«Αέρας» αισιοδοξίας στην Wall Street μετά τη συμφωνία για το χρέος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Αέρας» αισιοδοξίας στην Wall Street μετά τη συμφωνία για το χρέος
Με το «δεξί» μπαίνει ο Ιούνιος στην αμερικανική αγορά. Στο +1% ο Nasdaq.

Τελευταία ενημέρωση 20.40

Θετικά πρόσημα καταγράφονται στη συνεδρίαση της Πέμπτης στην αμερικανική αγορά, καθώς η υπερψήφιση από την Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ του νομοσχεδίου που επιτρέπει την αύξηση του ορίου δανεισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, απομακρύνει το φάσμα της χρεοκοπίας από την ισχυρότερη οικονομία στον πλανήτη, ενώ την ίδια στιγμή τα αντικρουόμενα μηνύματα από την κατάσταση στην αγορά εργασίας δεν επιτρέπουν στους επενδυτές να διαπιστώσουν αν οι συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων από την Fed έχουν επιτύχει τον στόχο τους.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημειώνει κέρδη 161 μονάδων ή 0,49% και διαμορφώνεται στις 33.070 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος S&P 500 ενισχύεται κατά 0,89% στα επίπεδα των 4.216 μονάδων. Παρόμοια εικόνα και για τον τεχνολογικό δείκτης Nasdaq που διαπραγματεύεται στις 13.089 μονάδες με κέρδη 1,18%.

Στο ταμπλό της συνεδρίασης, ισχυρές απώλειες άνω του 6% σημειώνει η μετοχή της Salesforce στον απόηχο των απογοητευτικών επιδόσεων της εταιρείας στο τελευταίο τρίμηνο, ενώ στον αντίποδα κέρδη σχεδόν 7% σημειώνει η μετοχή της Nordstrom.

Σημειώνεται πως το τέλος του Μάη βρήκε τους δείκτες της Wall Street με ανάμικτα πρόσημα, καθώς ο Nasdaq έκλεισε τον μήνα με κέρδη σχεδόν 6%, λαμβάνοντας σημαντική ώθηση από τις μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη, ενώ ο Dow Jones υποχώρησε σχεδόν κατά 3,5%.

Μάκρο

Στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του Απριλίου έφθασαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, σημειώνοντας πάντως μέτρια άνοδο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, την προηγούμενη εβδομάδα (μέχρι τις 27 Μαΐου), οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 2.000 φθάνοντας στις 232.000. Εν τω μεταξύ, οι συνεχιζόμενες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 6.000 στα επίπεδα των 1,8 εκατομμύρια.

Άλλωστε, ο αριθμός των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, σε μια ένδειξη ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ παραμένει ισχυρή. Όσον αφορά στην αύξηση των συνεχιζόμενων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας, η τάση αυτή υποδηλώνει ότι μεσολαβεί περισσότερος χρόνος για τους ανθρώπους που έχασαν τη δουλειά τους, να μπουν ξανά στην αγορά εργασίας.

Την ίδια στιγμή, αύξηση μεγαλύτερη των προσδοκιών εμφάνισαν οι καταστάσεις μισθοδοσίας στις ΗΠΑ τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ADP, με τον ιδιωτικό τομέα της χώρας να καταγράφει ακόμα έναν μήνα ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, οι μισθοδοσίες ενισχύθηκαν κατά 278.000, με τους οικονομολόγους σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal να αναμένουν αύξηση 180.000. Το μέγεθος του Απριλίου αναθεωρήθηκε καθοδικά σε αύξηση 291.000.

Συνολικά, έως τώρα φέτος οι καταστάσεις μισθοδοσίας έχουν ενισχυθεί κατά 1,09 εκατομμύρια.

Τέλος, πτώση για έβδομο διαδοχικό μήνα κατέγραψε ο μεταποιητικός δείκτης PMI στις ΗΠΑ, καθώς διαμορφώθηκε τον Μάιο στις 46,9 μονάδες από τις 47,1 μονάδες του Απριλίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι σκέφτεται η Fed για τα επιτόκια: Διάλειμμα τον Ιούνιο και μετά πάλι αυξήσεις;

ΗΠΑ: «Λευκός καπνός» στη ψηφοφορία στη Βουλή για το όριο χρέους - «Κρίσιμο βήμα μπροστά»

gazzetta
gazzetta reader insider insider