Χρηματιστήριο: Επιμένει το τραπεζικό ράλι - Πάνω από τις 1.040 μονάδες ο ΓΔ

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Επιμένει το τραπεζικό ράλι - Πάνω από τις 1.040 μονάδες ο ΓΔ
Οι επενδυτές συντονίζονται με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους προσπαθώντας να αποτινάξουν τις ανησυχίες που γέννησε η Credit Suisse.

Τελευταία ενημέρωση 14:50

Άνω των 1.040 μονάδων κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών την Τρίτη, μετά από τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς οι επενδυτές συντονίζονται με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους προσπαθώντας να αποτινάξουν τις ανησυχίες που γέννησε η Credit Suisse για μια εκτεταμένη κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Επιμένει ανοδικά, άλλωστε, και ο τραπεζικός δείκτης, που οδηγεί το επενδυτικό κλίμα, με τον καναδικό οίκο αξιολόγησης DBRS μάλιστα, να καθησυχάζει για το μέλλον των ελληνικών τραπεζών. Οι μεγάλες τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τρ. Πειραιώς) συσσώρευσαν αθροιστικά καθαρά κέρδη 3,7 δισ. ευρώ το 2022, έναντι ζημιών 4,7 δισ. ευρώ το 2021. Η DBRS σημειώνει πως τα έσοδα του 2022 (+59% σε ετήσια βάση) αντικατοπτρίζουν τη βελτίωση στα καθαρά έσοδα τόκων, στις καθαρές προμήθειες και σε άλλες κατηγορίες εσόδων. Στο μεταξύ, η διαχείριση του κόστους παρέμεινε σταθερή, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις.

«Τα αποτελέσματα της χρήσης 2022 επωφελήθηκαν από τα υψηλότερα έσοδα, τα χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα και το μειωμένο πιστωτικό κόστος. Η ταχύτερη ανατιμολόγηση των δανείων σε σχέση με τις καταθέσεις έχει συμβάλει στην αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους μέχρι σήμερα, ωστόσο αναμένουμε ότι αυτό θα επιβραδυνθεί λόγω του υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης», επισημαίνει ο Andrea Costanzo, αντιπρόεδρος της ομάδας DBRS Morningstar Global Financial Institutions. «Τα κεφαλαιακά μαξιλάρια επαρκούν για να απορροφήσουν τις μη πραγματοποιηθείσες ζημίες επί των τίτλων σταθερού εισοδήματος στο αποσβεσμένο κόστος, σε περίπτωση που αυτές υλοποιηθούν λόγω τυχόν πιέσεων χρηματοδότησης και ρευστότητας μετά την κατάρρευση των SVB και της Signature Bank στις ΗΠΑ».

Επιπλέον, η υψηλή πιστωτική ανάπτυξη, τα επιτόκια, η περαιτέρω εκκαθάριση των ισολογισμών και η αύξηση των καταθέσεων είναι, σύμφωνα και με την Moody’s, τα σημεία-κλειδιά για τα ισχυρά κέρδη των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών για το έτος 2022.

Η εικόνα στο ταμπλό

Έτσι την Τρίτη, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.044,93 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,70% με τον τζίρο στα 65,05 εκατ. ευρώ.

Ο Large Cap σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,86%, ενώ ο Mid Cap ενισχύεται σε ποσοστό 1,70%. Ανοδικά κινούνται όλοι οι κλαδικοί δείκτες, με εξαίρεση τον δείκτη των Προσωπικών Προϊόντων (-4,52%) και των Τροφίμων με -0,49%, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών με κέρδη 4,79% και των Κατασκευών (+2,34%).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές του Ελλάκτωρα με 6,79%, της Eurobank με 5,45%, της Πειραιώς με 4,58% και της Alpha με 4,44%.

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφει η μετοχή της Jumbo (-5,29%), της Coca-Cola με απώλειες -0,70% και της ΕΥΔΑΠ me -0,45%.

Ανοδικά κινούνται 80 μετοχές, 29 πτωτικά και 16 παραμένουν σταθερές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Attica Bank: Σε κομβικό σημείο η νέα συμφωνία μετόχων – Στην πόρτα εξόδου η Thrivest

DBRS: Επαρκή τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών για τις επιπτώσεις από την Sillicon Valley Bank

Σταϊκούρας: Ασφαλείς οι καταθέσεις των Ελλήνων - Οι 4 λόγοι που το τραπεζικό σύστημα είναι πιο ισχυρό σήμερα