Axia Ventures: Μέσα από τις αντιξοότητες έρχεται η ευκαιρία - Τα top picks για το 2023 στο Χρηματιστήριο

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Axia Ventures: Μέσα από τις αντιξοότητες έρχεται η ευκαιρία - Τα top picks για το 2023 στο Χρηματιστήριο
Παρά τις αντιξοότητες που υπήρξαν κατά το προηγούμενο έτος, η Ελλάδα επωφελήθηκε από το νέο υψηλό που κατέγραψαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις, το νέο ρεκόρ στις εξαγωγές αγαθών (για δεύτερη συνεχή χρονιά), ενώ τα έσοδα από τον τουρισμό αναμένεται να πλησιάσουν τα υψηλά του 2019.

Παρά τις αντιξοότητες που υπήρξαν κατά το προηγούμενο έτος, η Ελλάδα επωφελήθηκε από το νέο υψηλό που κατέγραψαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις, το νέο ρεκόρ στις εξαγωγές αγαθών (για δεύτερη συνεχή χρονιά), ενώ τα έσοδα από τον τουρισμό αναμένεται να πλησιάσουν τα υψηλά του 2019.

Όπως αναφέρει στην ανάλυση στρατηγικής της για το 2023 με τίτλο «Out of adversity comes opportunity» η Axia Ventures, όσο υποχωρούν αυτές οι αντιξοότητες σε παγκόσμια κλίμακα, η ελληνική οικονομία υποστηριζόμενη από i) τις συνεχείς μεταρρυθμίσεις, ii) το στόχο ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και iii) την αυξημένη επενδυτική διάθεση (συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαίων του RRF) θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με έναν ισχυρό ρυθμό κατά τα επόμενα χρόνια. Επομένως, η Axia παραμένει αμετακίνητη στη θέση της ότι η Ελλάδα μπαίνει σε μια ζώνη όπου «από τις αντιξοότητες έρχεται η ευκαιρία».

Οι δύο κρίσιμες θεματικές για το 2023

Το οutlook παρουσιάζει τις απόψεις της για τις δύο θεματικές ενότητες που θα τραβήξουν τα βλέμματα για εφέτος στην Ελλάδα, δηλαδή τις επερχόμενες εθνικές εκλογές και την αναμενόμενη επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα.

Όσον αφορά τις επερχόμενες εκλογές, διεξάγει το «Poll of Polls» με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα, αλλά τρέχει επίσης διαφορετικά πιθανά σενάρια αποτελεσμάτων. Αυτό στοχεύει στο να προσφέρει μια καλύτερη εικόνα σχετικά με το πώς θα μπορούσε να μοιάζει το πολιτικό σκηνικό την επόμενη ημέρα τόσο του πρώτου όσο και του δεύτερου γύρου των εκλογών και επίσης τι χρειάζεται για να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Axia

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που θα προκύψει, η Axia εκτιμά ότι ο πολιτικός κίνδυνος αναμένεται να παραμείνει χαμηλός. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η επόμενη κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις χωρίς να κάνει πίσω σε μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα δεδομένου ότι η διανομή των κεφαλαίων του RRF εξαρτάται από συγκεκριμένες προηγούμενες ενέργειες που έγιναν. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα αναμένεται να λάβει τα υπόλοιπα 20 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και χαμηλότοκα δάνεια μεταξύ 2023 - 2026.

Axia

Ως προς τον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα μπορούσε να συμβεί ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και θα ήταν θεμελιώδους σημασίας για τα ριψοκίνδυνα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία και επωφελής τόσο για την οικονομία όσο και για τα τοπικά περιουσιακά στοιχεία, επιτρέποντας στην Ελλάδα να πληροί τις προϋποθέσεις για τους κανόνες περί εξασφαλίσεων της ΕΚΤ. Θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει στην επιστροφή των θεσμικών επενδυτών με ένα μακρύ ορίζοντα τοποθέτησης που δεν μπόρεσαν να εξετάσουν και να βολιδοσκοπήσουν τη χώρα, καθώς βρίσκονταν (και βρίσκεται) χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα. Αρκετά «long only» χαρτοφυλάκια έχουν παραμείνει μακριά από την Ελλάδα εδώ και χρόνια και η ποιότητα το μέγεθος και η μακροπρόθεσμη προσέγγισή τους, λείπει από την αγορά.

