Σε υψηλό 2,5 ετών οι εισαγωγές πετρελαίου στην Ευρώπη - 1 στα 5... βαρέλια έρχεται από τη Ρωσία

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε υψηλό 2,5 ετών οι εισαγωγές πετρελαίου στην Ευρώπη - 1 στα 5... βαρέλια έρχεται από τη Ρωσία
Οι εισαγωγές από τη Ρωσία ανήλθαν στο 21% επί του συνόλου των εισαγωγών του Σεπτεμβρίου, με τ Μόσχα να παραμένει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στην Ευρώπη.

Σημαντική αύξηση κατέγραψαν οι εισαγωγές πετρελαίου στην Ευρώπη για τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ενεργειακής εταιρείας Vortexa, την ώρα που το μερίδιο της Ρωσίας στην ενεργειακή αγορά της ΕΕ υποχωρεί εν μέσω των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, στην ευρωπαϊκή ήπειρο -εκτός της Τουρκίας- οι εισαγωγές αργού πετρελαίου και συμπυκνωμάτων πετρελαίου διαμορφώθηκαν σε 8,46 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2020.

Η Ρωσία και οι άλλοι

Η Ρωσία παρέμεινε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στην Ευρώπη, με τις εισαγωγές να αντιστοιχούν στο 21% επί του συνόλου τον Σεπτέμβριο. Σε απολύτους αριθμούς, οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ανήλθαν σε 1,75 εκατ. βαρέλια ημερησίως, όταν τον Αύγουστο ο εν λόγω αριθμός ήταν στα 1,69 εκατ. βαρέλια ημερησίως που ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή του 2016.

Σημειώνεται πως το 2021 και πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, το ρωσικό πετρέλαιο ανερχόταν στο 34% των συνολικών εισαγωγών της Ευρώπης.

Εκτός Ρωσίας, οι εισαγωγές πετρελαίου από διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2016, με το 37% των εισαγωγών της Ευρώπης για τον Σεπτέμβριο να έρχεται από την Αφρική.

Οι εισαγωγές από τη Μέση Ανατολή ανήλθαν σε υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, ενώ οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο τους από τον Ιανουάριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Ανησυχία για την ασφάλεια των αγωγών

Συνεδριάζουν οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ - Αναζητείται συμβιβασμός για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider