Φυσικό αέριο: Η προοπτική του ψυχρού καιρού ενισχύει τις τιμές στην Ευρώπη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φυσικό αέριο: Η προοπτική του ψυχρού καιρού ενισχύει τις τιμές στην Ευρώπη
Το ενδεχόμενο του ψυχρού καιρού κρατά ζωντανή την ενεργειακή κρίση, παρόλο που σε μεγάλο μέρος της έχει υποχωρήσει.

Σε άνοδο βρίσκεται και πάλι το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο καθώς οι μετεωρολογικές προβλέψεις δείχνουν ότι ο καιρός την επόμενη εβδομάδα θα είναι πιο ψυχρός από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης παράδοσης Μαρτίου αυξήθηκαν έως και 11% καθώς ορισμένα μοντέλα καιρού δείχνουν ότι οι θερμοκρασίες πέφτουν ξανά μετά από μια θερμή περίοδο, ενισχύοντας πιθανώς τη ζήτηση για φυσικό αέριο. Η Maxar Technologies βλέπει ψυχρότερες συνθήκες στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη, αλλά εξακολουθεί να είναι κοντά στα μέσα επίπεδα για αυτή την εποχή του χρόνου.

Το ενδεχόμενο του ψυχρού καιρού κρατά ζωντανή την ενεργειακή κρίση, παρόλο που σε μεγάλο μέρος της έχει υποχωρήσει. Οι τιμές του φυσικού αερίου οδεύουν προς μια δεύτερη μηνιαία πτώση και η εμπιστοσύνη αυξάνεται ότι ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το απόγειό του ενώ θα μπορούσε να αποφευχθεί μια ύφεση. Ωστόσο, η αγορά εξακολουθεί να είναι ευαίσθητη σε τυχόν σημάδια αύξησης της κατανάλωσης και ο καιρός ήταν ο κύριος μοχλός.

«Η χαμηλότερη ζήτηση για φυσικό αέριο, με άφθονα αποθέματα, είχε μειώσει τον κίνδυνο μέχρι αυτό το σημείο», δήλωσε στο Bloomberg ο Tim Partridge, επικεφαλής του τμήματος εμπορίας ενέργειας στον όμιλο Zenergi. Ωστόσο, o ψυχρός καιρός μαζί με ορισμένες διακοπές λειτουργίας πρόσφατα, εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις τιμές βραχυπρόθεσμα, προσέθεσε.

Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο παράδοσης Μαρτίου το πρωί της Τρίτης ήταν 8,7% υψηλότερο στα 59,90 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε χαμηλά 19 μηνών το φυσικό αέριο - «Βουτιά» για το πετρέλαιο ενόψει Fed και OPEC+

Ρεύμα: Στα 4 λεπτά ανά KWh η επιδότηση Φεβρουαρίου – Μόνο bonus για τις μεγαλύτερες κλίμακες κατανάλωσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider