Χρηματιστήριο: Αντίδραση της αγοράς και επιστροφή πάνω από τις 1.290 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Αντίδραση της αγοράς και επιστροφή πάνω από τις 1.290 μονάδες
Ισχυρό ράλι για Aegean, EXAE και νέα ιστορικά υψηλά. Από κοντά και οι τράπεζες.

Ανέβασε ρυθμούς εκ νέου το Χρηματιστήριο στη σημερινή συνεδρίαση καθώς μετά τις διορθωτικές κινήσεις και το profit taking τόσο ξένοι όσο και Έλληνες θεσμικοί επανήλθαν δυναμικά στην αγορά.

Ώθηση φυσικά έδωσαν τόσο οι νέες άκρως ενθαρρυντικές εκθέσεις των Goldman Sachs και Morgan Stanley, όσο και η θετική πορεία των μεγάλων διεθνών αγορών.

Παράλληλα, στα εγχώρια, το «πράσινο φως» για την συνέχεια του επιτυχημένου σχήματος «Ηρακλής», άναψε η κυβέρνηση, με τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, το Σάββατο στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Ο νέος τσάρος της Οικονομίας πραγματοποιεί συνάντηση σήμερα το απόγευμα με τους τραπεζίτες (Ελληνική Ένωση Τραπεζών) για να συζητήσουν τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στον χρηματοπιστωτικό τομέα και τη συμβολή των τραπεζών στην επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα «Ηρακλής», έτσι ώστε μέσα στο πλαίσιο των κανόνων που τίθενται από τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αντιμετωπιστούν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμα με τα κόκκινα δάνεια, έτυχε πολύ θετικής υποδοχής από την αγορά. Έφερε δε χαμόγελα ανακούφισης στις μικρότερες τράπεζες, οι οποίες παραμένουν με δείκτες NPE άνω του 60% και μέχρι και 80%, χωρίς άλλη διέξοδο δραστικής εξυγίανσης.

Παράλληλα, στο μακροπρόθεσμο σκέλος των βιώσιμων αποδόσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών εστιάζει η Morgan Stanley, αναμένοντας μια ακόμη υψηλότερη υπεραπόδοση σε βάθος χρόνους, ενώ πλησιάζοντας προς το ανώτατο επίπεδο στα επιτόκια, μετατοπίζει τις θέσεις της προς πιο «αμυντικά» beta καταθέσεων και έτσι στρέφεται προς την επιλογή της Εθνική Τράπεζας από τη Eurobank, με την Τράπεζα Πειραιώς να αποτελεί την κορυφαία επιλογή της.

Επιπλέον, σε αύξηση της τιμής στόχου για το Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών προχώρησε η Goldman Sachs, με την εγχώρια αγορά να έχει καταγράψει μια έντονη ανοδική κίνηση που ξεπερνά το 63% από τις αρχές Οκτωβρίου του 2022, υπεραποδίδοντας σημαντικά έναντι των ευρωπαϊκών αγορών και των ΗΠΑ. Υπό αυτό το πρίσμα, ο αμερικανικός οίκος θέτει στόχο για το Γενικό Δείκτη στις 1.375 μονάδες από τις 1.200 μονάδες που ανέμενε, με την αγορά να βρίσκεται στις 1.278 μονάδες. Αυτό συνεπάγεται ένα περιθώριο ανόδου της τάξεως του 6,8% περίπου κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι 1.375 μονάδες που θέτει η Goldman Sachs, ως στόχο δεν αποτελούν ένα τυχαίο σημειο, σε τεχνικό σκέλος, ο Γενικός Δείκτης είναι πολύ κοντά στο να ενεργοποιήσει σε μακροπρόθεσμο γράφημα τον πρώτο σχηματισμό αντιστροφής (double bottom), με την υπέρβαση των 1.379,42 μονάδων (neckline). Επιπρόσθετα, η ενεργοποίηση θα σημάνει και επίσημα την αντιστροφή της τάσης στο Χρηματιστήριο. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε, πως το παραπάνω επίπεδο αποτελεί την κορυφή που δημιούργησε τον χαμηλότερο πυθμένα των τελευταίων ετών (420,82 μονάδες), άρα μας δίνει την πληροφορία ότι αποτελεί μια πολύ ισχυρή αντίσταση. Στη περίπτωση υπέρβασης των 1.379,45 μονάδων, θα έχουμε ενεργοποίηση του σχηματισμού και σύμφωνα με τη θεωρία του διπλού πυθμένα, η τιμή θα προσεγγίσει το 200% του Fibonacci, μέσω δύο πιθανών σεναρίων.

Όπως σημειώνει η Fast Finance και ο Ηλίας Ζαχαράκης, «η Ελληνική αγορά κατάφερε για ακόμα μία εβδομάδα να κλείσει οριακά στα ίδια επίπεδα
κόντρα στην σημαντική πίεση στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές αγορές και στην αδύναμη εβδομάδα της Αμερικής. Οι τζίροι αισθητά μειωμένοι και λόγω περιόδου με το rotation στις αποδόσεις να συνεχίζεται. Η μεσαία κεφαλαιοποίηση συνεχίζει και κερδίζει εντυπώσεις και αποδόσεις ενώ ο τραπεζικός κλάδος περιμένει την ευκαιρία να δείξει τα δόντια του μιας και απλά στέκεται πάνω από το επίπεδο του 1000 που είναι σημαντική στήριξη κλείνοντας με κέρδη και την εβδομάδα που πέρασε. Αυτός φαίνεται να είναι και το κλειδί για την συνέχεια. Τα επιτόκια φαίνεται να έχουν ακόμα μια ανοδική βολή μέσα στον μήνα από την ΕΚΤ και
από εκεί και πέρα οι προβλέψεις μιλάνε για στάση αναμονής μέχρις ότου δούμε τα αποτελέσματα και τα νέα δεδομένα. Φαίνεται ότι οι οικονομίες είναι αρκετά πιο ανθεκτικές από το αναμενόμενο και αυτό σίγουρα έχει να κάνει ότι επί πολλά χρόνια είχαμε πολύ χαμηλά επιτόκια. Η Ελλάδα ειδική περίπτωση μιας και καταφέρνει να προηγείται αισθητά στο κομμάτι ανάπτυξη ενώ και με τον πληθωρισμό δεν φαίνεται να προβληματίζεται στο μέγεθος που άλλες χώρες βιώνουν.
Η αγορά είναι λογικό να έχει κατεβάσει ταχύτητες στον τζίρο και το τελευταίο διάστημα να έχει πέσει αισθητά κάτω από τα 100 εκ ευρώ μιας και α) χωνεύει τα επίπεδα με τα σημαντικά κέρδη του τελευταίου διαστήματος και β) έχει ανάποδα τις ξένες αγορές που διορθώνουν τις τελευταίες συνεδριάσεις. Η εβδομάδα που έρχεται έχουμε ανακοίνωση για τον Δείκτη τιμών καταναλωτή σε Ευρώπη και Αμερική για τον Ιούνιο καθώς και η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης για
τον Μάιο αλλά και το εμπορικό ισοζύγιο των χωρών της ΕΕ».

Την Τετάρτη θα ανακοινωθεί ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, ενώ υπάρχουν πολλές ομιλίες στελεχών της Fed πριν και μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού. Άλλα σημαντικότερα σημεία στις ΗΠΑ περιλαμβάνουν το Beige Book (Τετάρτη), PPI, τις αιτήσεις ανεργίας (Πέμπτη) και την έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν (Παρασκευή) που περιλαμβάνει τις σημαντικές σειρές προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Επιπλέον, την Παρασκευή, η JPMorgan, η Citigroup και η BlackRock ανακοινώνουν τα αποτελέσματά τους για το Q2.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,99% στις 1.290,90 μονάδες με τον τζίρο στα 73,62 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 5,21 εκατ. ευρώ αφορούσαν πακέτα. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 1,04% στις 3,113,23 μονάδες, ενώ ο τραπεζικος δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,34% στις 1.0370,02 μονάδες.

Οι τράπεζες αποτέλεσαν τον μοχλό ενίσχυσης της αγοράς με την Πειραιώς στο 2,85% και τα 3,172 ευρώ πλέον, την ΕΤΕ στο 2,52% και τα 6,10 ευρώ και την Alpha Bank στο 1,26% και τα 1,53 ευρώ.

Πτωτικά η Eurobank με απώλειες 0,42% στα 1,542 ευρώ.

Νέο ράλι για την Aegean στο 4,13% και τα 11,60 ευρώ, που αποτελούν ιστορικά υψηλά για τη μετοχή, ενώ η εκτίναξη της μετοχής έγινε και με καλό τζίρο, βγάζοντας πολύ δύναμη.

Από κοντά και η Jumbo με κέρδη 2,79% στα 26,50 ευρώ, αλλά και ο ΟΠΑΠ στο 1,22% και τα 15,78 ευρώ και ο ΟΤΕ στο 1,0% και τα 14,90 ευρώ.

Ισχυρή άνοδο και ιστορικά υψηλά χτύπησε η ΕΧΑΕ στο 3,93% και τα 5,82 ευρώ πλέον. Η μετοχή αρχίζει να ζεσταίνει τις μηχανές για επανείσοδο στον 25αρη.

Παράλληλα, ασταμμάτητη δείχνει η Intrakat που ετοιμάζεται να διαπεράσει τα 2,60 ευρώ, ενώ εντυπωσιακή άνοδο και εκτόνωση κατέγραψε η Sarantis στο 4% και τα 7,80 ευρώ.

Διέκοψε έστω και σε ήπιο βαθμό το πτωτικό σερί η Μυτιληναίος επιστρέφοντας με άνοδο 0,45% στα 31,10 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Morgan Stanley: Έρχονται ακόμη καλύτερες μέρες για τις ελληνικές τράπεζες - Νέες τιμές στόχοι - Ξεχωρίζει την Πειραιώς

Αυξάνει τον στόχο για το Χρηματιστήριο Αθηνών η Goldman Sachs - «Επίσημες αγαπημένες» οι ελληνικές τράπεζες

S&P: Η Ελλάδα σε θέση οδηγού στο ράλι των ευρωπαϊκών τραπεζών

gazzetta
gazzetta reader insider insider