Jefferies: «Ούριος άνεμος» θα συνεχίζει να πνέει για τις ελληνικές τράπεζες - Νέες τιμές στόχοι - «Top pick» η Εθνική

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Jefferies: «Ούριος άνεμος» θα συνεχίζει να πνέει για τις ελληνικές τράπεζες - Νέες τιμές στόχοι - «Top pick» η Εθνική
«Ούριος άνεμος» θα συνεχίζει να πνέει για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς η πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση θεωρείται ότι ανοίγει το δρόμο προς την αναβάθμιση της Ελλάδας και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Οι «καταλύτες» για τις ελληνικές τράπεζες. Κορυφαία επιλογή η Εθνική Τράπεζα και νέες τιμές στόχοι.

«Ούριος άνεμος» (top - down προσέγγιση) θα συνεχίζει να πνέει για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς η πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση φαίνεται ότι «ανοίγει το δρόμο» για τη μετάβαση της Ελλάδας προς το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας, την ίδια στιγμή, που η ισχυρή τουριστική δραστηριότητα υποστηρίζει περαιτέρω τις προοπτικές της οικονομίας, όπως υποστηρίζει η Jefferies.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, οι τράπεζες θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στην υπεράσπιση των υψηλών περιθωρίων και του beta καταθέσεων, αλλά και στη συνέχιση της εξομάλυνσης των προβλέψεων σε χαμηλότερα επίπεδα. Ουσιαστικά, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος των αυξήσεων των επιτοκίων έχει ήδη περάσει από την πλευρά του ενεργητικού - χάρη στην έκθεση σε δανειακά χαρτοφυλάκια κυμαινόμενου επιτοκίου - το ενδιαφέρον θα μετατοπίζεται ολοένα και περισσότερο από το σκέλος των καθαρών εσόδων από τόκους (NII), προς αυτό, του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου (NIM). Κάπως έτσι, οι ελληνικές τράπεζες από τη «φουλ επίθεση» που έπαιζαν - καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξανε κατακόρυφα τα επιτόκια - καλούνται πλέον να αναδείξουν και τον «αμυντικό» χαρακτήρα τους, γύρω από τα περιθώρια.

Όπως τονίζει η Jefferies, η ικανότητα διαχείρισης της μετακύλισης (pass - through) των αυξανόμενων επιτοκίων στις καταθέσεις θα είναι παράγοντας - «κλειδί» για τις τράπεζες, με την Εθνική και την Τράπεζα Πειραιώς να καταγράφουν την υψηλότερη αξιολόγηση, μεταξύ των τραπεζών της Νότιας Ευρώπης σε αυτό το επίπεδο, με το «μείγμα» των καταθέσεων να μετατοπίζεται προς τις προθεσμιακές καταθέσεις, που ήταν πιο περιορισμένες, συγκριτικά με τη Eurobank και την Alpha Bank, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023. Επίσης, το υψηλό ποσοστό που κατέχει η Εθνική Τράπεζα στο retail (περίπου το 75% της συνολικής καταθετικής της βάσης) με χαμηλό μέσο υπόλοιπο (81% βασικές εγχώριες καταθέσεις - χαμηλότερες των 4.000 ευρώ σε μέσο υπόλοιπο) τη διατηρεί σε μια ισχυρή θέση, κατά τη Jefferies, αντανακλώντας την ελαφρώς ευνοϊκότερη υπόθεση για το beta καταθέσεων, έναντι των υπόλοιπων συστημικών τραπεζών.

Οφέλη από τα υψηλά επίπεδα προβλέψεων

Παράλληλα, ο σχηματισμός NPEs κινείται γενικά χαμηλότερα από τα επίπεδα, στα οποία, οι ελληνικές τράπεζες είχαν θέσει το guidance για τις φετινές τους προβλέψεις, δημιουργώντας έτσι περιθώρια, για προς τα κάτω αναθεωρήσεις - που εν μέρει αναφέρθηκαν από τις τράπεζες. Η διατήρηση των προβλέψεων σε υψηλά επίπεδα και κατά αυτό το τρίμηνο, επέτρεψε ένα περαιτέρω build up - διατήρηση των υψηλών επιπέδων κάλυψης, σε Eurobank, Εθνική και Πειραιώς (η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα που μείωσε τα επίπεδα κάλυψης). Αν και η Jefferies αναγνωρίζει τυχόν διαφορές στο «μείγμα» των δανειακών χαρτοφυλακίων (ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια έναντι εταιρικών και άλλων) και στην ποιότητα (άνω των 90 ημερών καθυστέρηση έναντι αθέτησης πληρωμής - απίθανο να πληρωθεί (UTP), συνεχίζει να εντοπίζει μια πολύ μικρή διαφοροποίηση στις εκτιμήσεις του consensus ως προς το σκέλος των προβλέψεων, μεταξύ των τραπεζών, σε μεσοπρόθεσμη βάση. Κόντρα σε αυτό, οι αναλυτές του οικου αναμένουν, ότι το υψηλό αρχικό επίπεδο κάλυψης της Εθνικής (87%) θα υποστηρίξει μια ταχύτερη εξομάλυνση και ομαλοποίηση (η εκτίμηση της Jefferies κάνει λόγο για επίπεδα προβλέψεων κατά 40% περίπου χαμηλότερα από το consensus για το 2024) σε σύγκριση με την Alpha Bank (επίπεδα κάλυψης στο 40% με τη Jefferies να θέτει κατά 25% υψηλότερα τον «πήχη» από το consensus για το 2024).

«Καταλύτες» σταθερή κυβέρνηση, τουρισμός, επενδυτική βαθμίδα

Επιπλέον, οι τάσεις σε «top - down» προσέγγιση παραμένουν υποστηρικτικές για τις ελληνικές τράπεζες στη βάση της ισχυρής τουριστικής δραστηριότητας μέχρι σήμερα και στο ισχυρότερο, από το αναμενόμενο, εκλογικό αποτέλεσμα για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στον πρώτο γύρο των εθνικών εκλογών (ποσοστό 41%), διαμοφώνοντας έτσι τις προοπτικές για μια σταθερή κυβέρνηση, εάν το αποτέλεσμα επαναληφθεί στον δεύτερο γύρο (ενισχυμένη αναλογική με σύστημα «μπόνους» έδρων) στις 25 Ιουνίου. Αυτό ενίσχυσε τις προσδοκίες της αγοράς ως προς την προσπάθεια ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους (μια κίνηση που θα έχει περισσότερα οφέλη στο επενδυτικό κλίμα - κόστος ιδίων κεφαλαίων για τις τράπεζες, παρά μια σταδιακή αλλαγή στην κερδοφορία - θεμελιώδη μεγέθη, σύμφωνα με τη Jefferies).

Από την άλλη, ο ισχυρός επενδυτικός οίκος δε παραλείπει να σχολιάσει και την απογοήτευση από την απόφαση του SSM (ρυθμιστική - εποπτική αρχή) να μην εγκρίνει τη διανομή ενός μέτριου μερίσματος από την Εθνική Τράπεζα, από τη χρήση του 2022, αν και «άναψε το πράσινο φως» για την επαναγορά του 1,4% των μετοχών της Eurobank, που κατέχει το ΤΧΣ. Ως εκ τούτου, το υπόλοιπο των NPLs και η σχετική στάθμιση των DTAs στο CET1 είναι πιθανό να παραμείνουν ένα πεδίο συζήτησης για τους επενδυτές, αλλά όλες οι τράπεζες έχουν στείλει ένα σαφές μήνυμα για τις χρηματικές διανομές (από τα καθαρά κέρδη έναντι του 2023).

Jefferies

Τιμές στόχοι - «Top pick» η Εθνική Τράπεζα - Συγκρατημένη για την Alpha Bank

Έτσι, η Jefferies, διατηρώντας τις συστάσεις «buy» για την Εθνική Τράπεζα («top pick»), «hold» για τη Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς και «underperform» για την Alpha Bank, αυξάνει τις τιμές στόχους, πέρα από την τελευταία. Συγκεκριμένα, η τιμή στόχος για την Εθνική Τράπεζα αυξάνεται στα 7,30 ευρώ από 6,50 ευρώ προηγουμένως, για τη Eurobank στα 1,70 ευρώ από 1,65 προηγουμένως και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,70 από 2,50 ευρώ.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, το ισχυρό franchise καταθέσεων λιανικής της Εθνικής και το υψηλό επίπεδο κάλυψης δημιουργούν τα περιθώρια για βελτίωση των εκτιμήσεων (upside risk) του consensus, με την αποτίμηση να παραμένει ελκυστική, με δείκτη καθαρής εσωτερικής αξίας (Ρ/TNAV) στο 0,7x για εκτιμώμενο δείκτη αποδοτικότητας ROTE στο 9,1% για το 2025. Η Alpha Bank εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με discount (δείκτη P/TNAV στο 0,5x), αλλά ο καθοδικός κίνδυνος (downside risk) για το consensus σχετικά με τις προβλέψεις, κάνουν πιο προσεκτικούς τους αναλυτές της Jefferies.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Axia για ελληνικές τράπεζες: Συνέχεια στις εντυπωσιακές επιδόσεις - Νέες αυξημένες τιμές στόχοι

Τράπεζες: Νέα κρούση από τον SSM για τα χαρτοφυλάκια ακινήτων 

gazzetta
gazzetta reader insider insider