Wall Street: Με μίνι ράλι απάντησε στο 6ήμερο πτωτικό σερί

Newsroom
Μοιράσου το
Wall Street: Με μίνι ράλι απάντησε στο 6ήμερο πτωτικό σερί
Ηχηρό comeback για τη Wall Street. 548 μονάδες κέρδισε ο Dow Jones και 222 ο Nasdaq.

Η Wall Street τερμάτισε με εμφατικό τρόπο το εξαήμερο αρνητικό σερί απωλειών, καταγράφοντας ισχυρά κέρδη την Τετάρτη, ορμώμενη από την ξαφνική κίνηση της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ), που θα αγοράσει βρετανικά ομόλογα για να φρενάρει την κατρακύλα της στερλίνας.

Η στερλίνα βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής στις αγορές αυτή την εβδομάδα καθώς υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα όμως και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν από τα υψηλότερα επίπεδά τους εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.

Ωστόσο, με την πρωτοβουλία της BoE που προσπαθεί να σταθεροποιήσει το βυθισμένο νόμισμά της, η στερλίνα ανέκαμψε και τελευταία διαπραγματεύτηκε 1,1% υψηλότερα έναντι του δολαρίου στα 1,085 δολάρια. Την ίδια στιγμή, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ έφτασε περίπου το 3,767%, αφού νωρίτερα είχε ξεπεράσει το 4% για πρώτη φορά από το 2008.

Πάντως, το επενδυτικό κλίμα στις αγορές διεθνώς είναι ανήσυχο καθώς τόσο στελέχη της Fed όσο και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχεδόν προεξοφλούν νέες επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων τους, με τους φόβους για ύφεση στις οικονομίες από την ταχεία νομισματική σύσφιξη να είναι έντονοι.

Ο Στάνλεϊ Ντρανκενμίλερ, ένα από τα πιο αξιοσέβαστα μυαλά της Wall Street, εξέφρασε ανησυχίες για την κατάσταση ρευστότητας στην αγορά ομολόγων μετά την ποσοτική χαλάρωση της Fed κατά την πανδημία του κορονοϊού και την πολιτική σχεδόν μηδενικών επιτοκίων την τελευταία δεκαετία που δημιούργησαν μια «φούσκα» περιουσιακών στοιχείων.

«Περιμένουμε μια σκληρή προσγείωση μέχρι το τέλος του ’23. Θα μείνω έκπληκτος αν δεν έχουμε ύφεση το ’23. Δεν ξέρω το timing αλλά σίγουρα μέχρι το τέλος του 2023» επεσήμανε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής μιλώντας στο Delivering Alpha Investor Summit του CNBC στη Νέα Υόρκη.

Η κίνηση των δεικτών

Ο Dow Jones επέστρεψε από τα χαμηλά του 2022 ενώ θετικά είναι τα νέα και για τον S&P 500 που έσπασε το μεγαλύτερο σερί απωλειών από τον Φεβρουάριο του 2020.

Ειδικότερα, ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,88% στις 29.681 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κέρδισε 1,97% στις 3.719 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq με 2,05% στις 11.051 μονάδες.

H μετοχή της Apple κατέγραψε απώλειες 1,27% στις συναλλαγές του αμερικανικού χρηματιστηρίου, στον απόηχο των δημοσιευμάτων πως ο τεχνολογικός κολοσσός δεν σκοπεύει να ενισχύσει την παραγωγή των νέων iPhone 14 εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης και ήταν η μόνη «κόκκινη» στοv Dow.

Στον αντίποδα, οι μετοχές της βιοφαρμακευτικής εταιρείας Biogen αυξήθηκαν κατά 39,8% μετά τα αισιόδοξα αποτελέσματα από την πειραματική μελέτη για τα φάρμακα για το Alzheimer και μια σειρά από αναβαθμίσεις από αναλυτές.

Η Home Depot έχει την καλύτερη απόδοση στον Dow, σημειώνοντας άνοδο άνω του 5%. Άλλες κορυφαίες επιδόσεις περιλαμβάνουν την Boeing, με άνοδο 4,6% και την Disney, με κέρδη 3,7%.

Mάκρο

Συρρίκνωση κατέγραψαν οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών στις ΗΠΑ για τον Αύγουστο, καθώς μειώθηκαν 2% έναντι συρρίκνωσης 0,6% τον Ιούλιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια συρρίκνωση κατά 1,5%. Σημειώνεται πως οι πωλήσεις καταγράφουν συρρίκνωση για 9 στους 10 τελευταίους μήνες, σύμφωνα με το MarketWatch.

Παράλληλα, συρρικνώθηκε το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο στις ΗΠΑ για τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 87,3 δισ. δολάρια έναντι 90,2 δισ. δολαρίων που ήταν τον Ιούλιο, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν να διαμορφωθεί στα 89 δισ. δολάρια. Πρόκειται για τον 5ο συνεχόμενο συρρίκνωσης του ελλείμματος, μετέδωσε το MarketWatch. Οι εξαγωγές από τις ΗΠΑ διαμορφώθηκαν στα 179,8 δισ. δολάρια, κατά 1,7 δισ. δολάρια λιγότερες από τον Ιούλιο. Οι εισαγωγές στις ΗΠΑ διαμορφώθηκαν στα 267,1 δισ. δολάρια, κατά 4,6 δισ. δολάρια λιγότερες από τον Ιούλιο.

Επίσης, η ζήτηση στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ υποχώρησε 3,7% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα λόγω των αυξημένων επιτοκίων που ανακοίνωσε η Fed σε συνδυασμό με την έντονη αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά κατοικίας. Μετά από ένα περίεργo rebound την προηγούμενη εβδομάδα, οι αιτήσεις για αναχρηματοδότηση μειώθηκαν κατά 11% την τρέχουσα εβδομάδα και ήταν 84% χαμηλότερες από το ίδιο διάστημα συγκριτικά με έναν χρόνο πριν. Τώρα βρίσκονται σε χαμηλό 22 ετών, επειδή υπάρχουν πολύ λίγοι που μπορούν να επωφεληθούν από τα τα σημερινά υψηλότερα επιτόκια.

Eμπορεύματα

Οι τιμές του χρυσού ανέβηκαν απότομα την Τετάρτη, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από 2% για να διαμορφωθούν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ημερών. Ο χρυσός Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο 33,80 δολ. ή 2,1%, στα 1.670 δολ/ουγγιά στην Comex. Πρόκειται για υψηλό από τις 22 Σεπτεμβρίου. Το ασήμι Δεκεμβρίου κέρδισε 54 σεντς ή 3% και ανήλθε στα 18,88 δολάρια ανά ουγγιά. Το παλλάδιο Δεκεμβρίου ενισχύθηκε κατά 78,70 δολ. ή 3,8%, στα 2.169,10 δολ/ουγγιά, ενώ το συμβόλαιο πλατίνας Ιανουαρίου ανέβηκε 2,5% στα 860,8 δολ ανά ουγγιά. Τέλος, ο χαλκός Δεκεμβρίου σημείωσε κέρδη 2,3%, στα 3,3585 δολ. ανά λίβρα.

Παράλληλα, το πετρέλαιο ενισχύθηκε την Τετάρτη, με τις τιμές στις ΗΠΑ να διαμορφώνονται πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα, ενώ ο τυφώνας Ίαν έκοψε την παραγωγή στον Κόλπο του Μεξικού. Το αργό West Texas Intermediate παράδοσης Νοεμβρίου κέρδισε σχεδόν 4,7%, για να διαμορφωθεί στα 82,15 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, αποτελώντας υψηλό από τις 22 Σεπτεμβρίου. Το Brent παράδοσης Νοεμβρίου, που είναι και παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, κέρδισε 3,5% στα 89,32 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο παράδοσης του επόμενου μήνα αυξήθηκε 3,8%, στα 88,05 δολάρια το βαρέλι. Η βενζίνη παράδοσης Οκτωβρίου ισχυροποιήθηκε 3,4% στα 2,5779 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Οκτωβρίου εκτοξεύθηκε 5,8% στα 3,4494 δολάρια το γαλόνι. Το φυσικό αέριο παράδοσης Οκτωβρίου που έληξε στο τέλος της συνεδρίασης, κέρδισε 3,3% στα 6,868 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες. Το νέο συμβόλαιο του Νοεμβρίου διαμορφώθηκε στα 6,955 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 2,9%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε ιστορικό υψηλό το βούτυρο: 24,6% ακριβότερο από πέρυσι - Οι λόγοι για την άνοδο

Ρωσία: Αυξήθηκε ο ΔΤΚ για πρώτη φορά από τον Μάιο - Σε ιστορικό χαμηλό η ανεργία

Κομισιόν: Νομικές βάσεις για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο - Η Μόσχα θα χάσει 7 δισ. ευρώ από τις νέες κυρώσεις

Όλες οι ειδήσεις

00:20

Μητσοτάκης: Εφικτή η αυτοδυναμία στις εκλογές - Απαράδεκτες οι απειλές της Τουρκίας

23:56

Σομαλία: Έληξε η πολιορκία του ξενοδοχείου - Τουλάχιστον 8 νεκροί από την επίθεση τζιχαντιστών

23:44

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας κατηγορείται ότι δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της για το κλίμα

23:29

Ιδρυτής του Forex Club ο Ρώσος επιχειρηματίας που σκοτώθηκε σε συντριβή ελικοπτέρου στη Γαλλία

23:20

Ουκρανία: 258 ρωσικοί βομβαρδισμοί στη Χερσώνα την τελευταία εβδομάδα

23:12

Fed και Κίνα «πλήγωσαν» την Wall Street - Απώλειες 500 μονάδων για τον Dow Jones

22:59

Θετικός στον κορονοϊό ο Γιώργος Παπανδρέου

22:46

Δημοσκόπηση Prorata: Στο 5% η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ - Διατηρείται το προβάδισμα Μητσοτάκη

22:32

Τζ. Ασάνζ: NΥΤ, Guardian, El Pais, Le Monde και Der Spiegel καλούν τις ΗΠΑ να αποσύρουν τις κατηγορίες

22:20

Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη μείωση φόρων και εισφορών - Ενισχύουμε το επιχειρείν με φορολογικά κίνητρα

22:12

Περιόρισε τις απώλειες μετά τα χαμηλά έτους το πετρέλαιο - Πτώση 1,3%

22:03

Βεσυρόπουλος: Έως 21/12 η καταβολή της πρώτης δόσης του επιδόματος θέρμανσης

21:57

Με επιτυχία ολοκλήρωσε τις διήμερες εργασίες του το 6ο Επιστημονικό Συμπόσιο του Κ.Ε.Μ.Μ.Ε

21:53

Ευρωπαϊκό ταμείο ενεργειακής κρίσης ζητούν οικονομολόγοι του Ινστιτούτου Bruegel

21:47

Αυτοκίνητο: «Πρωταθλήτρια» η Κίνα στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων - Στην 3η θέση οι ΗΠΑ

21:43

«Ούριος άνεμος» για τις μετοχές μέχρι το τέλος του 2022 - Έρχονται «εκπλήξεις» εκτιμά αναλυτής

21:30

Οι κλυδωνισμοί από τις διαδηλώσεις στην Κίνα μεταφέρθηκαν στον χρυσό

21:24

Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις - Επιζητά το θέαμα, όχι την ουσία

21:15

ΕΕ: Νέα διαφωνία των «27» για το πλαφόν στο ρωσικό αργό - «Αγκάθι» η στάση της Πολωνίας

21:11

Αντιμέτωπη με τέταρτο έτος ξηρασίας η Καλιφόρνια

21:07

Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη με τον Βασιλιά Κάρολο Γ΄

20:53

Στο Βουκουρέστι ο Ν. Δένδιας για τη Σύνοδο ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ

20:48

Μπούλαρντ (Fed): Υψηλά επιτόκια μέχρι το 2024 - Να θέσουμε υπό έλεγχο τον πληθωρισμό

20:34

Τα νέα πακέτα προαπαιτούμενων: Οι στόχοι για τράπεζες, ιδιωτικοποιήσεις, οφειλές προς ιδιώτες, εργατική νομοθεσία

20:32

Αιχμηρός Μασκ για Apple: «Μισεί την ελευθερία του λόγου στις ΗΠΑ;»

20:26

Γ. Ζαββός: Η καινοτομία, το νέο πεδίο μάχης του διεθνούς στρατηγικού παιχνιδιού - Η συμβολή της HDB

20:18

Ουκρανία: Νέες διακοπές ηλεκτροδότησης λόγω καθυστερήσεων στις επισκευές

20:10

Γουίλιαμς (Fed): Να αυξηθούν κι άλλο τα επιτόκια - Νέα άνοδος της ανεργίας το 2023

20:07

Γερμανία: Οργάνωση σχεδίαζε κατάλυση του πολιτεύματος και απαγωγή του υπ. Υγείας

20:01

Πλαστικά Θράκης: Η υιοθέτηση πρακτικών ESG βασικός πυλώνας της στρατηγικής του Ομίλου