Έρευνα Deutsche Bank: Τι αναμένουν οι διαχειριστές και οι αναλυτές για το 2023 σε αγορές και οικονομίες

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρευνα Deutsche Bank: Τι αναμένουν οι διαχειριστές και οι αναλυτές για το 2023 σε αγορές και οικονομίες
Στη νούμερο ένα θέση των κίνδυνων που ελλοχεύουν για τις αγορές ενόψει του νέου έτους, για το μεγαλύτερο τμήμα των διαχειριστών και των αναλυτών παγκοσμίως, είναι ο υφεσιακές καταστάσεις που ενδέχεται να αποδειχθούν πιο σοβαρές από το αναμενόμενο (ποσοστό 46%), σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η Deutsche Bank για το νέο έτος, ανάμεσα σε 856 ερωτηθέντες (η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ 7 - 9 Δεκεμβρίου).

Στη νούμερο ένα θέση των κίνδυνων που ελλοχεύουν για τις αγορές ενόψει του νέου έτους, για το μεγαλύτερο τμήμα των διαχειριστών και των αναλυτών παγκοσμίως, βρίσκονται οι υφεσιακές καταστάσεις που ενδέχεται να αποδειχθούν πιο σοβαρές από το αναμενόμενο (ποσοστό 46%), σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η Deutsche Bank για το νέο έτος, ανάμεσα σε 856 ερωτηθέντες (η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ 7 - 9 Δεκεμβρίου).

Στη δεύτερη και στην τρίτη θέση βρίσκονται ο πιο υψηλός, από το αναμενόμενο, πληθωρισμός και οι επιθετικοί χειρισμοί της Fed, με τα ποσοστά των απαντήσεων των ερωτηθέντων να ξεπερνούν το 30%. Υψηλά ποσοστά κατέχουν επίσης το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της έντασης και της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας (24%), αλλά και το πλαίσιο του στασιμοπληθωρισμού (20%).

Deutsche Bank

Παράλληλα, πλήθος διαχεριστών αναθεώρησε υψηλότερα τις εκτιμήσεις τους για τον στασιμοπληθωρισμό σε ολόκληρο τον κόσμο για τον επόμενο χρόνο, έναντι της έρευνας που διεξήγαγε η Deutsche Bank τον Οκτώβριο, με την πλειοψηφία να αναμένει ένα υψηλό ή ένα πολύ υψηλό στασιμοπληθωριστικό κίνδυνο στις ΗΠΑ (62% έναντι 33% τον Οκτώβριο του 2021), στην Ευρώπη (86% έναντι 42%) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (92% έναντι 63%). Οι κίνδυνοι, από την άλλη, δείχνουν πιο ισορροπημένοι για την περιοχή της Ασίας.

Deutsche Bank

Μένοντας σε αυτό το πλαίσιο, μεγαλύτεροι κίνδυνοι ως προς τους στασιμοπληθωριστικούς κινδύνους, ελλοχεύουν για το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η πλειοψηφία (56%) εξακολουθεί να αναμένει υψηλούς ή πολύ υψηλούς στασιμοπληθωριστικούς κινδύνους τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια. Στις ΗΠΑ περισσότεροι ερωτηθέντες θέτουν έναν χαμηλό κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού μακροπρόθεσμα, ενώ ισορροπία μεταξύ των απαντήσεων υπάρχει για την περιοχή της Ευρωζώνης.

Deutsche Bank

Επιπλέον, το 78% των διαχειριστών και των αναλυτών αναμένει ότι η ύφεση στις ΗΠΑ θα ξεκινήσει το 2023, σύμφωνα με τη μακροχρόνια θέση και οπτικής της Deutsche Bank, με το 7% να εκτιμά ότι βρισκόμαστε ήδη σε ύφεση, από 20% που ήταν τον Ιούνιο του 2022. Θέτοντας ένα πιο ευθύ και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σχετικά με το πέρασμα σε μια ύφεση εντός του επόμενου έτους, το 19% των ερωτηθέντων αναμένει μια τέτοια εξέλιξη στο πρώτο τρίμηνο (έναντι 41% που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2022), με ένα ποσοστό της τάξεως του 48% να περιμένει το πέρασμα σε μια ύφεση μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2023, έναντι 31% για το τρίτο τρίμηνο.

Ως προς το σκέλος του re-opening της Κίνας απορρίπτοντας σταδιακά τα δεσμά της πολιτικής των μηδενικών κρουσμάτων κορονοϊού, η πλειοψηφία (51%) αναμένει ότι ο αντίκτυπος αυτής της στρατηγικής θα είναι πληθωριστικός, ενώ το 32% αναμένει ότι θα είναι αντιπληθωριστικός.

Περνώντας στη χαρτογράφηση της πορείας των αγορών και με την ύφεση να αναμένεται το επόμενο έτος, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων αναμένει ότι ο S&P θα φτάσει στα χαμηλά του κύκλου του μόνο κάποια στιγμή κατά το επόμενο έτος, με το 79% να εισέρχεται στην περιόδο των διακοπών με μια «bearish» διάθεση μετά και από μια «bearish» χρονιά.

Επιπλέον, η μέση απάντηση από τους ερωτηθέντες ως προς την πορεία του S&P 500 φέρνει τον δείκτη βαρόμετρο κατά 2,2% χαμηλότερα στο τέλος του επόμενου έτους, με το 32% των ερωτηθέντων να αναμένει πτώση τουλάχιστον 10%. Το 18% αναμένει άνοδο 5%, ενώ το 16% αναμένει άνοδο 10%.

Deutsche Bank

Από την άλλη, οι ερωτηθέντες ήταν πιο διχασμένοι ως προς την πορεία της απόδοσης του δεκαετούς αμερικανικού τίτλου και το έαν έχει ήδη φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο της (46%) ή όχι (47%). Ήταν πολύ πιο πεπεισμένοι ότι το ανώτατο σημείο στην απόδοση του δεκαετούς Bund δεν έχει έρθει ακόμη, με το 65% να αναμένει μια κορύφωση στο μέλλον. Παράλληλα, οι περισσότεροι επενδυτές αναμένουν ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει περιοριστική, με την πλειοψηφία για καθεμία από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες - για τη Fed (68%), την ΕΚΤ (78%) και την BoE (67%) - χωρίς να αναμένουν μειώσεις των επιτοκίων το 2023 από αυτές τις κεντρικές τράπεζες.

Οι ερωτηθέντες έκλεισαν το έτος αναθεωρώντας τις προσδοκίες τους για τον πληθωρισμό για τα επόμενα πέντε χρόνια ελαφρώς χαμηλότερα, εξακολουθώντας ωστόσο να αναμένουν ένα πληθωρισμό υψηλότερο από τον μέσο στόχο για τα επόμενα πέντε χρόνια στις ΗΠΑ, ήτοι στο 3% και στην Ευρωζώνη στο 2,9%.

Ωστόσο, οι ερωτηθέντες αναμένουν μια τελική γραμμή στα επιτόκια της Fed ελαφρώς υψηλότερη από το pricing των αγορών, με τον μέσο όρο στο 5,3% και μια αξιοσημείωτη απόκλιση προς υψηλότερα επιτόκια. Το 44% εκτιμά μάλιστα ότι η πιθανή κορυφή στα επιτόκια θα είναι στο 5,5% ή άνω. Από την άλλη, για την ΕΚΤ αναμένεται να φτάσει τα επιτόκια έως και το 3,5%, και πάλι ωστόσο με μια λοξή προς τα πάνω πορεία, καθώς το 47% εκτιμά ότι θα κινηθούν υψηλότερα από το 3,5%.

Περισσότερες «αρκούδες» συγκεντρώνονται παράλληλα γύρω από την πορεία του Bitcoin, καθώς αναμένουν μια μείωση κατά το ήμισυ (halving) σε ποσοστό 78% έναντι 62% πέρυσι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Deutsche Bank: Αντοχές από την ελληνική οικονομία το 2023 - Βασικός κίνδυνος ο υψηλός πληθωρισμός και μια πολλών επιπέδων κρίση

Τράπεζες: Αρχίζει το «μαχαίρι» στις προμήθειες συναλλαγών – Έρχονται τα πακέτα συναλλαγών με μηνιαία χρέωση

«Καταιγίδα» επιδοτήσεων για μικρομεσαίους – Τι έρχεται για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις, ανακαινίσεις και έρευνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider