Θετικό κλείσιμο Παρασκευής και εβδομάδας για τις ευρωαγορές

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θετικό κλείσιμο Παρασκευής και εβδομάδας για τις ευρωαγορές
Εν μέσω των πολιτικών εξελίξεων και των εταιρικών αποτελεσμάτων, την ώρα που το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών.

Με κέρδη έκλεισαν την Παρασκευή και την εβδομάδα τα περισσότερα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω των πολιτικών εξελίξεων και των εταιρικών αποτελεσμάτων, την ώρα που το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών.

Την Τετάρτη 26 Ιουλίου η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αναμένεται να ανακοινώσει νέα αύξηση των βασικών της επιτοκίων, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία. Μια μέρα μετά, την Πέμπτη, ανάλογη αύξησης των επιτοκίων της αναμένεται να ανακοινώσει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι αγορές αναμένουν σημάδια για τις επόμενες κινήσεις των δύο τραπεζών και ειδικότερα για το εάν και κατά πόσο η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από Fed και ΕΚΤ θα συνεχιστεί μέσα στο φθινόπωρο.

Στην πολιτική σκηνή, στη Βρετανία το Συντηρητικό Κόμμα του Πρωθυπουργού του Ρίσι Σούνακ υπέστη βαρύ πλήγμα σε μια σειρά ενδιάμεσων εκλογών, χάνοντας δύο έδρες στο κοινοβούλιο από το Εργατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους κεντρώους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Τα αποτελέσματα είναι δυσοίωνα για το κυβερνών κόμμα, καθώς προσβλέπει σε γενικές εκλογές το 2024.

Από την άλλη, οι Ισπανοί ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες την Κυριακή σε κρίσιμες πρόωρες γενικές εκλογές που θα μπορούσαν να τερματίσουν την τετραετή θητεία του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσες και να σηματοδοτήσουν μια στροφή προς τα δεξιά στην έκτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 0,31% στις 465,36 μονάδες, φτάνοντας το +0,9% σε επίπεδο εβδομάδας.
  • Ο Euro Stoxx 50 ανέβηκε 0,42% στις 4.391 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ισχυροποιήθηκε 0,20% στις 7.661 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX έπεσε 0,17% στις 16.177 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε 0,65% στις 7.432 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έγραψε άνοδο 0,15% στις 28.860 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη σημείωσε κέρδη 0,50% στις 9.567 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, οι δείκτες ενισχύθηκαν, με αρνητική εξαίρεση τον Euro Stoxx 50 που απώλεσε 0,20%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Barclays: Προειδοποιεί για την ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων, παρά τα κέρδη του τελευταίου μήνα

Ρωσία: Αύξηση «έκπληξη» των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα

gazzetta
gazzetta reader insider insider