Απώλειες και προσπάθεια για άμυνες στο Χρηματιστήριο μετά τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απώλειες και προσπάθεια για άμυνες στο Χρηματιστήριο μετά τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Απώλειες στο Χρηματιστήριο αλλά και άμυνες μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Τελευταία ενημέρωση 16:10

Νευρικότητα και υψηλή μεταβλητότητα είναι τα δύο κύρια χαρακτηριστικά που επιδρούν στην ψυχολογία των επενδυτών, μετά τις ανακοινώσεις στις ΗΠΑ για την πορεία του πληθωρισμού.

Επιπλέον, τα πρακτικά της Fed έδειξαν μια ανησυχία που ολοένα και μεγενθύνεται για τους αξιωματούχους της Κεντρικής Τράπεζας. Συγκεκριμένα, τα μέλη της επιτροπής FOMC εξέφρασαν ανησυχία για τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό και υποστήριξαν ότι η επιβράδυνση της ανόδου των τιμών απαιτεί την αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας. Ακολούθως, ο S&P 500 υποχώρησε για 6η συνεχόμενη συνεδρίαση και έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020.

Να σημειωθεί πως εάν υπάρξει μια 7η συνεχόμενη πτώση, αυτή θα ήταν η χειρότερη πορεία για τον δείκτη από τον Φεβρουάριο του 2020.

Όπως σημειώνει η Deutsche Bank, η μέτρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα πυροδότησε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του S&P 500 από τον Ιούνιο του 2020, με κίνηση -4,32%, έτσι και σήμερα - αύριο οι επενδυτές θα είναι έντονα προσηλωμένοι για τυχόν νέες εκπλήξεις, με τους οικονομολόγους του οίκου να αναμένουν μια αύξηση του επίσημου πληθωρισμού κατά 0,28% έναντι 0,12% τον Αύγουστο, καθώς η ενέργεια συνεχίζει να αποτελεί το βασικό μοχλό κίνησης.

Συγκεκριμένα, επιμονή των υψηλών τιμών στις ΗΠΑ φανέρωσαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην αμερικανική οικονομία κατά τον Σεπτέμβριο, όπως αυτά ανακοινώθηκαν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας. Ο ετήσιος πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία διαμορφώθηκε στο 8,2% για τον Σεπτέμβριο, έναντι 8,3% τον Αύγουστο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 8,1%.

Εξαιρουμένων των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός CPI επιταχύνθηκε 0,6% έναντι της εκτίμησης του Dow Jones για αύξηση 0,4%, και πλέον είναι αυξημένος κατά 6,6% σε σχέση με πέρυσι.

Παράλληλα τα βλέμματα των επενδυτών παγκοσμίως στρέφονται και στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου, όπως των ισχυρών αμερικανικών τραπεζών της JP Morgan, της Goldman Sachs, και της Wells Fargo.

Το Χρηματιστήριο αν και σέρνεται ως προς την εικόνα του τζίρου έδειξε αρχικά να χτίζει ψηλότερες ζώνες «άμυνας» στις πτωτικές φάσεις των διεθνών αγορών, υπεραποδίδοντας στα ανοδικά κύματα και προσεγγίζοντας έτσι τη ζώνη των 836 - 873 μονάδων, με επόμενες ισχυρές αντιστάσεις τις 900 και τις 908 μονάδες. Από την άλλη, «make or break» αποτελούν τα επίπεδα των 822 μονάδων, που αν διασπαστούν αποφασιστικά με μια καλύτερη εικόνα συναλλαγών, μπορούν να αποφέρουν μια κίνηση προς τα ανωτέρω επίπεδα, ειδάλλως θα επανέλθει το σενάριο υποχώρησης προς τις 787 - 781 μονάδες.

Για την οικονομία, ανοδικά αναθεώρησε την πρόβλεψή του για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2022 στην Ελλάδα, το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) με την τριμηνιαία έκθεση που εκδίδει για την Ελληνική Οικονομία. Συγκεκριμένα, η πρόβλεψη του ΙΟΒΕ τοποθετεί τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας στο 6%.

Για το Χρηματιστήριο, ο ΚΜΟ 200 ημερών βρίσκεται στις 872 μονάδες. Σημεία στήριξης 804 και 779 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 823 και 834 μονάδες.

Επιπλέον, το κλίμα στην Ευρώπη αλλά και η χθεσινή πτώση της Wall Street δείχνουν πιθανή ενεργοποίηση των πωλητών και πλέον μένει να φανεί εάν θα υπάρξει αντίδραση σε ένα χαμηλό σημείο κίνησης, ή μια καλύτερη άμυνα.

Την Πέμπτη, ο Γενικός Δείκτης από τις 822 μονάδες υποχωρεί πλέον χαμηλότερα από τις 810 μονάδες με πτώση 1,09%, με τον τζίρο στα 32,25 εκατ. ευρώ. Ο FTSE σημειώνει πτώση 0,35% στις 1.965,85 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βγάζει άμυνες υποχωρώντας κατά 0,14% στις 541,47 μοναδες.

Επιμέρους στις τράπεζες, η Eurobank υποχωρεί κατά 2,02% στα 0,872 ευρώ, η ΕΤΕ στο -0,09%, Alpha στο -1,24% και τα 0,8592 ευρώ και η Πειραιώς στο -1,06% και τα 1,0785 ευρώ.

Κατοχύρωση κερδών καταγράφεται επίσης σε ΟΠΑΠ (-0,81%), Jumbo (-1,62%), Viohalco (-1,29%) αλλά και ΜΟΗ (-2,9%). Βαρίδι για την αγορά η μετοχή της Coca Cola που υποχωρεί κατά 2,27% φτάνοντας στα 21,54 ευρώ.

Από την άλλη ανεβάζουν ταχύτητες και βγαίνουν αγοραστές σε Μυτιληναίο (0,74%), ΕΥΔΑΠ (1,99%), Αegean (1,55% από κοντά 4% που βρίσκονταν) αλλά και σε Lamda (1,79%), ΕΛΠΕ (0,78%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΗ: Παίρνει μπροστά εντός 2022 η πρώτη «πράσινη» επένδυση με τη γερμανική RWE

Στρατηγική συνεργασία Intrakat - Ellington Solutions στο real estate

Allianz: Κατά 7,5% αυξήθηκε η περιουσία των Ελλήνων το 2021 - Έπεται σημαντική συρρίκνωση

gazzetta
gazzetta reader insider insider