alpha Bank, Πειραιώς, Aegean, τη ΔΕΗ και την Τιτάν αυτή τη φορά.

Φυσικά, ελλείψει εγχώριων εξελίξεων, το αδυσώπητο sell off παγκοσμίως στα ομόλογα συνεχίζει να αποτελεί το μεγαλύτερο story στις αγορές αυτή τη στιγμή και χθες οι αποδόσεις έφθασαν σε υψηλά πολλών ετών σε πολλές χώρες, προκαλώντας τριγμούς και στις μετοχές. Το μεγαλύτερο ορόσημο ήταν ότι η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς έφτασε στο 4,274%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο κλεισίματός του από το 2007. Οι αποδόσεις αποκλιμακώνονται μερικώς σήμερα, ενώ δεν υπήρχε ένας συγκεκριμένος νέος καταλύτης - οδηγός για την εκτόξευση των αποδόσεων των ομολόγων. Ωστόσο η κίνηση παρέμεινε παγκόσμια σε εύρος, γεγονός που αντανακλά τις συνεχείς ανησυχίες για τις πληθωριστικές πιέσεις, την προοπτική περισσότερων αυξήσεων στα επιτόκια και και την έμφαση στα επίμονα δημοσιονομικά ελλείμματα. Μάλιστα, ήταν η τρίτη δοαδοχική φορά που ομόλογα και μετοχές ξεπουλιούνται ταυτόχρονα.

Από την άλλη, η αγορά ελλείψει βάθους, «κουνιέται» ακόμη αρκετά εύκολα σε τυχόν μεταβολές θέσεων μικροεπενδυτών. Και αυτό παρά το μπαράζ των θετικών αναλύσεων από ξένους επενδυτικούς οίκους.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη, Διευθύνων Σύμβουλος Κυπριακής ΕΠΕΥ, «το κλίμα έχει αλλάξει επί το χείρον στο ΧΑ, με τον ΓΔ γράφει 4 σερί "κόκκινες εβδομάδες", το χειρότερο δηλαδή ρεκόρ του τρέχοντος έτους. Λογικό -εκτιμούμε- το profit taking μετά από το τόσο μεγάλο ράλι που προηγήθηκε και σε μία διεθνή συγκυρία που πλέον δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, με την Κίνα, τον τεχνολογικό Nasdaq και τις αποδόσεις των κρατικών Ομολόγων να ασφυκτιούν.

Στα πρόθυρα του 4% πλέον και η απόδοση του ελληνικού κυβερνητικού, το οποίο δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο από την επιστροφή της "αρκούδας" στις αγορές Ομολόγων. Καλές οι εκθέσεις των ξένων Οίκων αλλά δεν μπορούν να αποτελούν το κύριο "δικαιολογητικό" συνεχούς "ανάβασης" του εγχώριου Τραπεζικού κλάδου».

Έτσι, την υψηλότερη έκθεση μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, έχει πλέον στην Ελλάδα η Morgan Stanley, μέσω του Eaton Vance EM Fund, όπως δήλωσε, μιλώντας στο «Squawx Box» του CNBC, ο Marshall Stocker, Co - Head για τις αναδυόμενες αγορές της Morgan Stanley.

Ο αμερικανικός οίκος προτείνει αύξηση των θέσεων των χαρτοφυλακίων που τοποθετούνται στις αναδυόμενες αγορές, κατά 20 μονάδες βάσης στο δείκτη MSCI Greece (σύσταση «overweight» για τις ελληνικές μετοχές), με στάθμιση 0,45% στη βάση του δείκτη MSCI των αναδυόμενων αγορών, ενώ στο 1,34% φτάνει για τη Σαουδική Αραβία (σύσταση «overweight») και στο 0,86% για την Πολωνία (σύσταση «overweight») με αύξηση των θέσεων κατά 40 και κατά 10 μονάδες βάσης, αντίστοιχα. Μείωση θέσεων, προτείνει πλέον η Morgan Stanley, για τις αγορές της Αιγύπτου, του Κατάρ και του Κουβέϊτ, (όλες με σύσταση «underweight») κατά 5, 30 και 35 μονάδες βάσης αντίστοιχα, στη βάση της στάθμισης στο δείκτη MSCI των αναδυόμενων αγορών.

Παράλληλα, την «overweight» σύστασή της για τις ελληνικές μετοχές διατηρεί η HSBC στη βάση της στρατηγικής που χαράζει ως προς τα funds του εξωτερικού που ειδικεύονται στις παγκόσμιες αναδυόμενες αγορές.

Σύμφωνα με τον John Lomax, επικεφαλής στρατηγικής στις παγκόσμιες αναδυόμενες αγορές για την HSBC, στην «top - down» ανάλυση, βασικό σημείο αποτελούν τα εγχώρια μακροοικονομικά θεμελιώδη μεγέθη που έχουν αλλάξει σημαντικά, υπό τη βάση της ριζικής μεταστροφής του εγχώριου οικονομικού μοντέλου και των προοπτικών που είναι πλέον πολύ πιο θετικές και πολύ πιο βιώσιμες.

Συγκεκριμένα, κύριος «οδηγός» της δυναμικής δεν είναι πλέον τα δημοσιονομικά μεγέθη, αλλά οι εξαγωγές και οι επενδύσεις. Μετά την επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας στην πρόσφατη διπλή εκλογική αναμέτρηση, αναμένεται μεγαλύτερη στήριξη και διεύρυνση του νέου αναπτυξιακού μοντέλου, υπό την υιοθέτηση ενός μεταρρυθμιστικού πλαισίου, με την ομάδα στρατηγικής της HSBC να υποστηρίζει ότι η Ελλάδα ξεχωρίζει ως ένα από τα πραγματικά θετικά μεταρρυθμιστικά «stories» στον χώρο των αναδυόμενων αγορών.

Παράλληλα, oι traders παγκοσμίως ετοιμάζονται για έκρηξη αστάθειας σήμερα καθώς λήγουν 2,2 τρισ. δολάρια σε δικαιώματα προαίρεσης μετοχών (stock options), ενώ αναμένεται και η ανακοίνωση από τον οίκο FTSE σχετικά με τις αλλαγές στους δείκτες.

Στο ΧΑ μάλιστα, η κατάσταση δε μαζεύτηκε ούτε στις δημοπρασίες, όπου εντάθηκαν οι πιέσεις, με την αγορά να χάνει τελικώς πάνω από 20 μονάδες και να υποχωρεί κατά 1,57% στις 1.263,34 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 1,83%, ο FTSE 25 κατά -1,46% και ο τραπεζικός δείκτης κατά -3,02%.

Στις τράπεζες, βαθύ κόκκινο επικράτησε στην Πειραιώς με τη μετοχή να υποχωρεί κατά 3,76% στα 3,176 ευρώ με υψηλό τζίρο, και την Alpha Bank να ακολουθεί στο -3,03% και τα 1,44 ευρώ. Μεγαλύτερες αντοχές για ΕΤΕ (-0,96%) και Eurobank (-1,09%).

Βαριές απώλειες επίσης για την Τιτάν που έχασε μάλιστα τα 18 ευρώ υποχωρώντας κατά 3,8%, αλλά και για την Aegean στο -3,71% και τα 12,46 ευρώ πλέον. Έσβησε τα χθεσινά κέρδη η ΔΕΗ διολισθαίνοντας σήμερα κατά 2,51% στα 9,71 ευρώ, ενώ απώλειες άνω του 1% κατέγραψαν τα βαριά χαρτιά της αγοράς, όπως η ΕΕΕ, η Μυτιληναίος, η ΜΟΗ, τα ΕΛΠΕ και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Πιέσεις ασκήθηκαν και σε Viohalco - ElvalHalcor που υποχώρησαν και αυτές κατά 2,25% και κατά 2,38% αντίστοιχα, ενώ μαζεύτηκαν οι απώλειες στις δημοπρασίες για την ΕΧΑΕ.

Ζητούμενο αποτελεί επίσης το γεγονός πως σε οποιασδήποτε μεγέθους διόρθωση, πέφτουν όλες οι μετοχές, χωρίς να υπάρχουν άμυνες ή έστω μια χαμηλή διαφοροποίηση. Οι μόνοι τίτλοι που διασώθηκαν σήμερα είναι ο ΟΤΕ, η Jumbo και η Τέρνα Ενργειακή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Overweight» για τις ελληνικές μετοχές η HSBC - «Καταλύτης» οι μεταρρυθμίσεις - Οι κορυφαίες επενδυτικές επιλογές

Τράπεζες: Αγώνας δρόμου από Σεπτέμβριο για αύξηση των νέων δανείων κόντρα στις πρόωρες αποπληρωμές

Παραμένει «ταύρος» και αυξάνει τη θέση της στις ελληνικές μετοχές η Morgan Stanley

gazzetta
gazzetta reader insider insider