Morgan Stanley: Τα οφέλη για τον MSCI Greece από την ένταξη της Τράπεζας Πειραιώς

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Morgan Stanley: Τα οφέλη για τον MSCI Greece από την ένταξη της Τράπεζας Πειραιώς
Αλλαγές ως προς τη βαρύτητα και τη στάθμιση της εγχώριας αγοράς (μέσω της παρουσίας δεκά εισηγμένων εταιρείων στο δείκτη MSCI Greece Standard) στο δείκτη MSCI των αναδυόμενων αγορών (EM), αναμένεται να επιφέρει η ένταξη της Τράπεζας Πειραιώς και η διαγραφή - υποβιβασμός της Τέρνα Ενεργειακής, μετά το χθεσινό (10 - 08 - 23) rebalancing.

Αλλαγές ως προς τη βαρύτητα και τη στάθμιση της εγχώριας αγοράς (μέσω της παρουσίας δέκα εισηγμένων εταιρείων στο δείκτη MSCI Greece Standard) στο δείκτη MSCI των αναδυόμενων αγορών (EM), αναμένεται να επιφέρει η ένταξη της Τράπεζας Πειραιώς και η διαγραφή - υποβιβασμός της Τέρνα Ενεργειακής, μετά το χθεσινό (10 - 08 - 2023) rebalancing.

Όπως υπολογίζει η Morgan Stanley, η προσθήκη της Τράπεζας Πειραιώς αναμένεται να αυξήσει τη στάθμιση της χώρας κατά 0,04% στον δείκτη των αναδυόμενων αγορών, ενώ η υποβάθμιση της Τέρνα Ενεργειακής από τον MSCI Greece Standard στον Small Cap θα μειώσει τη στάθμιση της χώρας κατά 0,01%.

Παράλληλα, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι οι αλλαγές θα αυξήσουν τη στάθμιση της χώρας στις αναδυόμενες αγορές στο 0,47% από 0,46% προηγουμένως, ενώ πιο σημαντική αναμένεται να είναι η αύξηση της στάθμισης στον δείκτη που αφορά την Αναδυόμενη Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και Αφρική - ΕEΜΕΑ, καθώς η «παρουσία» του εγχώριου δείκτη MSCI θα ενισχυθεί στο 3,8% από 3,6% προηγουμένως.

Να σημειωθεί πως οι εισροές από τα passive funds αναμένεται να προσεγγίσουν τα 168 εκατ. δολαρίων (166 εκατ. δολάρια ανέμενε η M.S πριν το rebalancing) ή κάλυψη 13 ημερών (ημέρες συναλλαγών βάση της μέσης ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας), σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Morgan Stanley, για την ένταξη της Πειραιώς.

Από την άλλη, οι εκροές από τη διαγραφή της Τέρνα Ενεργειακής από το δείκτη MSCI Greece Standard αναμένεται να φτάσουν τα 63 εκατ. δολάρια (64 εκατ. δολάρια ανέμενε η M.S πριν το rebalancing), ή κάλυψη συναλλαγών 18 ημερών.

MSCI

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα οι δέκα μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη MSCI Greece είναι η Eurobank με ποσοστό συμμετοχής 14,31%, η Mytilineos στο 14,08%, η Alpha Bank στο 12,67%, η Εθνική Τράπεζα με ποσοστό 11,92%, η Jumbo στο 10,89%, ο ΟΠΑΠ στο 10,09%, ο ΟΤΕ στο 9,72%, η ΔΕΗ με ποσοστό 7,85%, η Motor Oil στο 5,31% και η Τέρνα Ενεργειακή στο 3,16%, με τα ποσοστά αυτά να αλλάζουν φυσικά, με την έξοδο της Τέρνα Ενεργειακής και την είσοδο της Πειραιώς την 1η Σεπτεμβρίου (effective date).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider