Χρηματιστήριο: Απαραίτητη διόρθωση στο δρόμο προς τα νέα υψηλά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Απαραίτητη διόρθωση στο δρόμο προς τα νέα υψηλά
Διορθωτικές κινήσεις που απαιτούνταν, καταγράφηκαν στο Χρηματιστήριο. Πιέσεις σε υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Διορθωτικές κινήσεις που απαιτούνταν, καταγράφηκαν στο Χρηματιστήριο, με μερίδα επενδυτών να προχωράει σε κατοχύρωση κερδών μετά το πολύμηνο «ράλι» αλλά και αυτό που καταγράφηκε μετά το πέρας της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης.

Βλέποντας μέχρι και τις 1.220,56 μονάδες (-1,27%), η εγχώρια αγορά κατάφερε να μαζέψει τις απώλειες και να καλύψει ένα μέρος της προσφοράς που προέκυψε σε τράπεζες αλλά και σε επιμέρους δεικτοβαρείς τίτλους. Παράλληλα, με φόντο και την αυριανή αναδιάταξη των δεικτών της MSCI αρκετοί επενδυτές έκαναν «παχνίδι» γύρω από αυτό και κυρίως τις αλλαγές σε σταθμίσεις καθώς δεν υπήρξε κάποια είσοδος ή διαγραφή.

Βέβαια, οι ξένοι παίχτες έδειχναν κάπως να απέρχουν σήμερα μετά τη χθεσινή αργία σε Wall Street και Λονδίνο, κάτι που αποτυπώνεται και από τον όγκο συναλλαγών. Από την άλλη, η εικόνα της αγοράς δεν χαλάει με το Γενικό Δείκτη να παραμένει στη διεκδίκηση των 1.260 μονάδων, βλέποντας μέχρι τις 1.300 και τις 1.400 μονάδες, πιο «μακριά», ενώ οι 1.220 και 1.140 αποτελούν ισχυρές αντιστάσεις όπως φάνηκε και στο σημερινό τεστ των πωλητών. Ο τραπεζικός δείκτης έδειξε να επιζητά «καύσιμα» και «καταλύτες» ώστε να πατήσει εκ νέου στις 1.000 μονάδες, με τις όποιες πιέσεις να μην φτάνουν μέχρι τις 965 μονάδες.

Έτσι, πιέσεις ασκήθηκαν κυρίως σε τράπεζες, ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, Μυτιληναίο και Τέρνα Ενεργειακή, με τη ΔΕΗ να επιστρέφει δυναμικά και να φεύγει από το πιο έντονο «κόκκινο» φόντο. Απτόητη παρέμεινε η Aegean, που βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό σε ένα ισχυρό bull run, και μετά από 8 ανοδικές συνεδριάσεις με μια μικρή διακοπή την Παρασκευή, έφτασε στα 9,90 ευρώ, με κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά τα 890 εκατ. ευρώ.

Η ΔΕΗ από την άλλη, βρίσκεται ξανά μια ανάσα από το ψυχολογικό όριο των 10 ευρώ, ανοίγοντας σήμερα με ένα gap σε αυτό το επίπεδο που πυροδότησε πωλήσεις φέρνοντας τη μετοχή στα 9,80 για να αναρριχηθεί ξανά με σταδιακή κάλυψη της προσφοράς στα 9,98 ευρώ. Περιορίστηκαν επίσης οι απώλειες σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ η ΕΧΑΕ είδε μια κλιμάκωση των πιέσεων στα 5,09 ευρώ, και παρότι αναθάρρησε, προς τις δημοπρασίες υπήρξε νέο κύμα πωλητών που οδήγησαν τελικώς σε κλείσιμο στα 5,12 ευρώ (-3,15%).

Να σημειωθεί πως η Piraeus Securities αύξησε τις εκτιμήσεις της για το μέσο όγκο συναλλαγών του ομίλου κατά 35% περίπου, ενώ αύξησε και την τιμή στόχο στα 6,10 ευρώ έναντι 4,50 ευρώ προηγουμένως, με περιθώριο ανόδου της τάξεως του 15,3% από τα τρέχοντα επίπεδα. Η σύσταση για τη μετοχή της ΕΧΑΕ παραμένει στο «outperform».

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,9% στις 1.225,07 μονάδες, διατηρώντας πέρα από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, αρνητικό πρόσημο. Ο FTSE 25 σημειωσε πτώση 1,2% στις 2.968,49 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,97% στις 976,53 μονάδες. Με αναλογία 1:1,2 ανοδικών - καθοδικών τίτλων έκλεισε η αγορά με το καθαρό τζίρο στα 87,11 εκατ. ευρώ.

Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων η υψηλή κεφαλαιοποίηση έμεινε στο κόκκινο. Στο -1,91% έκλεισε η ΜΟΗ φτάνοντας στα 23,58 ευρώ, με την Τέρνα Ενεργειακή στο -2,81%, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο -1,58%, και τον ΟΠΑΠ στο -1,96%. Με απώλειες της τάξεως του 1,42% έκλεισε η Μυτιληναίος στα 29,06 ευρώ.

Στις τράπεζες, μόνο η Πειραιώς διασώθηκε κάπως κλείνοντας στο -0,57%, με την ETE να υποχωρεί κατά 1,96%, την Alpha κατά 2,4% και τη Eurobank κατά 2,33% στα 1,488 ευρώ.

Ελλάκτωρ, ΒΙΟ, ΟΛΠ, Aegean, Titan, EEE και ΔΕΗ, έκλεισαν με θετικό πρόσημο.

Περνώντας για λίγο στα διεθνή, όπως όλα δείχνουν αύριο θα ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων η συμφωνία για την αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους, με τη Γερουσία να αναλαμβάνει λίγο αργότερα μέσα στην εβδομάδα. Σύμφωνα με αναλυτές, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για λάθη, αλλά με κάποιους μετριοπαθείς και από τις δύο πλευρές μπορεί να υπάρξει μια μειοψηφία και από τις δύο πλευρές κατά της συμφωνίας η οποία ωστόσο ακόμη και έτσι περνάει. Προς το παρόν, επικρατεί ένας θετικός τόνος στη Wall Street με τον S&P 500 (+0,10%) και τον NASDAQ 100 (+0,48%) να σημειώνουν νέα άνοδο από το κλείσιμο της Παρασκευής. Από την άλλη, υπάρχουν και διεθνείς τράπεζες, που τονίζουν πως οι αποτιμήσεις των αμερικανικών μετοχών παραμένουν υψηλές, με ένα εξαιρετικά περιορισμένο εύρος για ένα «ράλι».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Piraeus Securities: Οι «καταλύτες» ανόδου του Χρηματιστηρίου - Αυξάνει την τιμή στόχο για ΕΧΑΕ

Axia: «Καταλύτες» για το Χρηματιστήριο επενδυτική βαθμίδα και μετάβαση στις αναπτυγμένες αγορές

Ποια «βαριά» χαρτιά της αγοράς «χρύσωσαν» τους επενδυτές σε βάθος δεκαετίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider