UBS: Τι σημαίνουν για τους επενδυτές οι τελευταίες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
UBS: Τι σημαίνουν για τους επενδυτές οι τελευταίες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών
Το μονοπάτι που θα ακολουθήσουν οι κεντρικές τράπεζες μετά τις νέες αυξήσεις που πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα (Fed, ΕΚΤ), σπεύδει να «χαρτογραφήσει» η UBS, διατηρώντας χαμηλούς τους τόνους της αισιοδοξίας.

Το μονοπάτι που θα ακολουθήσουν οι κεντρικές τράπεζες μετά τις νέες αυξήσεις που πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα (Fed, ΕΚΤ), σπεύδει να «χαρτογραφήσει» η UBS, διατηρώντας χαμηλά τους τόνους της αισιοδοξίας.

Ξεκινώντας από τη Fed και από την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, φτάνοντας στο εύρος του 5% - 5,25%, ο ελβετικός οίκος επισημαίνει πως ο πιο «dovish» τόνος της Fed δεν αποκλείει μια περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο, με το βασικό σενάριο, ωστόσο του οίκου, να είναι ότι η κεντρική τράπεζα θα αποφασίσει τελικά να σταματήσει. Τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν μέχρι στιγμής δεν δικαιολογούν μια παύση από μόνα τους: Η αγορά εργασίας εξακολουθεί να δείχνει ισχυρή, με 253.000 νέες θέσεις εργασίας να προστίθενται τον Απρίλιο και την ανεργία να υποχωρεί εκ νέου στο 3,4%, που αντιστοιχεί σε χαμηλό 69 ετών. Η αύξηση των μισθών επιταχύνθηκε στο 0,48% σε μηνιαία βάση, το υψηλότερο από τον Μάρτιο του 2022. Ωστόσο, η Fed πρέπει να λάβει υπόψη της την πιο αργή επίδραση των αυξήσεων κατά 500 μονάδες βάσης που έχει ήδη υλοποιήσει, τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση του ισολογισμού της και την πιστωτική «σύσφιξη» που προκύπτει από τους τριγμούς που προκλήθηκαν στο τραπεζικό σύστημα.

Πράλληλα, όπως επισημαίνει ο Mark Haefele, επικεφαλής του Investment Office, της UBS Wealth Management, μια παύση των αυξήσεων στα επιτόκια δε συνεπάγεται απαραίτητα ότι η Fed θα κινηθεί προς το «δρόμο» των μειώσεων, καθώς ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι αρκετά υψηλός για να εξετάσει αυτό το σενάριο. Επιπλέον, με τη ζήτηση του ιδιωτικού τομέα να παραμένει σταθερή και την αγορά εργασίας να μην έχει ακόμη παρουσιάσει κάποιο σημαντικό «ρήγμα», ο Haefele δεν θεωρεί ότι υπάρχει λόγος για τη Fed να αλλάξει τη στάση της σύντομα και υπο αυτό το πρίσμα, θα αρκεστεί στο να μείνει σε αυτό το πλαίσιο, αξιολογώντας τα δεδομένα που θα προκύπτουν, προτού προβεί στην επόμενη κίνησή της.

Σε αντίθεση με τη Fed, η ΕΚΤ έδειξε ότι έχει περισσότερη δουλειά να κάνει. Όπως δήλωσε, οι προηγούμενες αυξήσεις στα επιτόκια «περνάνε και μεταδίδονται δυναμικά» στην οικονομία - η τελευταία έρευνα για τον τραπεζικό δανεισμό, έδειξε ότι τα πρότυπα δανεισμού έγιναν αυστηρότερα από ό,τι ανέμεναν οι τράπεζες κατά το πρώτο τρίμηνο και η ζήτηση για δάνεια υποχώρησε απότομα. Οι πληθωριστικές πιέσεις, εκτός της αγοράς εργασίας, υποχωρούν επίσης, αλλά η UBS θεωρεί απίθανο, αυτά τα δεδομένα να προσφέρουν στην ΕΚΤ το «πάτημα» ώστε να «παγώσει» τον κύκλο αυστηροποίησης της πολιτικής της πριν από το καλοκαίρι. Ο Haefele αναμένει νέες αυξήσεις τόσο τον Ιούνιο, όσο και τον Ιούλιο, με το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων να φτάνει στο 3,75%.

