Χρηματιστήριο: Ξένες αγορές και δημοπρασίες έδωσαν το θετικό πρόσημο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Ξένες αγορές και δημοπρασίες έδωσαν το θετικό πρόσημο
Μακριά από την κίνηση των μεγάλων διεθνών αγορών το ΧΑ υπό το βάρος του profit taking.

Νευρικότητα και profit taking έκρυβε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να μην επηρεάζονται και πολύ από το «ράλι» των τελευταίων ημέρων της Wall Street, των ασιατικών αγορών και της ανοδικής κίνησης στην Ευρώπη.

Οι εγχώριοι επενδυτές και αυτοί με έναν βραχυπρόθεσμο ορίζοντα σπεύδουν να κατοχυρώσουν κέρδη, με την αγορά ωστόσο να αντέχει και να κλείνει με οριακά θετικό πρόσημο. Η έστω και οριακή αποκλιμάκωση του ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ βοήθησε την αγορά να φύγει από το «κόκκινο» και να γυρίσει σταδιακά, με την προσφορά να μαζεύετε σε κάποιο βαθμό, ενώ και οι δημοπρασίες βοήθησαν προς αυτή την κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 4% σε ετήσια βάση τον Μάιο, που αποτελεί και το χαμηλότερο από τον Μάρτιο του 2021. Να σημειωθεί πως οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 4,1%. Παράλληλα, ο δομικός πληθωρισμός έφτασε στο 5,3% σε ετήσια βάση τον Μάιο έναντι ανόδου 5,6% τον Απρίλιο.

Στη Wall Street ο S&P 500 ξεπέρασε το τοπικό υψηλό του από τον περασμένο Αύγουστο κατά τη διάρκεια του του bear-market ράλι. Αυτή η αισιοδοξία γύρω από τις προοπτικές φαίνεται και από τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που δείχνουν ότι οι επενδυτές είναι ολοένα και πιο δύσπιστοι ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια τους επόμενους μήνες, κάτι που αποτελεί ένα μεγάλο turnaround από τις σημαντικές μειώσεις που αναμένονταν κατά τη διάρκεια της αναταραχής της αγοράς τον Μάρτιο. Επιπλέον, οι αγορές τιμολογούν με πιθανότητα 20% μια αύξηση των επιτοκίων από τη Fed αύριο, αλλά με μια πιθανότητα άνω του 60% για τον Ιούλιο... Αντίθετα, τιμολογούν με πιθανότητα άνω του 90% μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β από την ΕΚΤ την Πέμπτη και με μια πιθανότητα 80% για τον Ιούλιο.

Περνώντας στα εγχώρια, όπως ανέφερε το insider.gr (άρθρο των Α. Βελισσάριου - Α. Κοφινάκου) το Χρηματιστήριο Αθηνών, ήδη από τον Οκτώβριο του 2022 (απαρχή μιας σπουδαίας ανοδικής κίνησης) δείχνει να έχει αυτονομηθεί σε έναν πολύ υψηλό βαθμό από το πλαίσιο του φόβου και αβεβαιότητας των διεθνών αγορών, αποκρούοντας παράλληλα, τα όποια «εξωτερικά πυρά». Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός, πως για αρκετά χρόνια, η εγχώρια αγορά υστερούσε, υποαπέδιδε και κινούνταν σε ένα στενό «trade range», με εντονότερα και πιο διευρυμένα sell off σε πτωτικές τάσεις, έναντι των ξένων αγορών. Χωρίς λοιπόν, να έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια, να ανέβει στο «άρμα» της διεθνούς μακροχρόνιας ανοδικής τάσης, στην οποία τα χαρτοφυλάκια κινούνταν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, υπό το σύνθημα του «run bull.. run», το Χρηματιστήριο - όπως και η ελληνική οικονομία - βρισκόμενο σε ένα διαφορετικό σημείο στον κύκλο, προσπαθεί να κλείσει αυτή την τεράστια «ψαλίδα», ανεβάζοντας ρυθμούς και ένταση και με μια μεγαλύτερη γνώση, έχοντας την εμπειρία του παρελθόντος.

Από κυματικής άποψης, ο Γενικός Δείκτης είναι πολύ κοντά στο να ενεργοποιήσει σε μακροπρόθεσμο γράφημα τον πρώτο σχηματισμό αντιστροφής (double bottom), με την υπέρβαση των 1.379,42 μονάδων (neckline). Επιπρόσθετα, η ενεργοποίηση θα σημάνει και επίσημα την αντιστροφή της τάσης στο Χρηματιστήριο. Συνεπώς οι 1.379,42 μονάδες - εφόσον έχουν τόσο μεγάλη σημασία - το πιθανότερο είναι ότι η τιμή να πάει προς τα εκεί και να δοκιμάσει αυτό το σημαντικό επίπεδο. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε το παραπάνω επίπεδο αποτελεί την κορυφή που δημιούργησε τον χαμηλότερο πυθμένα των τελευταίων ετών (420,82 μονάδες), άρα μας δίνει την πληροφορία ότι αποτελεί μια πολύ ισχυρή αντίσταση. Στη περίπτωση υπέρβασης των 1379,45 μονάδων, θα έχουμε ενεργοποίηση του σχηματισμού και σύμφωνα με τη θεωρία του διπλού πυθμένα, η τιμή θα προσεγγίσει το 200% του Fibonacci, μέσω δύο πιθανών σεναρίων.

Το πρώτο, αφορά την ανοδική διάσπαση των 1,379,45 μονάδων, με τον Γενικό Δείκτη να συνεχίσει να σε υψηλότερα επίπεδα, πραγματοποιώντας ένα απίστευτο «ράλι» μέχρι να προσεγγίσει το 200%. Το δεύτερο πιθανό σενάριο έγκειται, στο να διασπαστεί το επίπεδο των 1.379,45 μονάδων και εν συνέχεια να «συναντήσει» ο Γενικός Δείκτης τον ΚΜΟ 200 στις 1.421 μονάδες, όπου θα λειτουργήσει ως μια ιδιαίτερα ισχυρή αντίσταση, με αποτέλεσμα τη διόρθωση από το 23,6% μέχρι το 38,2% και με την ολοκλήρωση αυτής, να συνεχίσει ανοδικά για το 200%.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έφτασε μέχρι και τις 1.257,21 μονάδες (χαμηλό) προτού ανακάμψει σταδιακά και κλείσει ήπια ανοδικά στο 0,23% και στις 1.266,31 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 96,24 εκατ. ευρώ με πακέτα 14,79 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,24% στις 3.079,06 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έμεινει σχεδόν αμετάβλητος (-0,01%) στις 1.024,44 μονάδες.

Στις τράπεζες, η ΕΤΕ παρά τις πιέσεις κατάφερε στις δημοπρασίες να κλείσει με θετικόπ πρόσημο στο 0,78% και στα 5,976 ευρώ, με την Alpha Bank στο -0,57%, τη Eurobank στο -0,23% και την Πειραιώς οριακά θετικά στο 0,07% και τα 3,002 ευρώ.

Ξεχώρισε η Aegean που συνεχίζει αδιάκοπα τις υψηλές πτήσεις, με νέα κέρδη 2,2% στα 10,20 ευρώ. Κατά πόδας και η Μυτιληναίος με άνοδο 1,29% στα 31,30 ευρώ.

Ήπια θετικά ΟΠΑΠ (0,86%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (0,72%), Ελλάκτωρ (0,88%), ΕΥΔΑΠ (0,87%), και ΟΤΕ (0,34%).

Αντίθετη πορεία για Lamda, Τέρνα Ενεργειακή και Autohellas.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, στα 2,10 ευρώ σκαρφάλωσε η Intracom με κέρδη 3,7%, με τον ΑΔΜΗΕ να ακολουθεί στο 2,5%, την ΑΒΑΞ στο 2,01% και τα 1,218 ευρώ πλέον και τα Πλαστικά Θράκης στο 1,79% και τα 5,12 ευρώ.

Παρά την αρχική ανοδική ορμή η ΕΧΑΕ έκλεισε αμετάβλητη στα 5,05 ευρώ, με τζίρο κοντά στα 2 εκατ. ευρώ. Άπο αύριο η μετοχή θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα 0,156 ευρώ ανά μετοχή.

Να σημειωθεί πως περισσότερες από 70 συναντήσεις με Ελβετούς θεσμικούς επενδυτές και διαχειριστές κεφαλαίων θα έχουν σήμερα οι εκπρόσωποι των 13 εισηγμένων εταιρειών που συμμετέχουν στο πρώτο Mid Cap Roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη Γενεύη. Οι 13 εταιρείες που μετέχουν είναι οι ΚΡΙ ΚΡΙ, ΕΧΑΕ, Entersoft, Πλαστικά Θράκης, Austria Card, ΟΛΠ, Profile, Cenergy, ΕΥΔΑΠ, Dimand, ElvalHalcor, ΑΔΜΗΕ και BRIQ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κόκκινα δάνεια: Έρχονται νέοι κανόνες για servicers και funds

Αυτοδυναμία Μητσοτάκη αναμένει η Teneo - Γιατί «καίγεται» το σενάριο μιας τρίτης κάλπης

Σκυλακάκης: Αν χρειασθεί, μπορούμε να στηρίξουμε περισσότερο την οικονομία – Προτεραιότητα η μείωση της φορολογίας και το κοινωνικό κράτος

gazzetta
gazzetta reader insider insider