Η στρατηγική της UBS για το δεύτερο εξάμηνο - Υψηλότερες «άμυνες» και στροφή στις αναδυόμενες αγορές

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η στρατηγική της UBS για το δεύτερο εξάμηνο - Υψηλότερες «άμυνες» και στροφή στις αναδυόμενες αγορές
Ηρεμία πριν την «καταιγίδα» ή το τέλος της χειρότερης ύφεσης που δεν υπήρξε ποτέ; Αυτό είναι το κύριο ερώτημα στο οποίο θα πρέπει να απαντήσουν τα χαρτοφυλάκια, χαράσοντας παράλληλα την επενδυτική τους στρατηγικής για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Ηρεμία πριν την «καταιγίδα» ή το τέλος της χειρότερης ύφεσης που δεν υπήρξε ποτέ; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι επενδυτές, χαράσοντας παράλληλα την επενδυτική τους στρατηγικής για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με τη UBS, και τη νέα στρατηγική της που παρουσίασαν οι επικεφαλής σε διάφορες περιοχές, μπορεί να ανοίγεται ένα «μονοπάτι» για υψηλότερα επίπεδα ως προς τις μετοχές, αλλά αυτό είναι ιδιαίτερα στενό ενέχοντας διάφορους κινδύνους, καθώς η αναπτυξιακή δυναμική δε μπορεί να είναι ούτε τόσο ισχυρή, ώστε να αναγκάσει τη Fed να προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις στα επιτόκια, αλλά ούτε και τόσο αδύναμη, ώστε να προκαλέσει το φόβο για το πέρασμα σε μια υφεσιακή κατάσταση.

Τα κέρδη που καταγράφηκαν μέχρι πρότινος στις αγορές μετοχών συγκεντρώθηκαν σε ορισμένους μόνο κλάδους και περιοχές και με τις αποτιμήσεις μεταξύ ορισμένων εξ αυτών που υπεραπέδωσαν, να δείχνουν κάπως «τεντωμένες», οι αναλυτές αναμένουν το κλείσιμο του χάσματος από κλάδους και ζώνες αγορών που υστέρησαν και υποαπέδωσαν. Συνεπώς σύμφωνα με τον Mark Haefele, επικεφαλής του Investment Office, της UBS Wealth Management και τη Solita Marcelli, επικεφαλής του Investment Office, της UBS στις ΗΠΑ, οι επενδυτές θα πρέπει να «προστατεύσουν» τις θέσεις τους μέσω στρατηγικών διατήρησης κεφαλαίου με εξισορρόπηση και με μια εκ νέου κίνηση προς τις αναδυόμενες αγορές, τους «αμυντικούς» και τους «value» κλάδους και μετοχές.

Μετά τις ισχυρές αποδόσεις που έχουν καταγράψει από τις αρχές του έτους οι αμερικανικές μετοχές, οι «growth» και αυτές του κλάδου του IT (τεχνητή νοημοσύνη), τα χαρτοφυλάκια θα πρέπει να αναζητήσουν τη χρυσή τομή μεταξύ των δυνητικά ελκυστικών μακροπρόθεσμων κερδών, με αυξημένες αποτιμήσεις και των βραχυπρόθεσμων κινδύνων που μπορεί να ελλοχεύουν. Κατά τους αναλυτές, το «risk - reward» μιας άμεσης έκθεσης στα παραπάνω, είναι σχετικά μη ελκυστικό, έναντι της ασύμμετρης έκθεσης. Ως αποτέλεσμα, συνιστούν στους επενδυτές να βασιστούν σε στρατηγικές διατήρησης κεφαλαίου, με μια έκθεση τόσο γύρω από το σενάριο μιας περαιτέρω ανοδικής κίνησης, όσο και στη διαμόρφωση μιας «άμυνας» για την προστασία των χαρτοφυλακίων σε τυχόν διορθωτικές κινήσεις.

UBS

Μάλιστα, ο ισχυρός επενδυτικός οίκος, προτιμά τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών, αναμένοντας ότι θα έχουν μεσαίες προς υψηλές μονοψήφιες θετικές αποδόσεις φέτος. Το συγκεκριμένο τμήμα μετοχών έχει υποαποδώσει έναντι των παγκόσμιων μετοχών κατά 6% από τις αρχές του έτους (MSCI EM έναντι MSCI AC World, σε όρους δολαρίου), με τους επικεφαλής στρατηγικής να εκτιμούν πως το κενό αυτό θα καλυφθεί τους επόμενους μήνες. Η εκτίμηση τους για τα κέρδη στις αναδυόμενες αγορές, για το επόμενο έτος έχει αναθεωρηθεί επί τα βελτίω - στο 13% έναντι 7% για τις ανεπτυγμένες αγορές - και βλέπουν τις τρέχουσες αποτιμήσεις ιδιαίτερα ελκυστικές, με τις αναδυόμενες αγορές συνολικά να διαπραγματεύονται με ένα discount της τάξεως του 46% έναντι των αναπτυγμένων αγορών στη βάση του δείκτη P/B (δείκτης τιμής προς λογιστική αξία) για τους επόμενους δώδεκα μήνες, ενώ και η Κίνα διαπραγματεύεται επίσης με ένα ελκυστικό discount.

Επιπλέον, οι προοπτικές διάφορων ευρωπαϊκών αγορών φαίνονται επίσης ελπιδοφόρες, με τη UBS να προτιμά μετοχές εταιρειών προϊόντων διακριτικής ευχέρειας καταναλωτών, τη Γερμανία σαν περιοχή και τις εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης στην περιοχή.

Αναλυτικότερα ως προς το πρώτο σκέλος, οι ευρωπαϊκές μετοχές ειδών κατανάλωσης, συμπεριλαμβανομένου του κλάδου των προϊόντων διακριτικής ευχέρειας, φαίνονται έτοιμες να επωφεληθούν από τη βελτίωση των καταναλωτικών προοπτικών, καθώς οι μισθοί αυξάνονται, οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρούν και οι κεντρικές τράπεζες «φρενάρουν» τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Από την άλλη, ο MSCI Germany διαπραγματεύεται με δείκτη forward P/E στο 11,1x και με discount 10% έναντι του MSCI EMU. Το τρέχον forward P/E του MSCI EMU της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης βρίσκεται πλέον χαμηλότερα από το 12x και με discount 5% έναντι της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Εντός των αμερικανικών μετοχών, η Marcelli συνιστά στους επενδυτές να εξετάσουν το ενδεχόμενο μετάβασης σε ισοσταθμισμένους δείκτες όπου η πλειονότητα των μετοχών έχει τη δυνατότητα κάλυψης της διαφοράς από τα mega caps. Το «ράλι» της τάξεως του 86% για τα επτά κορυφαία ονόματα τεχνολογίας mega - cap των ΗΠΑ (διαπραγματεύονται με forward P/E - δηλαδή για τα μελλοντικά κέρδη - στο 31x) συγκρίνεται με το μόλις 4% έναντι των υπόλοιπων εταιρειών του S&P 500 (ο οποίος διαπραγματεύεται με μόλις 15,8 φορές τα προθεσμιακά κέρδη, χαμηλότερα από τον, προ πανδημίας, μέσο όρο). «Οι επενδυτές μπορούν επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο να στραφούν σε κλάδους που συνδυάζουν μια «αμυντική» και ποιοτική κυκλική έκθεση στην περίπτωση του «soft landing» σεναρίου (ήπια προσγείωση της δυναμικής της οικονομίας) συμπεριλαμβανομένων των βασικών καταναλωτικών αγαθών, της ενέργειας και της βιομηχανίας» σημειώνει η Marcelli.

