Wall Street: Με απώλειες 1,3% ο Nasdaq - Προς τη χειρότερη χρονιά της η Tesla

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Με απώλειες 1,3% ο Nasdaq - Προς τη χειρότερη χρονιά της η Tesla
Με μεικτά, ως επί το πλείστον αρνητικά πρόσημα οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street. Νέο sell off της μετοχής της Tesla - Η αποκαθήλωση ενός θρύλου

Μόνος «διασωθείς» από τη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street o Dow Jones, με τις ελπίδες για πρωτοχρονιάτικο ράλι να εξανεμίζονται ενώ αρνητικό στιγμιότυπο αποτέλεσε το νέο «στραπάτσο» για τη μετοχή της Tesla.

Οι αποδόσεις των ομολόγων ενισχύθηκαν, ασκώντας πίεση στις τεχνολογικές μετοχές, με την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού μάλιστα να σημειώνει άνοδο πάνω από 10 μονάδες βάσης για να διαπραγματευτεί στο 3,852%.

«Είναι βασικά η συνέχιση των υψηλών αποδόσεων των ομολόγων που καταπιέζουν την ανάπτυξη», εκτιμά ο Κιθ Λέρνερ της Truist. Παράλληλα, οι επενδυτές αξιολογούν εάν η αστάθεια θα συνεχιστεί όλο το 2023 αλλά και τι θα ο πληθωρισμός καθώς το ημερολογιακό έτος ολοκληρώνεται.

Η κίνηση των δεικτών

  • O Dow Jones ενισχύθηκε 0,11% στις 33.241 μονάδες
  • Ο S&P 500 διολίσθησε 0,40% στις 3.829 μονάδες
  • Ο Nasdaq υποχώρησε 1,38% στις 10.353 μονάδες

Οι μετοχές οι οποίες συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την Κίνα κινήθηκαν ανοδικά, καθώς η χώρα αποφάσισε να κινηθεί προς ακόμη μεγαλύτερη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά της Covid-19.

Aξίζει να σημειωθεί πως οι μετοχές οδεύουν προς τη χειρότερη ετήσια επίδοσή τους από το 2008 σε έναν ακόμη μήνα απωλειών, με τους Dow και S&P να διολισθαίνουν κατά 8,4% και 19,6%, αντίστοιχα και τον Nasdaq να πραγματοποιεί βουτιά 33,7%.

Ειδικά ο S&P 500 βαδίζει προς ολοταχώς για την έβδομη πιο αρνητική χρονιά του από το 1928. Από το 1928, υπήρξαν μόνο 20 χρόνια όπου ο δείκτης σημείωσε πτώση άνω του 10%. Το 2008 όσο και το 2002 σημειώθηκαν οι χειρότερες απώλειες στην σύγχρονη ιστορία, με τον S&P να βουτά περισσότερο από 23% και 38%, αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί πως το 1931 ήταν η χειρότερη χρονιά για τον δείκτη, ο οποίος έκανε ελεύθερη πτώση περίπου 47%.

Το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021 άγγιξε η μετοχή της Apple, εν μέσω ενός συνεχιζόμενου sell off στις μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών, που ενισχύεται από τις ανησυχίες γύρω από τη διαθεσιμότητα των iPhone κατά την περίοδο των γιορτών.

Tesla: Νέο sell off - Η αποκαθήλωση ενός θρύλου

Η Tesla είδε τη μετοχή της να πραγματοποιεί βουτιά 11,4% (χαμηλό 52 εβδομάδων) και βρίσκεται σε τροχιά για τον χειρότερο χρόνο στην ιστορία της στο χρηματιστήριο. Mάλιστα, ήδη διανύει τον χειρότερο της μήνα καθώς τον Δεκέμβριο υποχώρησε περισσότερο από 42%. Σε επίπεδο τριμήνου η μετοχή απώλεσε περισσότερο από 57% και σχεδόν 68% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας έτσι τον πιο επώδυνο τρίμηνο και έτος στην ιστορία της.

Αφορμή για το σημερινό sell off στάθηκε η είδηση πως η εταιρεία σχεδιάζει να μειώσει κι άλλο τα επίπεδα παραγωγής στο βασικό της κινεζικό εργοστάσιο στη Σανγκάη, στέλνοντας σήμα για μειωμένες παραγγελίες, ενώ παράλληλα έγινε γνωστό πως η εταιρεία προσφέρει πολύ μεγάλες εκπτώσεις σε Αμερικανούς καταναλωτές για να τονώσει τις πωλήσεις.

Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας του Έλον Μασκ έχει κατρακυλήσει πλέον κάτω από τα 357 δισ. δολάρια και στα επίπεδα αυτά πιθανότατα θα χάσει τη θέση που κατείχε ανάμεσα στις δέκα κορυφαίες εταιρείες του επίλεκτου δείκτη S&P 500. Μια θέση που είχε κατακτήσει με… τυμπανοκρουσίες το Δεκέμβριο του 2020. Βεβαίως, η Tesla διατηρεί ακόμη και θα συνεχίσει να διατηρεί τα σκήπτρα στον κλάδο της ηλεκτροκίνησης, όμως η πίεση που δέχεται από έτερες αυτοκινητοβιομηχανίες αυξάνεται συνεχώς, καθώς όλα τα μεγάλα ονόματα του κλάδου επενδύουν μαζικά στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων.

Μάκρο

Κάμψη κατέγραψε ο δείκτης τιμών κατοικιών S&P CoreLogic Case-Shiller στις ΗΠΑ για τον Οκτώβριο, δείχνοντας πως η αγορά ακινήτων επηρεάζεται από τον υψηλό πληθωρισμό και την άνοδο των επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας της χώρας (Fed).

Όπως μετέδωσε το MarketWatch, ο δείκτης για τις τιμές κατοικιών στις 20 μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ αυξήθηκε 8,6% σε ετήσια βάση έναντι αύξηση 10,4% τον Σεπτέμβριο. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δείκτης υποχώρησε 0,5%, σημειώνοντας κάμψη για 4ο συνεχόμενο μήνα. Η μεγαλύτερη αύξηση τιμών σημειώθηκε στο Μαϊάμι, την Τάμπα και τη Σάρλοτ. Αντίθετα, η μικρότερη αύξηση καταγράφηκε στο Σαν Φρανσίσκο και στο Σιάτλ.

Την ίδια στιγμή, σημαντική συρρίκνωση κατέγραψε το έλλειμμα στο διεθνές εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ για τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας. Ειδικότερα, το έλλειμμα ανήλθε σε 83,3 δισ. δολάρια, μειωμένο κατά 15,5 δισ. σε σχέση με τα 98,8 δισ. δολαρίων τον Οκτώβριο. Οι εξαγωγές αγαθών ήταν μειωμένες κατά 5,3 δισ. σε μηνιαίο επίπεδο, φτάνοντας τα 168,9 δισ. δολάρια.

Εμπορεύματα

Ο χρυσός κατέγραψε ράλι την Τρίτη, φθάνοντας στα υψηλότερα ενδοημερήσια επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών, καθώς το δολάριο των ΗΠΑ διολίσθησε. Οι τιμές του χαλκού εκτινάχθηκαν επίσης λόγω της ελπίδας ότι η Κίνα με την άρση των περιορισμών του COVID-19 για να ανοίξει ξανά την οικονομία της, θα ενισχύσει τη ζήτηση μετάλλων.

Ειδικότερα, ο χρυσός παράδοσης Φεβρουαρίου σημείωσε άνοδο 1,4%, στα 1.828,50 δολάρια ανά ουγγιά στην Comex. Το ασήμι παράδοσης Μαρτίου ενισχύθηκε 1,5%, στα 24,28 δολάρια ανά ουγγιά. Το παλλάδιο παράδοσης Μαρτίου έκανε άλμα 4,8%, στα 1.815 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της πλατίνας παράδοσης Απριλίου υποχώρησαν 0,8%, στα 1.021,10 δολάρια ανά ουγγιά. Ο χαλκός παράδοσης Μαρτίου σκαρφάλωσε 2,1%, στα 3,894 δολάρια ανά λίβρα. Αξίζει να σημειωθεί πως οι τιμές του χρυσού είχαν διαπραγματευτεί έως και 1.838,20 δολάρια στην αρχή των συναλλαγών την Τρίτη, το υψηλότερο ενδοημερήσιο επίπεδο για ενεργό συμβόλαιο από τις 22 Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς Dow Jones.

Το πετρέλαιο έκλεισε την Τρίτη σχεδόν αμετάβλητο την Τρίτη, ενώ καλλιεργείται η αισιοδοξία για την κινεζική ζήτηση, καθώς η χώρα είπε ότι θα άρει τα σκληρά μέτρα για τους εισερχόμενους ταξιδιώτες. Επίσης, φάνηκε πως δεν επηρεάστηκε από το διάταγμα με το οποίο απαγορεύει τις εξαγωγές πετρελαίου και παραγώγων του σε κράτη που υιοθέτησαν το πλαφόν στην τιμή που υπέγραψε νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πιο συγκεκριμένα, το αργό West Texas Intermediate παράδοσης Φεβρουαρίου κατέγραψε οριακές απώλειες 0,1%, φθάνοντας στα 79,53 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το Brent παράδοσης Φεβρουαρίου, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς κέρδισε 0,5%, για να διαμορφωθεί στα 84,33 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Το συμβόλαιο Μαρτίου που έχει και τις περισσότερες συναλλαγές, ενισχύθηκε 0,2%, στα 84,68 δολάρια το βαρέλι.

Η βενζίνη παράδοσης Ιανουαρίου υποχώρησε 1% για να κλείσει στα 2,3602 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Ιανουαρίου σημείωσε άνοδο 2,7% στα 3,3537 δολάρια το γαλόνι. Τέλος, το φυσικό αέριο παράδοσης Ιανουαρίου έκανε άλμα 4% κλείνοντας στα 5,282 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κέρδη στις ευρωαγορές με ώθηση από Κίνα - «Ζωντανό» το ράλι του Άη Βασίλη

Έσπασε όλα τα ρεκόρ: Δουλεύει στην ίδια εταιρεία εδώ και... 84 χρόνια!

Μικρά κέρδη στο Χρηματιστήριο με τζίρο «αργίας»

gazzetta
gazzetta reader insider insider