«Νωρίς για χαμόγελα» στις αγορές

Το ζήτημα ωστόσο, είναι πως ερμηνεύονται αυτά τα δεδομένα από τις αγορές και ποια είναι η θέση του ελβετικού επενδυτικού «γίγαντα». Κατά τον Haefele, μια παύση από τη Fed είναι απίθανο να σηματοδοτήσει μια «risk on» στροφή για τα χαρτοφυλάκια. Το τέλος του κύκλου των αυξήσεων των επιτοκίων από τη Fed αναμενόταν ευρέως εδώ και μήνες και η τιμολόγηση από τις αγορές ήδη το αντικατοπτρίζει αυτό. Στους προηγούμενους κύκλους, ο S&P 500 συνήθως δεν είχε συναντήσει το χαμηλό του, μέχρις ότου η Fed άρχιζε να μειώνει τα επιτόκια και όχι όταν απλώς «πάγωσε» τις αυξήσεις.

Πέραν αυτού, η Wall Street φαίνεται να έχει τιμολογήσει όχι μόνο την παύση της Fed, αλλά και τις μειώσεις επιτοκίων για αργότερα φέτος. Αυτό σημαίνει ότι ένα «πάγωμα» των αυξήσεων στα επιτόκια όχι μόνο είναι απίθανο να οδηγήσει σε μια νέα ανοδική δυναμική της αγοράς, αλλά υπάρχει και ο κίνδυνος για μια προς τα κάτω κίνηση εάν η διακοπή της Fed διαρκέσει αρκετά. Σύμφωνα με τη UBS, ο κίνδυνος ελλοχεύει στο ότι οι μετοχές τιμολογούν τυχόν μειώσεις στα επιτόκια, αλλά όχι τους τριγμούς που θα προκληθούν στην οικονομία και που πιθανότατα θα τις απαιτούσε για να οδηγηθούμε σε αυτό το σημείο.

Επιπλέον, ενώ τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου αποδεικνύονται καλύτερα από ό,τι αναμενόταν, η UBS εξακολουθεί να αναμένει μια συρρίκνωση της κερδοφορίας των εταιρειών του S&P 500 κατά 5% για εφέτος. Βέβαια, η εικόνα και τα δεδομένα από τις τοποθετήσεις των χαρτοφυλακίων υποδηλώνουν ότι υπάρχουν κεφάλαια εκτός αγορών που αναμένεται να εισέλθουν εκ νέου στις μετοχές. Αυτή η πιθανότητα θα μπορούσε να ωθήσει τους επενδυτές να προσθέσουν πιο νωρίς και όχι ετεροχρονισμένα μεγαλύτερο ρίσκο, με ένα «pullback» να θεωρείται ως ευκαιρία αγοράς ακόμη και πριν από την πρώτη μείωση των επιτοκίων. Αυτή η επιθυμία γύρω από το να προχωρήσει πιο νωρίς η Fed στις μειώσεις των επιτοκίων ενδέχεται να αποτρέψει μια πτώση των μετοχών άνω του 10%, γεγονός που θα οδηγούσε τον S&P 500 λίγο κάτω από τον στόχο των 3.800 μονάδων προς το τέλος του έτους.

Ωστόσο, η UBS θεωρεί ότι οι μετοχές δεν δείχνουν ελκυστικές σε σχέση με τα υψηλής ποιότητας, τα investment grade και τα «πράσινα» και βιώσιμα ομόλογα στα τρέχοντα επίπεδα. Παράλληλα, προτείνει μια διαφοροποίηση πέρα από τις αμερικανικές και τις «growth» μετοχές, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών των αναδυόμενων αγορών και επιλεγμένων θεματικών στην Ευρώπη, αλλά και τοποθετήσεις με βάση την αναμενόμενη περαιτέρω αποδυνάμωση του δολαρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Αντέχουν οι δανειολήπτες στην πίεση πληθωρισμού και επιτοκίων – Τα αναχώματα στα νέα NPEs

Υποδομές: Γιατί το χαρτοφυλάκιο έργων - «μαμούθ» της Big 5 είναι «ατού» αλλά και πρόκληση

gazzetta
gazzetta reader insider insider