Τελ. ενημέρωση 11:05
Προσπάθεια ανασύνταξης δυνάμεων στη βάση και των αποτελεσμάτων του δευτέρου τριμήνου αναζητεί το Χρηματιστήριο, με την αγορά να υστερεί κατά τις τελευταίες συνεδρίασεις, μένοντας μακριά από το ράλι των ξένων αγορών και κυρίως της Αμερικής.
Όπως αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, «η Δευτέρα είναι η τελευταία συνεδρίαση του μήνα με τον Ιούλιο να φαίνεται εκτός σημαντικού απροόπτου να κλείνει και πάλι με σημαντικά κέρδη της τάξεως του 4%. Η εβδομάδα έδειξε σαφώς την κούραση της αγοράς μιας και η ρευστότητα επέτρεψε σε λίγες μετοχές περισσότερο της μικρής κεφαλαιοποίησης να δώσουν κέρδη. Πλέον έχουμε μπει στον σκληρό πυρήνα των διακοπών με τον Αύγουστο πάντα να είναι και ο μήνας που οι περισσότεροι αποφασίζουν να ξεκουραστούν. Αυτό μπορεί να κατεβάσει ταχύτητα στις συναλλαγές ή και να είναι αφορμή για μία διόρθωση που μπορεί ήδη να έχει ξεκινήσει. Φυσικά αρκετοί ενδιαφερόμενοι αγοραστές να περιμένουν πως και πως μία διόρθωση για να πιάσουν θέσεις σε τίτλους ή και να κλείσουν short που τους ταλαιπωρούν».
«Η αγορά περιμένει πως και πως τα αποτελέσματα του β τριμήνου του τραπεζικού με την αγορά να περιμένει συνολικά 800 εκ. ‘Άλλωστε τα stress tests δείχνουν ότι θα ξεκινήσουν αναβαθμίσεις στον κλάδο με τον SSM να επέτρεψε στην Eurobank που φαίνεται να είναι και στην καλύτερη θέση στον κλάδο να ξοδέψει 100 εκ για την αγορά του 1,4% και πλέον το ΤΧΣ να μην έχει ούτε μία μετοχή για την τράπεζα».
Τεχνικά η αγορά κάνει προσπάθεια να κατοχυρώσει και το 1350 επίπεδο για να δοκιμάσει νέο υψηλό 12ετίας (1379). Θυμίζουμε ότι τα ημερήσια stop (1300) είναι σχετικά κοντά κάτι που μας βοηθάει στην λήψη αποφάσεων. Στα στατιστικά για το 2023 ο ΓΔ κερδίζει 43,46%, ο Ftse25 43,56%, ο τραπεζικός 70,94% και ο ftsem 55,76%. Οι επιλογές μας στο +52,49% υπέρ αποδίδοντας του ΓΔ 9,03%. Το CENERGY πρωταθλητής των επιλογών μας με κέρδη 129%, την ΕΧΑΕ με 89%, ο ΜΥΤΙΛ με 79% και τέλος την Εθνική με κέρδη 70%.
Όπως αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης, Διευθύνων Σύμβουλος Κυπριακής ΕΠΕΥ, «δεν αποδίδουμε τόση σημασία στον Θερινό τζίρο των ημερών, άλλωστε η μείωση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος αυτή την περίοδο του έτους αποτελεί «άγραφο νόμο» των Χρηματιστηρίων. Στα θετικά, εν μέσω των χαμηλών διακυμάνσεων, είναι η απόκτηση χρόνου για... μελέτη από πλευράς Ιδιωτών Επενδυτών, σχετικά με τις όντως αξιόλογες περιπτώσεις που υπάρχουν στο Χ.Α.
Παράλληλα, δεν θα παρουσιάσουμε ένα φιλοπτωτικό σενάριο, με την αιτιολόγηση ότι το δεκαετές υψηλό το Γενικού Δείκτη δεν συνοδεύεται από αθρόα επενδυτική συμμετοχή. Αναγνωρίζουμε, πάντως, τα σημάδια «υπερθέρμανσης» του ΓΔ, ο οποίος έχει υπερκεράσει ακόμη και το παράλληλο του ανοδικό κανάλι.
Η Αγορά παραμένει αναμφισβήτητα «ταυρική», χωρίς ασφαλώς αυτή η διαπίστωση να αποτελεί πρόβλεψη για τη συνέχεια.
Ευρύτερα, στα διεθνή, δεδομένου ότι οι αποφάσεις της FOMC τον Σεπτέμβριο (19-20) πιθανότατα θα εξαρτηθεί από τους δύο ΔΤΚ και τις δύο εκθέσεις για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, όλοι οι δρόμοι αυτήν την εβδομάδα οδηγούν στα payrolls την Παρασκευή. Εν όψει αυτού, τα αυριανά δεδομένα JOLT θα δώσουν ενδείξεις σχετικά με την τρέχουσα στενότητα της αγοράς εργασίας. Έχουμε επίσης τους ISM μεταποίησης (αύριο) και υπηρεσιών (Πέμπτη) ως έναν σημαντικό δείκτη της δυναμικής στην οικονομία των ΗΠΑ.
Οι σημερινές ανακοινώσεις ΔΤΚ και ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα παρακολουθούνται επίσης στενά από τις αγορές, με τα νέα δεδομένα να αποκτούν μια πρόσθετη σημασία ενόψει της συνεδρίασης της 14ης Σεπτεμβρίου.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,36% στις 1.338,67 μονάδες με τον τζίρο στα 8,5 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,52% στις 3.249,67 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο 1,08% στις 1.106,97 μονάδες.
Στις τράπεζες ισχυρή άνοδο καταγράφει η ΕΤΕ στο 1,51% και τα 6,466 ευρώ, η ΕΥΡΩΒ στο 1,08% και τα 1,597 ευρώ με την Πειραιώς στο 0,9% και τα 3,495 ευρώ.
Οριακά χαμηλότερα η Alpha Bank.
Ισχυρή άνοδο επίσης για τα ΕΛΠΕ στο 3,08% και τα 8,04 ευρώ με τον ΟΤΕ στο 1,82% και την Aegean στο 1,73%.
Ανοδικά κινούνται επίσης τόσο οι τίτλοι του ομίλου Στασινόπουλου, όσο και η Intrakat.
Αγοραστικό αλλά επιλεκτικό ενδιαφέρον και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση με την Premia, την ΑΒΑΞ, την Τεχν. Ολυμπιακή και τον ΑΔΜΗΕ να κινούνται ανοδικά.