UBS

Επιπλέον, η UBS προτιμά μια κλίση στις κατανομές των χαρτοφυλακίων υπέρ του «value» έναντι του «growth». Οι μετοχές αξίας («value») έχουν υποαποδώσει κατά 21% έναντι των αντίστοιχων τίτλων ανάπτυξης μέχρι στιγμής για φέτος (MSCI All Country World), κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, στο τεχνολογικό «ράλι» που «πυροδότησε» η τεχνητή νοημοσύνη. Ωστόσο, μπορούν να καλύψουν τη διαφορά τους επόμενους μήνες, καθώς οι αναλυτές αναμένουν ότι το μεγάλο χάσμα μεταξύ των αποδόσεων του «value» και των θεμελιωδών μεγεθών θα μειωθεί εάν οι κεντρικές τράπεζες διατηρήσουν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα ή δεχτούν μια περίοδο ενός υψηλότερου, από τον στόχο, πληθωρισμού - ένα περιβάλλον που υποστήριξε ιστορικά την υπεραπόδοση των μετοχών αξίας.

Φυσικά, με τα βλέμματα να παραμένουν στραμμένα στις κινήσεις και τους χειρισμούς των κεντρικών τραπεζών, η UBS, εστιάζει στις βαθιές διαφορές που φαίνεται να έχουν προκύψει εσωτερικά της Fed, μετά τον «πάγο» που μπήκε έπειτα από αυξήσεις στα επιτόκια της τάξεως των 500 μονάδων βάσης, σε μόλις 14 μήνες. Οι αναλυτές του ελβετικού οίκου θεωρούν ότι πιθανότατα θα είναι πιο δύσκολο να επανεκκινήσουν οι αυξήσεις στα επιτόκια, καθώς πλησιάζει η περίοδος των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Αυτό συνεπάγεται ότι η Fed μπορεί να είναι πιο πρόθυμη να κινηθεί με ένα συγκρατημένα, υψηλότερο, από το στόχο πληθωρισμό για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο. Ο υψηλότερος πληθωρισμός και η αναμονή της Fed δεν αποτελούν απαραιτήτως έναν αρνητικό συνδυασμό για τις μετοχές - η υψηλότερη ονομαστική ανάπτυξη θα αποτελούσε ένα «ούριο» άνεμο στην κερδοφορία. Ωστόσο, αυξάνει τις πιθανότητες για μια μεγαλύτερη διόρθωση, ιδιαίτερα εάν οι αγορές αρχίσουν να ανησυχούν ότι η Fed κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο των προσδοκιών για τον πληθωρισμό.

UBS

Ευρύτερα η UBS προτείνει:

- Ομόλογα υψηλής ποιότητας (κρατικά), investment grade, «πράσινα» και βιώσιμα ομόλογα, όπως και ομόλογα υψηλής εξασφάλισης (senior bonds). Οι στρατηγικές σταθερού εισοδήματος με ενεργή διαχείριση μπορούν να βοηθήσουν τους επενδυτές να επωφεληθούν από το εύρος των ευκαιριών.

- Μεγαλύτερη διαφοροποίηση μέσω εταιρικών ομολόγων στις αναδυόμενες αγορές, ποιοτικών μετοχών με μερισματικές αποδόσεις και «volatility - selling» στρατηγικές.

- Τοποθετήσεις με βάση την αναμενόμενη περαιτέρω αποδυνάμωση του δολαρίου, (ιαπωνικό γιεν, ευρώ, βρετανική λίρα ή ελβετικό φράγκο) με τους αναλυτές να εκτιμούν πως ο χρυσός θα φτάσει ιστορικό υψηλό.

- Ευκαιρίες και στρατηγικές ενίσχυσης εισοδήματος μέσω private equities, private credit και real estate.

- Ομόλογα που έχουν ως στόχο τις αειφόρες επενδύσεις, εταιρείες που δίνουν μεγάλη έμφαση στο ESG και στην καινοτομία και που μπορούν να κάνουν περισσότερα με λιγότερα, συμπεριλαμβανομένης της εξοικονόμησης ενέργειας και νερού, καθώς και στη μετάβαση στις ΑΠΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υψηλή ζήτηση για το ομόλογο της Alpha Bank - Πάνω από 1,3 δισ. οι προσφορές - Αντλεί 500 εκατ. με 7% επιτόκιο

Κλιμακώνεται η σύγκρουση «ταύρων» - «αρκούδων» στις ευρωπαϊκές μετοχές

Τι αποκάλυψαν οι Έλληνες τραπεζίτες στο συνέδριο της Goldman Sachs στο Παρίσι

gazzetta
gazzetta reader insider insider