Επέστρεψαν οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο - Ποιες μετοχές στήριξαν την επάνοδο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επέστρεψαν οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο - Ποιες μετοχές στήριξαν την επάνοδο
Ήπιες διακυμάνσεις και επιλεκτικό ενδιαφέρον καταγράφηκε στο Χρηματιστήριο την Παρασκευή.

Ήπιες διακυμάνσεις και επιλεκτικό ενδιαφέρον καταγράφηκε στο Χρηματιστήριο την Παρασκευή, με τους επενδυτές να προβαίνουν σε επιλογές μειωμένου ρίσκου ενόψει τριημέρου και παρά την υπεραπόδοση των μεγάλων διεθνών αγορών.

Το ΧΑ έδειξε να απέχει σε ένα βαθμό από τη διήμερη εκτόνωση σε Ευρώπη και ΗΠΑ που έδειξαν να ζυγίζουν τα πράγματα σε πληθωρισμό, συμφωνία αμερικανικού χρέους και επιτόκια - παρά τις όποιες προειδοποιήσεις των κεντρικών τραπεζών για μια αρκετά φιλόδοξη τιμολόγηση. Το σημαντικότερο είναι πως η αγορά αντέδρασε στο τριήμερο πτωτικό - διορθωτικό σερί, με την επόμενη εβδομάδα που έρχεται να έχει πλούσιες εξελίξεις στις 6 Ιουνίου πραγματοποιείται το «Investor Day» της Alpha Bank, στις 7 Ιουνίου θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου, στις 9 Ιουνίου η Fitch θα προβεί σε αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας (την ίδια ημέρα οι ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό).

Αργότερα, στις 13 - 15 πραγματοποιείται το European Financials Conference της Goldman Sachs στο Παρίσι και την ίδια ημερομηνία (13 Ιουνίου) θα διεξαχθεί το συνέδριο της ΕΧΑΕ στη Γενεύη και στις 22 του μήνα στο Παρίσι για τα mid caps - στρατηγικές κινήσεις που ενισχύουν την προβολή και την εξωστρέφεια της αγοράς. Μεταξύ αυτών, στις 19 Ιουνίου οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θα συναντηθούν με στελέχη της Moody's. Κάπως έτσι, αυτή η αρκετά πλούσια ατζέντα, αναμένεται να δώσει μια κίνηση στην αγορά που θα τη φέρει πιο κοντά προς τη ανοδική διάσπαση κρίσιμων επιπέδων (προς τις 1.261 μονάδες, με το βλέμμα στις 1.300 και 1.400 μονάδες).

Μετά τη Jefferies για τις ελληνικές τράπεζες και την Axia, η Bank of America επέστρεψε μετά από αρκετό καιρό με ανάλυση για την ελληνική οικονομία. Η αμερικανική τράπεζα αναμένει, συνέχεια στην υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας έναντι της Ευρωζώνης για τα επόμενα δύο χρόνια, παρά τις διαρθρωτικές αδυναμίες της χώρας.

Καταλυτικό ρόλο ως προς αυτό, αναμένεται να διαδραματίσουν, η πάγια και ισχυρή θέση του τουρστικού κλάδου, η συνεχής ανάκαμψη των επενδύσεων και η πολιτική σταθερότητα. Από την πλευρά του ελλείμματος - χρέους, εξακολουθούν να υφίστανται κάποιες προκλήσεις, με τη BofA να αναμένει ωστόσο, τη διατήρηση και τη συνέχιση των συνθηκών που απαιτούνται για τη δημοσιονομική προσαρμογή. Την ίδια στιγμή υπάρχουν πιθανότητες για ένα περαιτέρω κλείσιμο της «ψαλίδας» του spread κατά 20 μονάδες βάσης για τα ελληνικά ομόλογα, με την πιθανή ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας να φέρνει εισροές ύψους 16 δισ. ευρώ.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, όπως αναφέρει η Beta Χρηματιστηριακή, «με μια μάλλον αναμενόμενη και πολύ ήπια διόρθωση διακόπηκε το σερί των τεσσάρων θετικών εβδομαδιαίων κλεισιμάτων. Το ράλι της αγοράς μέχρι στιγμής είναι συναρπαστικό, έχει εναλλαγές πρωταγωνιστών, αυξημένο τζίρο και διάχυση σε όλο το εύρος της αγοράς. Πλέον τα επίπεδα διαπραγμάτευσης του Γενικού Δείκτη αντικρύζουν τις κορυφές του 2014 ενώ σε επίπεδο κεφαλαιοποιήσεων η αγορά φλερτάρει με επίπεδα 2009. Αυτό σημαίνει ότι πολλά χαρτοφυλάκια έχουν αποκτήσει την άνεση κινήσεων τόσο από την αύξηση της αγοραστικής τους δύναμης όσο και από τον απεγκλωβισμό μακροχρόνιων τοποθετήσεων. Στην αύξηση της ανοδικής δυναμικής της εγχώριας αγοράς εκτός από την προοπτική μιας νέας τετραετίας με βασικό κορμό την προηγούμενη κυβέρνηση, έχει συμβάλει και η εικόνα των πρώτων αποτελεσμάτων των τριμήνων των εισηγμένων που αν μη τι άλλο ικανοποιεί ποιητικότερα και ποιο αυστηρά ως προς τις επενδυτικές τους επιλογές κεφάλαια».

