Moody's: Ισχυρή πιστωτική ανάπτυξη, επιτόκια και καταθέσεις τα «όπλα» των ελληνικών τραπεζών

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Moody's: Ισχυρή πιστωτική ανάπτυξη, επιτόκια και καταθέσεις τα «όπλα» των ελληνικών τραπεζών
Σημαντική η μείωση των προβληματικών δανείων. Ποιοι παράγοντες θα βάλουν «φρένο» στις μειώσεις NPEs το 2023. Τι εγγυάται την ρευστότητα και την χρηματοδότηση των ελληνικών συστημικών τραπεζών.

Η υψηλή πιστωτική ανάπτυξη, τα επιτόκια, η περαιτέρω εκκαθάριση των ισολογισμών και η αύξηση των καταθέσεων είναι, σύμφωνα με την Moody’s, τα σημεία-κλειδιά για τα ισχυρά κέρδη των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών για το έτος 2022.

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά στην τελευταία έκθεση του πως οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας Alpha Bank, (Ba2/Ba3 Stable, b1), Eurobank (Ba2/Ba3 Positive, b1), Εθνική Τράπεζα (Ba2/Ba3 Positive, b1) και Τράπεζα Πειραιώς (Βa3/Β1 Stable, b2), κατάφεραν να μειώσουν περαιτέρω τα προβληματικά δάνεια και αναμένονται περισσότερες βελτιώσεις στην ποιότητα των περιουσιακών τους στοιχείων.

Μειώθηκαν περαιτέρω τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα

Τα NPEs συνέχισαν να μειώνονται κατά το 2022, καθώς οι τέσσερις τράπεζες (Ba3, θετικό outlook) ολοκλήρωσαν τις τιτλοποιήσεις των NPEs τους μειώνοντας τον σταθμισμένο μέσο όρο NPE σε περίπου 6,3% το 2022, από 10% το 2021 και με κορύφωση στο 49% τον Δεκέμβριο του 2016.

Κατά το τρέχον έτος, επισημαίνει ωστόσο η Moody’s, οι τράπεζες θα είναι πιο δύσκολο να επιτύχουν οποιεσδήποτε σημαντικές μειώσεις NPE, κάτι που οφείλεται στις πληθωριστικές πιέσεις και τα υψηλότερα επιτόκια, αφού θα ασκηθούν μεγαλύτερα αναχώματα στην ικανότητα των δανειοληπτών να εξυπηρετούν τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Την ίδια στιγμή, οι καθοδικοί κίνδυνοι για τους πλέον ευάλωτους δανειολήπτες είναι πιθανό να αντισταθμιστούν από την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων και από το RRF, τα οποία θα συνεχίσουν να διευρύνουν τη βάση των εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων.

Όπως αναφέρει ακόμα η έκθεση της Moody’s, τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών παρέμειναν άνετα πάνω από τις απαιτήσεις, αν και η ποιότητά τους υπονομεύεται από το υψηλό επίπεδο αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC).
Και οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες ανέφεραν, σχετικά εύκολα για το 2022, δείκτες εποπτικών κεφαλαίων πάνω από το ελάχιστο των απαιτήσεων, μετά τη σημαντική κατανάλωση κεφαλαίου από τα περισσότερα τραπεζικά ιδρύματα τα τελευταία χρόνια.

Ο μέσος δείκτης Common Equity Tier 1 (CET1) ήταν στο 13,5% το 2022, αυξημένος σε σύγκριση με 12,4% το 2021, αν και η Moody’s αναμένει πως ο προτιμητέος δείκτης των ενσώματων κοινών μετοχών (ΤCΕ) για το έτος να είναι σημαντικά χαμηλότερος από τον δείκτη CET1.

Βελτιωμένη κερδοφορία το 2022

Όπως σημειώνεται, οι δείκτες συνδυασμένων καθαρών εσόδων από τόκους (NII) αυξήθηκαν κατά 5,2% κατά το 2022, υποστηρίζοντας τα βασικά λειτουργικά έσοδα με τον κύριο άξονα ανάπτυξης να προέρχεται από την ισχυρή αύξηση των δανείων κατά μέσο όρο περίπου 5,8%, η οποία αφορούσε κυρίως σε επιχειρηματικά δάνεια που συνδέονται με τη χρηματοδότηση έργων. Επιπλέον, η αύξηση των επιτοκίων επέτρεψε στις τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια χορηγήσεων πιο γρήγορα από τα επιτόκια καταθέσεων.

Επιπλέον, o αμερικανικός οίκος εκτιμά πως η αύξηση των καταθέσεων στηρίζει τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση των τραπεζών. Για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, οι ενοποιημένες καταθέσεις πελατών αυξήθηκαν κατά 5,8% κατά τη διάρκεια του 2022, στηρίζοντας τη ρευστότητά τους με ένα μέσο δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) στο 198% στο τέλος του 2022.

Τι αναμένει η Moody's για το 2023

Όσον αφορά τα ομόλογα, η Moody’s υπογραμμίζει ότι το μισό περίπου επενδυτικό χαρτοφυλάκιο των ελληνικών τραπεζών αποτελείται από τίτλους του δημοσίου, δηλαδή ελληνικά κρατικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια, τα οποία διατηρούνται ως τη λήξη. Η αύξηση στα επιτόκια έχει δημιουργήσει κάποιες μη καταγεγραμμένες ζημιές στα χαρτοφυλάκια, οι οποίες όμως περιορίζονται λόγω των αντισταθμίσεων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Τέλος, ο οίκος επισημαίνει πως δεν αναμένει οι ελληνικές τράπεζες να σωρεύσουν σημαντικές ζημιές από αυτούς τους τίτλους κατά τη διετία 2023-24.

Ευρεία άνοδο αναμένει ο οίκος αξιολόγησης και για τα καθαρά έσοδα από τόκους των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών το 2023, ειδικά κατά το α΄ εξάμηνο του έτους, ενώ αναμένει περαιτέρω βελτίωση και στη ρευστότητα τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Attica Bank: Σε κομβικό σημείο η νέα συμφωνία μετόχων – Στην πόρτα εξόδου η Thrivest

Moody's: Υποβάθμισε τις προοπτικές της UBS σε αρνητικές μετά το deal εξαγοράς της Credit Suisse

Ρεύμα: Σημαντική πτώση 20% στις χρεώσεις των προμηθευτών για τον Απρίλιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider