Χρηματιστήριο: «Ράλι» σε τράπεζες και τάση επιστροφής στο μακροπρόθεσμο ανοδικό κανάλι

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: «Ράλι» σε τράπεζες και τάση επιστροφής στο μακροπρόθεσμο ανοδικό κανάλι
Χρηματιστήριο
Ισχυρή άνοδος για τράπεζες αλλά και για επιμέρους δεικτοβαρείς τίτλους (ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Aegean, ΕΛΠΕ). Κοντά στα 100 εκατ. ευρώ ο τζίρος.

Σε απόσταση αναπνοής από τα ιστορικά υψηλά των 1.140 μονάδων επανήλθε άμεσα το Χρηματιστήριο, δίχως να προβληματίζεται από τα διάφορα εκλογικά σενάρια και τη διεθνής αβεβαιότητα.

Όπως περιέγραφε το insider.gr λίγες ημέρες νωρίτερα στο κείμενο με τίτλο «Η κρυφή αξία του «case study» της Morgan Stanley για το Χρηματιστήριο», η εγχώρια αγορά δείχνει να γκρεμίζει μια σειρά από στεγανά βαδίζοντας συγχρονισμένα πλέον, με την ελληνική οικονομία προς το στόχο ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, ήδη από τον Οκτώβριο του 2022 (απαρχή μιας σπουδαίας ανοδικής κίνησης) δείχνει να έχει αυτονομηθεί σε έναν πολύ υψηλό βαθμό από την πτωτική τάση και την πορεία των μεγάλων διεθνών αγορών, αποκρούοντας παράλληλα, τα όποια «εξωτερικά πυρά προσπαθούν να περάσουν προς τον εναέριο χώρο της Λεωφόρου Αθηνών». Αυτό οφείλεται και στο γεγονός πως για αρκετά χρόνια η εγχώρια αγορά υστερούσε σημαντικά χωρίς να έχει καταφέρει να ανέβει στο «άρμα» της διεθνούς ανοδικής τάσης, στην οποία οι «ταύροι» υπερείχαν και κέρδιζαν κατά διαστήματα σημαντικό έδαφος.

Έτσι, αν και με μια χαμηλότερη δυναμική τις προηγούμενες ημέρες - στη βάση και της διεξαγωγής των εθνικών εκλογών - και με μια διάθεση «rotation» μεταξύ των δεικτοβαρών τίτλων, το Χρηματιστήριο επιστρέφει πέριξ των ιστορικών υψηλών με ζητούμενο πλέον το εάν θα παραμείνει εντός τους trading range των 1.100 - 1.140 μονάδων, ή εάν βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου ανοδικού «κύματος». H Morgan Stanley φαίνεται να έχει μια κλίση προς το δεύτερο, στη βάση του ότι, η Ελλάδα ακολουθεί μια σαφή πορεία προς την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και ότι οι οίκοι αξιολόγησης πιθανότατα θα περιμένουν να «κάτσει η σκόνη» της πολιτικής αβεβαιότητας προτού αναθεωρήσουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Επιπλέον, και οι αναλυτές της Barclays εκτιμούν ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία για έναν τρίτο μεγακύκλο με τρεις βασικούς «καταλύτες» δυναμικής:

Όπως αναφέρουν, «οι παγκόσμιες υπηρεσίες γίνονται πιο εμπορεύσιμες, προσφέροντας στην Ελλάδα μια καλή ευκαιρία να οικοδομήσει έναν διεθνώς ανταγωνιστικό κλάδο για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της. Συγκεκριμένα, το παγκόσμιο εμπόριο υπηρεσιών είναι ολοένα και πιο εμπορεύσιμο και ξεπερνά το σκέλος των αγαθών όσον αφορά την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου (ιδιαιτέρως αν εξαιρέσουμε την one - off «έκρηξη» επί της περιόδου της πανδημίας του κορονοϊού στις συναλλαγές αγαθών). Αυτή η τάση επιταχύνθηκε στα χρόνια της ελληνικής κρίσης και η Ελλάδα πλέον πλησιάζει προς αυτό το σημείο. Οι υπηρεσίες αποτελούν ένα καλό ποσοστό της τάξεως του 75% - 80% του ΑΕΠ για την Ελλάδα και ως εκ τούτου, είναι πολύ πιο πιθανό η οικονομία να γίνει πιο ανταγωνιστική στους τομείς των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων (τουρισμός, real estate, μεταφορές, πληροφορική, καθαρή ενέργεια, υγειονομική περίθαλψη) παρά να οικοδομήσει μια νέα αυτοκινητοβιομηχανία.

- Τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στο σύνολό της (ενεργειακή ασφάλεια, ενεργειακή μετάβαση, προστατευτισμός από την Κίνα και τις ΗΠΑ) μειώνουν το βάρος και την έμφαση στις ενδοευρωπαϊκές δημοσιονομικές «τριβές», δημιουργώντας ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον προς τις διευρωπαϊκές πολιτικές για την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων. - Επιπλέον, η Ελλάδα ξεκινά από ένα χαμηλό επίπεδο δραστηριότητας (μεγάλο παραγωγικό κενό), με πολύ λιγότερες ανισορροπίες από ό,τι στο παρελθόν, επωφελούμενη από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις στο τμήμα των υποδομών, τη στιγμή που υπάρχουν και οι ροές πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι οποίες στην τρέχουσα μορφή τους θα μοχλευθούν για να φτάσουν στα 60 δισ. ευρώ – κεφάλαια τα οποία είναι εξαιρετικά υψηλά στο πλαίσιο του μεγέθους της ελληνικής οικονομίας (περίπου 200 δισ. ευρώ).»

Σημαντικές και οι δηλώσεις του προέδρου της Mytilineos, Ευάγγελου Μυτιληναίου στο Bloomberg, για τα κίνητρα που δίνονται στις «πράσινες» επενδύσεις στη Βόρεια Αμερική ενώ προανήγγειλε μία μεγάλη συμφωνία για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, το ενδιαφέρον στράφηκε στις τράπεζες και ιδιαίτερα στη Eurobank όπου αύριο ανακοινώνει τα αποτελέσματά της, όπου αναμένεται ένα ισχυρό σετ που θα δώσει το σήμα για επιστροφή στα μερίσματα. Ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι πως ολόκληρη η αγορά με διαδοχικά βήματα και εναλλαγές των βασικών οδηγών, κινείται προς τα πάνω. Σήμερα οι τράπεζες, αύριο τα διυλιστήρια και η ενέργεια, την επόμενη τα mid caps. Όλα ανεβαίνουν, διαδοχικά υποδεικνύοντας και τη δύναμη της αγοράς.

Επιπλέον, παρά την πτώση της Wall Street, το ΧΑ παρέμεινε στα υψηλά. Έτσι, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,32% στις 1.136,44 μονάδες, με τον τζίρο να επανέρχεται σε υψηλά επίπεδα και πιο συγκεκριμένα στα 96,881 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 1,7% στις 2.777,39 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός πάτησε γκάζι μπαίνοντας σιγά σιγά σε μια ισχυρή μακροπρόθεσμη ανοδική τάση, κλείνοντας στο 4,35% και στις 884,13 μονάδες, μια ανάσα από τις 900 μονάδες.

Πρωταγωνίστρια η Eurobank με άνοδο 5,27% στα 1,437 ευρώ, με την ΕΤΕ στο 5,06% και τα 5,396 ευρώ και την Alpha Bank στο 2,53% και τα 1,215 ευρώ. Η Πειραιώς έκλεισε με άνοδο 3,93% στα 2,378 ευρώ.

Κέρδη επίσης για ΔΕΗ (1,81%), Aegean (2,83%), Titan (1,88%), ΕΛΠΕ (1,93%) και Μυτιληναίο (1,91%). Το όποιο rotation και οι επιθετικές αγορές σε άλλους τίτλους έφεραν μια ήπια διόρθωση σε ΕΕΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΟΗ και Jumbo.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Barclays: Έτοιμη η Ελλάδα για έναν νέο ισχυρό αναπτυξιακό μεγακύκλο

Τα μηνύματα από την εξόρμηση της Wood & Co στην Αθήνα και το ισχυρό ενδιαφέρον των ξένων για το Χρηματιστήριο

Κατατέθηκε το 3ο αίτημα πληρωμής στο Ταμείο Ανάκαμψης για 1,72 δισ. ευρώ - Η Ελλάδα στα τρία πρώτα κράτη-μέλη

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider