Κέρδη 4,45% τον Ιούλιο για το Χρηματιστήριο - Τέταρτος διαδοχικός μήνας ανόδου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κέρδη 4,45% τον Ιούλιο για το Χρηματιστήριο - Τέταρτος διαδοχικός μήνας ανόδου
Σε επίπεδο μήνα ο ΓΔ κατέγραψε άνοδο 4,45%, ο FTSE 25 4,36% και ο τραπεζικός 7,71%.

Μακριά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά και με επιθετικές αγοραστικές κινήσεις σε επιλεγμένους τίτλους κατάφερε να πάρει το τελευταίο θετικό πρόσημο του μήνα το Χρηματιστήριο.

Μέσω της ισχυρής ανοδικής κίνησης της Μυτιληναίος, της HelleniQ Energy (ΕΛΠΕ) και της Aegean το ΧΑ, ενώ στα αξιοσημείωτα η σημαντική ενίσχυση του τζίρου, με τη Μυτιληναίος και τον ΟΠΑΠ να ξεπερνούν και τις τράπεζες.

Όπως αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, «Η εβδομάδα έδειξε σαφώς την κούραση της αγοράς μιας και η ρευστότητα επέτρεψε σε λίγες μετοχές περισσότερο της μικρής κεφαλαιοποίησης να δώσουν κέρδη. Πλέον έχουμε μπει στον σκληρό πυρήνα των διακοπών με τον Αύγουστο πάντα να είναι και ο μήνας που οι περισσότεροι αποφασίζουν να ξεκουραστούν. Αυτό μπορεί να κατεβάσει ταχύτητα στις συναλλαγές ή και να είναι αφορμή για μία διόρθωση που μπορεί ήδη να έχει ξεκινήσει. Φυσικά αρκετοί ενδιαφερόμενοι αγοραστές να περιμένουν πως και πως μία διόρθωση για να πιάσουν θέσεις σε τίτλους ή και να κλείσουν short που τους ταλαιπωρούν».

Στις τράπεζες υπήρξε ιδιαίτερα υψηλή μεταβλητότητα με την ΕΤΕ να χαλάει την εικόνα της στις δημοπρασίες περνώντας κάτω από τα 6,30 ευρω, με πτώση 1,73% στα 6,26 ευρώ. Παρότι η Πειραιώς έδειξε αρχικώς να δέχεται πιέσεις, κατάφερε εντούτις να μαζέψει την προσφορά, ενώ μακριά από τα ενδοσυνεδριακά έκλεισε και η Eurobank.

Να σημειωθεί πως Citi αναβάθμισε τη σύσταση για την Alpha Bank και τη Eurobank από «ουδέτερη» σε «buy» με τιμές στόχους στα 2 ευρώ από 1,75 και 1,70 ευρώ αντίστοιχα, ενώ δε χαρακτηρίζει πλέον με «high risk» την Πειραιώς (σύσταση «buy»). Έτσι, ο αμερικανικός οίκος θέτει σύσταση «buy» και τις τέσσερις μετοχές των συστημικών τραπεζών, με την τιμή στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς στα 4 ευρώ από 3 ευρώ και για την Εθνική Τράπεζα στα 7,30 από 6 ευρώ προηγουμένως.

Επιπλέον, ο Πέτρος Στεριώτης, Διευθύνων Σύμβουλος Κυπριακής ΕΠΕΥ, αναφέρει πως «δεν αποδίδουμε τόση σημασία στον Θερινό τζίρο των ημερών, άλλωστε η μείωση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος αυτή την περίοδο του έτους αποτελεί «άγραφο νόμο» των Χρηματιστηρίων. Στα θετικά, εν μέσω των χαμηλών διακυμάνσεων, είναι η απόκτηση χρόνου για... μελέτη από πλευράς Ιδιωτών Επενδυτών, σχετικά με τις όντως αξιόλογες περιπτώσεις που υπάρχουν στο Χ.Α.

Παράλληλα, δεν θα παρουσιάσουμε ένα φιλοπτωτικό σενάριο, με την αιτιολόγηση ότι το δεκαετές υψηλό το Γενικού Δείκτη δεν συνοδεύεται από αθρόα επενδυτική συμμετοχή. Αναγνωρίζουμε, πάντως, τα σημάδια «υπερθέρμανσης» του ΓΔ, ο οποίος έχει υπερκεράσει ακόμη και το παράλληλο του ανοδικό κανάλι. Η Αγορά παραμένει αναμφισβήτητα «ταυρική», χωρίς ασφαλώς αυτή η διαπίστωση να αποτελεί πρόβλεψη για τη συνέχεια.

Να σημειωθεί πως σήμερα ανακοινώνουν αποτελέσμα η Eurobank και η Πειραιώς και αύριο η Εθνική. Την Πέμπτη σειρά παίρνουν ΔΕΗ και ΟΤΕ.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, υπήρξε ένα profit taking σε τίτλους που έτρεξαν τους τελευταίους μήνες με αιχμή τις τράπεζες, τη Jumbo και την ΕΧΑΕ.

Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,12% στις 1.335,48 μονάδες, με τον τζίρο στα 120,1 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,05% στις 3.233,86 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε υπό το βάρος της ΕΤΕ και της Alpha κατά 0,75% στις 1.086,81 μονάδες.

Σε επίπεδο μήνα ο ΓΔ κατέγραψε άνοδο 4,45%, ο FTSE 25 4,36% και ο τραπεζικός 7,71%.

Σε νέα ιστορικά υψηλά έφτασε η Μυτιληναίος απέχοντας μια ανάσα από τα 38 ευρώ και 40 μετέπειται με ράλι 4,18% μόνο σήμερα.

Ακολούθησα τα ΕΛΠΕ με άνοδο 3,59% στα 8,08 ευρώ και η Aegean στο 2,67% και τα 13,08 ευρώ.

Προσπάθεια αντίδρασης για την Τέρνα Ενεργειακή στο 1,69% και τα 17,49 ευρώ, ενώ οι αγοραστές επανήλθαν στους τίτλους του ομίλου Στασινόπουλου με τη Cenergy να πατά εκ νέου τα 7 ευρώ.

Διορθωτικές κινήσεις και για την ΕΕΕ αλλά και για Sarantis, Ελλάκτωρ.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν δύο μετοχές προς τις αντίθετες κατευθύνσεις. Η ΑΒΑΞ έκλεισε με πτώση 4,84% στα 1,571 ευρώ και η Alumil εκτοξεύθηκε κατά 7,21% στα 3,27 ευρώ.

Ανοδικά συνεχίζει η Intrakat στα 3,29 ευρώ πλέον, όπως και η EpsilonNet που χτύπησε νέο ιστορικό υψηλό στα 9,77 ευρώ. Χάλασε στις δημοπρασίες η Entersoft.

Στα επιχειρηματικά, χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων, συνολικής ισχύος 211 MW, που αναπτύσσει στη Ρουμανία η Mytilineos Energy & Metals, αποκτά η Helleniq Energy Holdings, μέσω της θυγατρικής της, Helleniq Renewables.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η δεσμευτική συμφωνία που υπεγράφη από τις δύο Εταιρίες, περιλαμβάνει την κατασκευή και μεταβίβαση τεσσάρων (4) φωτοβολταϊκών πάρκων στη Νότια Ρουμανία που βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης, εκ των οποίων 13 MW αναμένεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία το 2023, 108 MW το 2024 και 90 MW έως το Γ’ Τρίμηνο το 2025. Όλα τα πάρκα θα παραδοθούν στο στάδιο της εμπορικής λειτουργίας (COD). Η συνολική ετήσια παραγωγή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας από τα έργα αναμένεται να ξεπερνά τις 300 GWh, ικανή για την κάλυψη των ετήσιων αναγκών 100.000 νοικοκυριών.

Τα έργα αποτελούν μέρος του διεθνούς χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που αναπτύσσει η M Renewables, τομέας του Κλάδου Ενέργειας της Mytilineos. Η εν λόγω συναλλαγή, αποτελεί μέρος του μοντέλου εναλλαγής περιουσιακών στοιχείων (Asset Rotation Plan) της Mytilineos, που έχει σχεδιαστεί για να επιταχύνει τη δημιουργία αξίας από την πλατφόρμα της M Renewables, καθώς τα έσοδα ανακατανέμονται για την περαιτέρω ανάπτυξη του μεγάλου pipeline

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παραμένει θετική για τις ελληνικές τράπεζες η Citi - Νέες τιμές στόχοι

Πληθωρισμός: «Πατάει γκάζι» στο 3,4% τον Ιούλιο στην Ελλάδα - Επιβράδυνση στην Ευρωζώνη

gazzetta
gazzetta reader insider insider