Στα «κόκκινα» οι ευρωαγορές μετά τον «συναγερμό» στην Πολωνία

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα «κόκκινα» οι ευρωαγορές μετά τον «συναγερμό» στην Πολωνία
Η πιθανότητα κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία «έντυσε» στα κόκκινα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις της Τετάρτης οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να παραμένει «καρφωμένο» στις εξελίξεις στο γεωπολιτικό πεδίο, καθώς η έκρηξη ενός ουκρανικού -κατά τα φαινόμενα- πυραύλου σε πολωνικό έδαφος προκάλεσε παγκόσμιο συναγερμό, λόγω πιθανής κλιμάκωσης της σύγκρουσης που μαίνεται εδώ και σχεδόν εννιά μήνες στην Ουκρανία.

Αναλυτικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με απώλειες 0,99% στις 430,15 μονάδες, με τους κλάδους του λιανεμπορίου και της αυτοκινητοβιομηχανίας να οδηγούν την πτώση, υποχωρώντας έκαστος κατά 3,5%, ενώ σε θετικό έδαφος έκλεισαν μόνο οι κλάδοι των Ασφαλειών και των Τροφίμων. Ο δείκτης Eurostoxx 50 διαμορφώθηκε στις 3.883,15 μονάδες, με πτώση 0,82%.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη έκλεισε με πτώση 1% στις 14.234 μονάδες, όπως και ο γαλλικός CAC 40, ο οποίος ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση χαμηλότερα κατά 0,52% στις 6.607 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έχασε 0,25% και έκλεισε στις 7.351 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε απώλειες 0,68%, κλείνοντας στα επίπεδα των 24.531 μονάδων.

Στο ταμπλό, ισχυρή άνοδο άνω του 7% σημείωσε η μετοχή της βρετανικής εταιρείας ανάπτυξης software Sage Group, ενώ απώλειες σχεδόν 8% κατέγραψε ο τίτλος της επενδυτικής Bridgepoint.

Μάκρο

Συνέχεια στην άνοδο των πληθωριστικών πιέσεων στη Βρετανία δόθηκε τον Οκτώβριο, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή στη χώρα να παρουσιάσει απρόσμενη αύξηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας (ONS), ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 11,1% έναντι 10,1% τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 10,7%. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 41 ετών, σύμφωνα με την ONS.

Εξάλλου, σε υψηλότατα επίπεδα διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ιταλία για τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Istat), με τις τιμές της ενέργειας να πρωτοστατούν στην άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή. Ο ετήσιος πληθωρισμός, εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμορφώθηκε στο 12,6% έναντι 12,8% στην αρχική μέτρηση της Istat και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 12,8%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: H ενεργειακή κρίση έφερε αύξηση κερδών 221% στην SSE

Estée Lauder: Είναι επίσημο ότι εξαγοράζει την Tom Ford

Βίσκο (ΕΚΤ): Υπάρχουν λόγοι για μία λιγότερο επιθετική αύξηση επιτοκίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider