Κέρδη στις ευρωαγορές παρά το ρεκόρ πληθωρισμού στη Γερμανία

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κέρδη στις ευρωαγορές παρά το ρεκόρ πληθωρισμού στη Γερμανία
Με άνοδο ολοκληρώθηκαν οι συνεδριάσεις της Παρασκευής στην πλειοψηφία των κυριότερων ευρωπαϊκών δεικτών.

Με άνοδο ολοκληρώθηκαν οι συνεδριάσεις της Παρασκευής στην πλειοψηφία των κυριότερων ευρωπαϊκών δεικτών, καθώς στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος εξακολουθούν να βρίσκονται τα νεότερα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, με την μικρότερη των εκτιμήσεων αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή να δημιουργεί αισιοδοξία για μείωση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε κατά 0,14% και έκλεισε στις 432,48 μονάδες, παρά το γεγονός πως νωρίτερα ο δείκτης σημείωνε άνοδο ως και 0,7%. Ο κλάδος των Πρώτων Υλών ενισχύθηκε κατά 2,5%, ενώ στον αντίποδα ο τομέας της υγείας έχασε 2%.

Ο δείκτης Eurostoxx 50 διαμορφώθηκε στις 3,870.59 μονάδες, με κέρδη 0,62%.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 14.224 μονάδες με κέρδη 0,56%, όπως και ο γαλλικός CAC 40, που έκλεισε με άνοδο 0,58% στις 6.594 μονάδες.

Στη Βρετανία, ο δείκτης FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου υποχώρησε κατά 0,78% στις 7.318 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε με άνοδο 0,25% στις 24.455 μονάδες. Τέλος, ο IBEX 35 στην Ισπανία, έχασε 0,43% και διαμορφώθηκε στις 8.098 μονάδες.

Στο ταμπλό, κέρδη άνω του 9% σημείωσε η μετοχή της βρετανικής ασφαλιστικής Prudential, ενώ στον αντίποδα απώλειες άνω του 7% κατέγραψε ο τίτλος της ελβετικής DKSH.

Μάκρο

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1951, στο 10,4%, έφθασε ο πληθωρισμός της Γερμανίας τον Οκτώβριο, λόγω κυρίως του ενεργειακού κόστους και των τιμών των τροφίμων. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, η ανοδική τάση ενδέχεται να συνεχιστεί.

Αγαθά και υπηρεσίες κόστισαν τον Οκτώβριο κατά 10,4% περισσότερο από ό,τι κατά την ίδια περίοδο πέρυσι, ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός βρισκόταν στο 10%.

Την ίδια στιγμή, σε τροχιά ύφεσης βρίσκεται η Βρετανία, με την οικονομία της χώρας να παρουσιάζει συρρίκνωση για το γ' τρίμηνο του 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (ONS), η οικονομία κατέγραψε συρρίκνωση 0,2% έναντι οριακής ανάπτυξης στο β' τρίμηνο του 2022, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν συρρίκνωση 0,5%. Σε ετήσιο επίπεδο, η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,4% έναντι εκτίμησης των αναλυτών για ανάπτυξη 2,1%.

Η βιομηχανική παραγωγή στη Βρετανία για τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε 0,2% έναντι εκτίμησης των αναλυτών για συρρίκνωση 0,3%. Για τον ίδιο μήνα, η μεταποιητική παραγωγή στη χώρα έμεινε αμετάβλητη έναντι εκτίμησης των αναλυτών για συρρίκνωση 0,4%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Λύγισε» εκ νέου στις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο

Γερμανία: Πληθωριστικό «σοκ» στο 10,4% τον Οκτώβριο - Ρεκόρ από το 1951

gazzetta
gazzetta reader insider insider