Νέες απώλειες στις ευρωαγορές - Άνοδος για μετοχές φυσικού αερίου και πετρελαίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες απώλειες στις ευρωαγορές - Άνοδος για μετοχές φυσικού αερίου και πετρελαίου
Διευρύνεται το σερί των απωλειών για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Μία ολόκληρη μονάδα έχασε το Μιλάνο.

Οι ευρωαγορές βρέθηκαν στο «κόκκινο» και την Τρίτη, με τους επενδυτές να φοβούνται τον κίνδυνο ύφεσης από την επιθετική πολιτική που εφαρμόζουν κεντρικές τράπεζες με αυξήσεις επιτοκίων σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα στην αγορά των βρετανικών ομολόγων.

Το κόστος του βρετανικού χρέους «σκαρφάλωσε» σε νέα ύψη, καθώς οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων κινούνται πάνω από το 4% για πρώτη φορά από το 2010. Την Τρίτη η απόδοση «επιμένει» σε υψηλές πτήσεις, περί τα 4,15, αν και με μικρή αποκλιμάκωση από χθες. Αξίζει να αναφερθεί πως η ετήσια άνοδος της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου «αγγίζει» το 332,88%.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχασε 0,13% στις 388 μονάδες και ο Eurostoxx 50 κυμαίνεται στο 3.353 με άνοδο 0,33% ενώ οι μετοχές φυσικού αερίου και πετρελαίου ισχυροποιήθηκαν 1,6% για να ηγηθούν των σημερινών κερδών.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,72% στις 12.139 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 έχασε 0,27% στις 5.753 μονάδες, και στο Λονδίνο ο FTSE 100 απώλεσε 0,52% στις 6.984 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB βούτηξε 1,16% στις 20.961 μονάδες, και ο ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη έχασε 0,84% στις 7.445 μονάδες.

Η στερλίνα έφτασε να υποχωρεί έως και 5% έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα, κορυφώνοντας έτσι την «βουτιά» που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα με τις εξαγγελίες του νέου ΥΠΟΙΚ,πως θα προχωρήσει στην εφαρμογή ενός «μίνι προϋπολογισμού», δηλαδή σε ένα πακέτο φοροαπαλλαγών ύψους 161 δισ. στερλινών, κάτι για το οποίο οι αγορές προεξοφλούν πως θα διογκώσει το βρετανικό κρατικό χρέος. Την Τρίτη, το νόμισμα έδειξε να σταθεροποιείται σε μια ισοτιμία 1,08% έναντι του δολαρίου.

Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα της Ουγγαρίας (NBH) αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 125 μονάδες βάσης και πλέον ανέρχεται στο 13% την Τρίτη εν μέσω επιβράδυνση της οικονομίας.

Goldman Sachs: Η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης στις συνεδριάσεις νομισματικής πολιτικής του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Οι οικονομολόγοι του οίκου, με επικεφαλής τον Jari Stehn, είχαν προηγουμένως προβλέψει μια πιο μικρή αύξηση της τάξης των 50 μονάδων βάσης στην τελευταία συνεδρίαση του έτους, ωστόσο «πιστεύουμε ότι ο επιταχυνόμενος πληθωρισμός το τέταρτο τρίμηνο θα καταστήσει πιο δύσκολη την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων», ανέφεραν σε note τους.

Μετά από αυτό, η Goldman προβλέπει μια κίνηση 50 μονάδων βάσης τον Φεβρουάριο -διπλάσια σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη- «καθώς η πολιτική θα γίνεται πιο περιοριστική, τα νούμερα του πληθωρισμού θα σταθεροποιούνται και ενώ καθίσταται σαφές ότι η ζώνη του ευρώ βρίσκεται σε ύφεση», εξήγησαν οι οικονομολόγοι. «Η επικαιροποιημένη πρόβλεψή μας διαμορφώνει το μεγαλύτερο ύψος του επιτοκίου στο 2,75%, οδηγώντας την πολιτική πιο βαθιά σε περιοριστικό έδαφος».

Η ΕΚΤ έχει ήδη αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά 125 μονάδες βάσης στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της -αυτόν τον μήνα κατά το ιστορικό μέγεθος των 75 μονάδων βάσης. Το ερώτημα είναι πώς θα προχωρήσει καθώς η άνοδος των τιμών συνοδεύεται από ολοένα και αυξανόμενες προβλέψεις για ύφεση. Οι επενδυτές της αγοράς χρήματος προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει άλλη μια αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75% τον Οκτώβριο, με το επιτόκιο καταθέσεων -επί του παρόντος στο 0,75%- να αυξάνεται πέραν του 2% μέχρι το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιστολή Σκρέκα στην ΕΕ: Ταμείο 80 δισ. ευρώ για να αντιμετωπιστούν οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου

Bloomberg Economics: Χειρότερη από το 2009 η ύφεση στην Ευρώπη αν δεν βρει λύση στο ενεργειακό

Τσίπρας για ενεργειακά: Η κυβέρνηση ταΐζει τον μηχανισμό της αισχροκέρδειας