Πέντε νέες επιλογές μετοχών για το 2023

Για το 2023, η εγχώρια αγορά γνώρισε ήδη ένα δυνατό ξεκίνημα, με όλους τους κλαδικούς δείκτες να έχουν καταγράψει υψηλές επιδόσεις, με σημείο αναφοράς τον τραπεζικό κλάδο (άνοδος 20% τον Ιανουάριο του 2023, περαιτέρω δυναμική τον Φεβρουάριο). Οι προσδοκίες της Axia έγκειται στο ότι οι αποδόσεις των εταιρειών θα βελτιωθούν περαιτέρω τα επόμενα τρίμηνα χάρη στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τις σημαντικές επενδύσεις που υλοποιούνται και θα συνεχίσουν να υλοποιούνται. Από την άλλη, οι εκλογές θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κάποια βραχυπρόθεσμη αστάθεια και μεταβλητότητα, αλλά η ιστορία δείχνει ότι κατά τις τελευταίες δέκα εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις, το Χρηματιστήριο Αθηνών τείνει να κλείνει τη χρονιά υψηλότερα (8 στα 10 χρόνια).

Ως στατιστικό στοιχείο, σημειώνει ότι κατά τις τελευταίες οκτώ εθνικές εκλογές που διεξήχθησαν (ξεκινώντας από το 1990), η ετήσια επίδοση του Γενικού Δείκτη ήταν θετική, σημειώνοντας άνοδο μεταξύ 2,1% και 102,8%. Κατά τις τελευταίες εκλογές (2019), ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο κατά 49,2% κατά τη διάρκεια του έτους.

Εν κατακλείδι, για το 2023, οι κορυφαίες επιλογές της είναι: η Alpha Bank (τιμή στόχος τα 1,80 ευρώ), η Τράπεζα Πειραιώς (τιμή στόχος τα 2,70 ευρώ), η ΔΕΗ (τιμή στόχος τα 13,20 ευρώ), ο ΟΠΑΠ (τιμή στόχος τα 16,40 ευρώ) και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (τιμή στόχος στα 18,20 ευρώ), οι οποίες αναμένει να δημιουργήσουν μια σχετική και μια απόλυτη υπεραπόδοση.

Axia

Ως προς τις δύο τράπεζες (Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς) εξηγεί πως τις προτιμά εξαιτίας των χαμηλότερων δεικτών αποτίμησης καθώς αναμένει ότι μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς θα επιταχύνουν την κερδοφορία τους, κλείνοντας ταυτόχρονα το «κενό» που έχει διαμορφωθεί ως προς την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων (δείκτης NPE) και στα κεφάλαια έναντι της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας που ήδη διαθέτουν υψηλότερη κερδοφορία, με υψηλούς δείκτες CET1 και χαμηλότερο δείκτη NPE.

Από την άλλη, η ΔΕΗ αναμένεται να επωφελείται σταθερά και ολοένα και περισσότερο από την αναπτυξιακή της στρατηγική στη βάση της «πράσινης» μετάβασης, ο ΟΠΑΠ αποτελεί μια «growth» μετοχή με υψηλές μερισματικές αποδόσεις κοντά πέριξ του 8,1% στο άμεσο μέλλον, με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να αποτελεί ένα βαρύ όνομα στο χώρο των υποδομών, δεδομένου του υψηλού υφιστάμενου pipeline έργων, των περαιτέρω δυνατοτήτων νέων έργων υποδομής και τις αυξανόμενες ταμειακές ροές που θα λάβει από το σκέλος των παραχωρήσεων.

Ποιες μετοχές διατηρεί στο μικροσκόπιο

Επιπλέον, στο σύνολο των μετοχών που καλύπτει, διατηρεί στη λίστα παρακολούθησης ορισμένους συγκεκριμένους τίτλους που θεωρεί ότι θα μπορούσαν να υπεραποδώσουν σημαντικά στη βάση των στρατηγικών ανάπτυξης και της εμβέλειας στην αγορά. Υπό αυτό το πρίσμα ξεχωρίζει τη Mytilineos (μια εταιρεία με ισχυρή αναπτυξιακη δυναμική στη βάση του στρατηγικού της πλάνου στην ενέργεια και τη μεταλλουργία), τη Jumbo (μια εταιρεία λιανικής που αναμένεται να συνεχίσει να επωφελείται από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αλλά και καθώς επεκτείνει και ωριμάζει τις δραστηριότητές της στη Ρουμανία) και τα ΕΛΠΕ (ένα σύνθετο διυλιστήριο με υψηλή μερισματική πολιτική που επίσης μεταβαίνει προς το τμήμα της «πράσινης» ενέργειας).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider