Ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο μετά τη διόρθωση - Σε θέση οδηγού οι τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο μετά τη διόρθωση - Σε θέση οδηγού οι τράπεζες
Ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο. Πάνω από τις 1.220 μονάδες ο ΓΔ.

Μετά το διήμερο διόρθωσης και κατοχύρωσης κερδών κατά βάση, η αγορά αντιδρά σημαντικά, με τις τράπεζες να ενισχύονται και την όποια προσφορά προκύπτει να απορροφάται αρκετά εύκολα.

Η δύναμη της αγοράς αλλά και τα υψηλά ακόμη discounts και οι φθηνές αποτιμήσεις, οδηγούν τους επενδυτές να τοποθετούνται σε ακόμη υψηλότερες τιμές, ενώ το προηγούμενο διήμερο φανέρωσε τις ισχυρές βάσεις που έχουν θέσει οι long, που δε φοβήθηκαν και διατήρησαν τις θέσεις τους στο ακέραιο. Η αγορά είναι για υψηλότερα επίπεδα με πρώτο στόχο τις 1.260 μονάδες και μετέπειτα τις 1.300 με 1.400 μονάδες.

Σαφώς η ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίες και μια ισχυρή κυβέρνηση θα μηδενίσει τις όποιες ανησυχίες και αμφιβολίες διατηρούνται ακόμη και σήμερα και θα φέρει πιο κοντά την επενδυτική βαθμίδα.

Παράλληλα, στα διεθνή, τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκριναν χθες Τετάρτη με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο που αναστέλλει το όριο του χρέους, απομακρύνοντας έτσι λίγο περισσότερο το φάσμα της κήρυξης στάσης πληρωμών από τις ΗΠΑ, που θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία.

Χθες το βράδυ, το νομοσχέδιο έλαβε 314 ψήφους, 165 Δημοκρατικών και 149 Ρεπουμπλικάνων, ενώ 117 μέλη του σώματος το καταψήφισαν, 71 Ρεπουμπλικάνοι και 46 Δημοκρατικοί. Μένει πλέον να υιοθετηθεί από τη Γερουσία, που καλείται να ψηφίσει το ταχύτερο, με τον επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ να διαβεβαιώνει νωρίτερα χθες πως θα το καταθέσει προς συζήτηση και ψήφιση «το συντομότερο δυνατόν» για να «αποφύγουμε τη στάση πληρωμών».

Επιστρέφοντας, στα εγχώρια οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι διατηρούν την άκρως θετική τους στάση για την αγορά και τις τράπεζες.

Η Jefferies υποστηρίζει πως ο «ούριος άνεμος» (top - down προσέγγιση) θα συνεχίζει να πνέει για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς η πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση θεωρείται ότι ανοίγει το δρόμο για τη μετάβαση της Ελλάδας στο καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας, τη ίδια στιγμή, που η ισχυρή τουριστική δραστηριότητα υποστηρίζει περαιτέρω τις προοπτικές της οικονομίας.

Έτσι, η Jefferies, διατηρώντας τις συστάσεις «buy» για την Εθνική Τράπεζα («top pick»), «hold» για τη Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς και «underperform» για την Alpha Bank, αυξάνει τις τιμές στόχους, πέρα από την τελευταία. Συγκεκριμένα, η τιμή στόχος για την Εθνική Τράπεζα αυξάνεται στα 7,30 ευρώ από 6,50 ευρώ προηγουμένως, για τη Eurobank στα 1,70 ευρώ από 1,65 προηγουμένως και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,70 από 2,50 ευρώ.

Παράλληλα, στην πρώτη θέση «σκαρφάλωσε» το Χρηματιστήριο Αθηνών σε δύο χρονικές βάσεις σύγκρισης, τόσο το Μάιο όσο και για ολόκληρο το 2023 - μεταξύ των 43 assets (μετοχές, ομόλογα, FX και εμπορεύματα) που εξετάζει η Deutsche Bank, υπεραποδίδοντας σημαντικά έναντι των μεγάλων διεθνών αγορών.

Στα εταιρικά, η MYTILINEOS σύναψε οριστικές συμφωνίες για την αγορά χαρτοφυλακίου 5 φωτοβολταϊκών έργων στην Αλμπέρτα του Καναδά από την Westbridge Renewable Energy Corp, με το κόστος της επένδυσης να ανέρχεται σε 1,16 δισ. ευρώ.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS, Ευάγγελος Μυτιληναίος, υπογράμμισε πως «η MYTILINEOS προχώρησε στην μεγαλύτερη έως σήμερα επένδυση στην ιστορία της, πιστή στην πολιτική της για επέκταση των δραστηριοτήτων της στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας διεθνώς», αξιοποιώντας τα κίνητρα που παραχωρεί η κυβέρνηση του Καναδά σε νέα έργα παραγωγής «πράσινης» ενέργειας.

Παράλληλα, πολύ σημαντική χαρακτήρισε την εξαγορά του 75% της Unagi ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Motor Oil στο χθεσινό conference call, στο πλαίσιο της οποίας έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το deal, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις αναλυτών.

Υπενθυμίζεται ότι, μέσω της θυγατρικής της More, η Motor Oil προχώρησε στην απόκτηση του 75% της εταιρείας συμμετοχών, η οποία κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου των Baliaga, Pivot Solar και Teichio, που με τη σειρά τους κατέχουν 16 φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ονομαστικής ισχύος 1,9 GW στη Μακεδονία και στην Κεντρική Ελλάδα. Το 49% των τριών εταιρειών έχει εξαγορασθεί από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ενώ το υπόλοιπο 25% της Umagi παραμένει στους ιδρυτές της, Γιώργο και Χρήστο Μανωλόπουλο.

Στο ταμπλό, ο ΓΔ ενισχύεται κατά 0,46% στις 1.224,11 μονάδες, με τον FTSE 25 στο 0,57% και τις 2.963,09 μονάδες. Ο τραπεζικός ενισχύεται κατά 1,61% στις 973,73 μονάδες.

Στις τράπεζες, η ΕΤΕ ηγείται της ανόδου με κέρδη 2,48% στα 5,944 ευρώ, με την Πειραιώς στο 2,25%, την Alpha στο 1,19% και τη Eurobank στο 0,86% και στα 1,4725 ευρώ.

Κέρδη επίσης για την ΕΧΑΕ που επανέρχεται στα 5 ευρώ, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, ΕΕΕ.

Άνοδος επίσης για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Jumbo.

Πτωτικά η ΤΕΝΕΡΓ και η Ελλάκτωρ με τη Lamda στο -0,55%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Mytilineos: Προχώρησε στη μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία της - Αποκτά 5 φωτοβολταϊκά πάρκα στον Καναδά

Π.Τζαννετάκης (Motor Oil): Τα οφέλη του «πράσινου» deal της Unagi – Κλείνει ο κύκλος εξαγορών ΑΠΕ

Jefferies: «Ούριος άνεμος» θα συνεχίζει να πνέει για τις ελληνικές τράπεζες - Νέες τιμές στόχοι - «Top pick» η Εθνική

gazzetta
gazzetta reader insider insider