Από πλευράς προσδοκιών εκτός από τις φημολογούμενες επιχειρηματικές συμφωνίες και την επενδυτική βαθμίδα η αυτοπεποίθηση της αγοράς έχει τονωθεί και από το ενδεχόμενο νέων και σοβαρών εισαγωγών που φαίνεται ότι βρίσκουν τον δρόμο προς την αγορά. Η εμβληματική εισαγωγή του Ελ. Βενιζέλος δεν θα είναι απλώς μια νέα εισαγωγή εταιρίας μεγάλης κεφαλαιοποίησης στην κατά τα άλλα διψασμένη για νέες ιδέες Λ. Αθηνών αλλά μια κίνηση που θα μαρκετάρει εκ νέου το περιβάλλον επενδύσεων της χώρας επανασυστήνοντας την ελληνική αγορά στο εξωτερικό. Είναι μια αρχή που μπορεί θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα των εισαγωγών νέων εταιριών ξαναβάζοντας δυνατά το χρηματιστήριο στο επίκεντρο των φορέων χρηματοδότησης των εγχώριων εταιριών.

Παράλληλα, το υψηλό της αγοράς (1.239 μονάδες) καταγράφηκε στο ξεκίνημα της συνεδρίασης της περασμένης Τρίτης και ήταν λογικό να ενεργοποιήσει αντανακλαστικά πωλήσεων αφού από το κλείσιμο της Παρασκευής 19 Μαΐου ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε αθροιστικά κέρδη της τάξεως του 10% τα οποία επιμέρους είχαν πληθωρική εικόνα. Η διόρθωση που ακολούθησε ήταν εξαιρετικά ήπια για τα δεδομένα της ανόδου που είχε προηγηθεί και απόλυτα διαχειρίσιμη για τους αγοραστές. Σε αυτό το τριήμερο διόρθωσης οι ταλαντωτές αποφορτίστηκαν από τις έντονες υπερτιμήσεις υποχωρώντας κάτω από το όριο των υπερτιμημένων ζωνών δημιουργώντας χώρο για μια νέα ανοδική εκκίνηση. Αν και η συνεδρίαση της Παρασκευής έδειξε ότι η αγορά μπορεί να επιστρέψει σε νέο ανοδικό κανάλι ο τζίρος δεν ήταν τέτοιος που να δημιουργεί κάποια πειστική εικόνα, ενδεχομένως επηρεασμένος και από την αργία της Δευτέρας. Παρόλα αυτά η συσσώρευση πάνω από τις 1.200 μονάδες προετοιμάζει το έδαφος για την επόμενη ανοδική εκτόνωση, πιθανόν η εικόνα να μην αλλάξει ιδιαίτερα και την επόμενη εβδομάδα αφού η ταχύτητα με την οποία έχουν αλλάξει οι τιμές ενδεχομένως να χρήζει κάποιων τοπικών διορθώσεων ιδιαίτερα σε δεικτοβαρείς μετοχές που κινούνται σε συνεχή επαφή με πολυετή ή ιστορικά υψηλά τους.

Στο ταμπλό, o ΓΔ έκλεισε με άνοδο 0,73% στις 1.217,86 μονάδες με την καθαρή αξία των συναλλαγών στα 77,4 εκατ. ευρώ με 9,85 εκατ. ευρώ σε πακέτα. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 1,02% στις 2.953,60 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,08% στις 963,09 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο ΓΔ υποχώρησε κατά 0,25%, ο FTSE 25 κατά -0,79% και ο τραπεζικός κατά -3,86%.

Στις τράπεζες, η αγορά έδειξε να προεξοφλεί άκρως θετικές εξελίξεις από το ID της Alpha Bank, στέλνοντας τη μετοχή πάνω από τα 1,40 (στα 1,414 ευρώ) με άνοδο 3,02%. Τέλος στο τετραήμερο πτωτικό σερί έβαλε η ΕΤΕ με κέρδη 1,51% στα 5,80 ευρώ, και με την Πειραιώς να ακολουθεί στο 0,29% και τα 2,78 ευρώ. Ήπια πτώση για Eurobank στο 0,41% και τα 1,454 ευρώ, που οφείλεται κυρίως σε εντολές σε δημοπρασίες.

Την αγορά ωστόσο «κουβάλησε» πρωτίστως η Jumbo με κέρδη 2,73% στα 22,60 ευρώ, με τον ΟΠΑΠ να ακολουθεί στο 1,59% και τον ΟΤΕ στο 1,24%. Κέρδη επίσης 0,9% και 0,72% για ΜΥΤΙΛ και ΕΕΕ.

Στο στόχαστρο της ΔΕΗ επανέρχονται εκ νέου τα 10 ευρώ, κλείνοντας σήμερα με άνοδο 1,59% στα 9,875 ευρώ.

Ισχυρή αντίδραση και σε ΒΙΟ που πάτησε τα 5,75 με ανοδο 2,86%. Σε αντίθετη πορεία η Ελλάκτωρ και η Lamda με πτώση 3,52% και 2,20%.

Οι αγοραστές στράφηκαν και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση με την Profile να ενισχύεται κατά 2,77%, τη Παπουτσάνης κατά 2,61% και την Intrakat κατά 1,28%. Νέες πιέσεις σε ΕΧΑΕ που έφτασε στα 4,84 ευρώ πλέον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

BofA: Η Ελλάδα θα υπεραποδώσει έναντι της Ευρωζώνης - Τι θα φέρει η επενδυτική βαθμίδα - Οι τρεις «καταλύτες»

Φυγή προς τη σύνταξη για 65.000 ασφαλισμένους στο 4μηνο - Η γενιά των baby boomers και o ρόλος του πληθωρισμού

Lamda - Ελληνικό: Υψηλό ενδιαφέρον για κατοικίες, «ανοιχτή» η αναθεώρηση τιμών – Οι εισπράξεις, η θωράκιση, τα δάνεια

gazzetta
gazzetta reader insider insider