Χρηματιστήριο: Κατοχυρώνουν κέρδη οι επενδυτές υπό το βάρος και των έξωθεν πιέσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Κατοχυρώνουν κέρδη οι επενδυτές υπό το βάρος και των έξωθεν πιέσεων
Οι πιέσεις στις ξένες αγορές και το profit taking δημιουργεί κάποια εμπόδια στους «ταύρους» του ΧΑ.

Τελευταία ενημέρωση 11:15

Σε διαφορετικό μεν, ρυθμό και πλαίσιο το Χρηματιστήριο, σε σύγκριση με την πτωτική τάση των μεγάλων διεθνών, και πιο ακριβών κατά μία έννοια, αγορών, αλλά σαφώς η εικόνα των τελευταίων επηρεάζει και τα εσωτερικά.

Η αυτονόμηση της εγχώριας αγοράς και η υπεραπόδοση από τις αρχές του έτους είναι μεγάλη, στην προσπάθεια να κλείσουν τα υψηλά discount έναντι τόσο των αναδυόμενων αγορών (MSCI EM) όσο και των ευρωπαϊκών. Η εγχώρια αγορά συνεχίζει να εμφανίζεται ως μία από τις φθηνότερες παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, ο FTSE 25 διαπραγματεύεται με δείκτη P/E στο 8,8x για τους επόμενους δώδεκα μήνες, με ένα σημαντικό discount τόσο έναντι του δείκτη MSCI EM (στο 11,8x) όσο και έναντι του Stoxx 600 (στο 13,3x). Το discount έναντι άλλων αγορών παραμένει υψηλό καθώς: i) το Χρηματιστήριο αποτελεί τη μοναδική αναδυόμενη αγορά που προσφέρει έκθεση σε σκληρό νόμισμα και ii) η χώρα βρίσκεται κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Βέβαια, επειδή οι αγορές πορεύονται και λαμβάνουν σήματα από το ευρύτερο παγκόσμιο σύστημα, όπως και οι οικονομίες, έτσι και το τι γίνεται διεθνώς αφορά και τους επενδυτές που τοποθετούνται στο ΧΑ.

Όπως εύστοχα περιγράφουν οι αναλυτές, η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει καταφέρει ακόμη να λύσει το πρόβλημα του ανώτατου ορίου χρέους στις ΗΠΑ και οι επενδυτές ανησυχούν ολοένα και περισσότερο. Είναι αλήθεια ότι και οι δύο πλευρές εξακολουθούν να συζητούν και να διαπραγματεύονται γιαυτό το ζήτημα, αλλά μπορεί να απέχουμε λίγες ημέρες από την «αυστηρή προθεσμία» για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους στις αρχές Ιουνίου και οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί θα πρέπει να περάσει και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου. Επομένως, υπάρχουν πραγματικές ανησυχίες ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ξεπεράσει την προθεσμία, και οι επενδυτές σιγά - σιγά προετοιμάζονται. Έχει επίσης γίνει λόγος για το εάν μπορεί να χρειαστεί μια βραχυπρόθεσμη παράταση για να ξεπεραστεί αυτό, αλλά προς το παρόν, ο ομιλητής McCarthy συνέχισε να υποβαθμίζει την προοπτική του να συμβεί κάτι τέτοιο. Έτσι, οι επενδυτές συνεχίζουν να περιμένουν αρκετά νευρικά χωρίς να εμφανίζονται ακόμη τυχόν δείγματα συμφωνίας.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του ΧΑ, το ράλι και η «επιθετική» αντίδραση της αγοράς στο εκλογικό αποτέλεσμα φέρνει ένα σταδιακό και επιλεκτικό profit taking, τη στιγμή που η δεύτερη αναμέτρηση μπορεί να κρύβει και παγίδες για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως αναφέρει ο Piccoli της Teneo, δύο παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάσουν και να έχουν αντίκτυπο στο εύρος και το μέγεθος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που αναμένεται να εξασφαλίσει η Νέα Δημοκρατία. Στις πρώτες εκλογές, πέντε κόμματα ξεπέρασαν το όριο του 3% ώστε να εισέλθουν στη Βουλή, ενώ άλλα τρία (το ΜέΡΑ25, η Πλεύση Ελευθερία και το κόμμα «Νίκη») δε κατάφεραν να φτάσουν στο ανωτέρω όριο, χάνοντάς το με μια μικρή διαφορά. Εάν λοιπόν, ένα ή περισσότερα από αυτά τα τρία κόμματα καταφέρουν να ξεπεράσουν το όριο του 3%, η Νέα Δημοκρατία θα χρειαστεί ένα μεγαλύτερο ποσοστό για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία, τη στιγμή που θα μπορούσε να καταλήξει με μικρότερο από το αναμενόμενο πλεονέκτημα όσον αφορά τις έδρες.

Ο δεύτερος παράγοντας που θα πρέπει να εξετάσει ο πρόεδρος της ΝΔ, σύμφωνα με τον Piccoli, είναι το πώς θα διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει εφησυχασμός μεταξύ των υποστηρικτών και της βάσης του κόμματος, μετά τη συντριπτική νίκη της περασμένης Κυριακής. Η εξασφάλιση μιας υψηλής προσέλευσης των ψηφοφόρων που συγκεντρώνονται γύρω από τη Νέα Δημοκρατία στις δεύτερες εκλογές, θα είναι κρίσιμη για την εξασφάλιση μιας σταθερής πλειοψηφίας στη Βουλή, η οποία θα έδινε στον Μητσοτάκη μια μεγαλύτερη ευελιξία στο πλαίσιο διακυβέρνησης τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Τεχνικά, οι 1.261 μονάδες αποτελούν τον πρώτο στόχο των «long», με τη ζώνη των 1.400 μονάδων και των υψηλών του 2013 να αποτελούν ένα ουσιαστικό επίπεδο στόχου και τις 1.140 μονάδες να γυρνούν σε μια σημαντική στήριξη.

Σε επιμέρους τίτλους ξεχώρισε χθες η πιεστική συμπεριφορά που εκδηλώθηκε στη μετοχή της ΕΤΕ, καθώς έκλεισε με πτώση 3,43% εν μέσω και μιας προεξόφλησηςη της μη διανομής μερίσματος φέτος και της μετάθεσης για το 2024. Από την άλλη, και η Eurobank υποχώρησε ηπιότερα έχοντας λάβει το πράσινο φως από τον SSM για επαναγορά του 1,4% των μετοχών, με ένα μέρισμα τουλάχιστον 25% από τα κέρδη το 2024.

Έτσι, στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,64% στις 1.197,31 μονάδες αφομοιώνοντας τα νέα επίπεδα αντίστασης και στήριξης, ενώ η μεγαλύτερη προσφορά καλύπτεται από μερίδα επενδυτών που είχε χάσει το τρένο της ανόδου. Ο FTSE 25 σημειώνει πτώση 0,84% στις 2.933 μονάδες και ο τραπεζικός υποχωρεί κατά 2,13% στις 966,75 μονάδες.

Στο κόκκινο οι τράπεζες υπό το βάρος της κατοχύρωσης κερδών, με την Alpha στο -2,09%, την ΕΤΕ στο -2,82%, τη Eurobank στο -1,86% και την Πειραιώς να κινείται ηπιότερα στο -0,71%.

Από την άλλη, αντέχουν ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ και ΕΧΑΕ, ενώ εντείνονται οι πιέσεις σε Μυτιληναίο (-1,97%) ΑΒΑΞ και Τιτάν. Παραμένουν σε υψηλά επίπεδα ΟΠΑΠ και ΕΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Τρεις προκλήσεις για την επόμενη μέρα – Οι στόχοι για τη μείωση των κόκκινων δανείων 

Teneo: Οι παγίδες της δεύτερης εκλογικής μάχης για τη Νέα Δημοκρατία

Ελληνικό: Τα μεγάλα τουριστικά projects των Lamda και ΤΕΜΕΣ – Τα ξενοδοχεία και οι δεκάδες branded residences

gazzetta
gazzetta reader insider insider