Ολοταχώς προς τη χειρότερη χρονιά της από το Brexit του 2016 η στερλίνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ολοταχώς προς τη χειρότερη χρονιά της από το Brexit του 2016 η στερλίνα
«Κακά μαντάτα» για τη στερλίνα.

Μια ταραγμένη χρονιά για τη στερλίνα πλησιάζει στο τέλος της με ελάχιστες ενδείξεις ότι το 2023 θα είναι πολύ διαφορετικό, καθώς τα σημάδια μιας επώδυνης ύφεσης στο Ηνωμένο Βασίλειο πολλαπλασιάζονται με τους αναλυτές να αμφιβάλλουν πως το βρετανικό νόμισμα μπορεί να επεκτείνει - ή ακόμα και να διατηρήσει - την πρόσφατη ανάκαμψή του έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ.

Η στερλίνα εκτινάχθηκε από το χαμηλό όλων των εποχών που έφτασε τον Σεπτέμβριο και πήρε ώθηση από την αλλαγή της κυβέρνησης ωστόσο, εξακολουθεί να υποχωρεί κατά 11% το 2022, οδεύοντας προς τη χειρότερη χρονιά από το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016.

Το 2023 τα περιθώρια για κέρδη ενδέχεται να περιοριστούν καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) ακολουθεί ιδιαιτέρως επιθετική νομισματική πολιτική ενώ και η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώνεται, το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει εκτοξευθεί και ο διψήφιος πληθωρισμός οδήγησε στη μεγαλύτερη κρίση του κόστους ζωής, περιορίζοντας τις καταναλωτικές δαπάνες και τις επιχειρηματικές επενδύσεις.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην πρώτη θέση όσον αφορά τις οικονομίες που βυθίζονται σε ύφεση», δήλωσε ο Τζον Χάρντι, επικεφαλής στρατηγικής FX στη Saxo Bank. «Αν η BOE επιμείνει στην περαιτέρω σύσφιξη θα μπορούσε να κατακρημνίσει τη στερλίνα» πρόσθεσε.

Πάντως, η στερλίνα διέγραψε τις απώλειες που προκλήθηκαν από το όραμα της Λιζ Τρας για τεράστιες φορολογικές περικοπές αλλά χρειάστηκαν περισσότεροι από δύο μήνες για να επιστρέψει το βρετανικό νόμισμα, με την αργή ανάκαμψη να υποδηλώνει πως οι traders έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους προς την Ντάουνινγκ Στριτ.

Οι αναλυτές της JPMorgan βλέπουν ότι η στερλίνα θα επιστρέψει στα 1,14 δολάρια μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου, από περίπου 1,21 δολάρια τώρα, επικαλούμενοι την «ιδιαίτερα αρνητική άποψή τους» για τις προοπτικές ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τέλος, η στερλίνα μπορεί να αποδυναμωθεί και έναντι άλλων μεγάλων νομισμάτων με αναλυτές στρατηγικής της Rabobank, της Commerzbank και της TD Securities να βλέπουν το ευρώ να ενισχύεται ισχυρά μόλις μέχρι τον Ιούνιο, ενώ είναι εμφανής η αδυναμία της και απέναντι στο γεν, καθώς η Τράπεζα της Ιαπωνίας φαίνεται να κινείται προς μια πιο αυστηρή πολιτική.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε απόγνωση οι Βρετανοί: Νέα συρρίκνωση εισοδημάτων - Φόβοι για την οικονομία

Κίνα: «Καμπανάκι» για την αγορά ακινήτων - Νέα αναζωπύρωση της πανδημίας

Σ. Κόκκαλης: Πώς και γιατί η Intracom εξελίσσεται σε επενδυτική εταιρεία με «πορτοφόλι» 500 εκατ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider