Φόβοι για έλλειμμα 556.000 ουγγιών στην αγορά πλατίνας το 2023

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φόβοι για έλλειμμα 556.000 ουγγιών στην αγορά πλατίνας το 2023
Το πολύτιμο μέταλλο ήταν πλεονασματικό για περισσότερα από δύο χρόνια όμως πλέον δεν αποκλείεται να δει έλλειμμα 556.000 ουγγιών

Η αγορά πλατίνας είναι πιθανό να δει έλλειμμα άνω του μισού εκατομμυρίου ουγγιών το 2023 εν μέσω ισχυρής ζήτησης αυτοκινήτων και περιορισμένης προσφοράς από τη Νότια Αφρική.

Το πολύτιμο μέταλλο ήταν πλεονασματικό για περισσότερα από δύο χρόνια όμως πλέον δεν αποκλείεται να δει έλλειμμα 556.000 ουγγιών με τη ζήτηση να αυξάνεται κατά 24%, αλλά τη προσφορά να ανεβαίνει μόλις κατά 3% φέτος.

Η συνολική προσφορά αναμένεται να ανέλθει στα 7,43 εκατομμύρια ουγγιές ενώ η ζήτηση είναι πιθανό να φτάσει τις 7,98 εκατομμύρια ουγγιές σύμφωνα με την έκθεση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Επενδύσεων Πλατίνας. Aξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι, η αγορά είχε πλεόνασμα άνω των 776.000 ουγγιών.

«Μολονότι οι κίνδυνοι τροφοδοσίας και οι λειτουργικές προκλήσεις έχουν ληφθεί υπόψη στις προβλέψεις για την προμήθεια εξόρυξης για το 2023, η επιδείνωση των ελλείψεων εφοδιασμού ηλεκτρικής ενέργειας στη μεγάλη παραγωγό Νότια Αφρική και η σταδιακή αποσταθεροποίηση στη Ρωσία, που συνδέεται με τις συνεχιζόμενες κυρώσεις, παρουσιάζουν αρνητικούς κινδύνους για την προμήθεια» επισημαίνεται στην έκθεση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Επενδύσεων Πλατίνας.

Η αλλαγή του κλίματος οφείλεται στις αναταράξεις της εφοδιαστικής αλυσίδας, ιδίως στη Νότια Αφρική, όπου τα ενεργειακά προβλήματα έχουν πλήξει σοβαρά τις δραστηριότητες διύλισης στη χώρα. Μόνο το τέταρτο τρίμηνο του 2022, η συνολική προσφορά μειώθηκε κατά 18% σε ετήσια βάση στα 1,74 εκατομμύρια ουγγιές.

Η ζήτηση, ωστόσο, αναμένεται να αυξηθεί το 2023, κυρίως από τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας που θέλει να υποκαταστήσει το παλλάδιο με την πλατίνα, καθώς και οι δύο χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των εκπομπών του θερμοκηπίου. Οι τιμές της πλατίνας έχουν υποχωρήσει από τις αρχές Ιανουαρίου, ενώ την Τρίτη διαμορφώθηκαν στα 971 δολ. η ουγγιά, από 1.104,30 δολ. η ουγγιά στις 10 Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η λιανική τον Φεβρουάριο – «Βουτιά» 23% στο αέριο

Ανοίγει ο δρόμος για το «πρασίνισμα» των δικτύων φυσικού αερίου

Ογκώδεις οι απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα - Μικρής έκτασης επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

gazzetta
gazzetta reader insider insider