Ουγγαρία: Νέα αύξηση στο βασικό επιτόκιο από την NBH - Έφτασε στο 13%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουγγαρία: Νέα αύξηση στο βασικό επιτόκιο από την NBH - Έφτασε στο 13%
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επιδιώκουν να τερματίσουν τον κύκλο των επιτοκιακών αυξήσεων που τρέχει από πέρυσι, παρόλο που οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν και μεγάλες τράπεζες του κόσμου ανεβάζουν τα επιτόκια.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ουγγαρίας (NBH) αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 125 μονάδες βάσης και πλέον ανέρχεται στο 13% την Τρίτη εν μέσω επιβράδυνση της οικονομίας.

Ο Μπαρνάμπας Μπιράγκ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η NBH, η οποία αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά περισσότερο από 1.200 μ.β. από τον Ιούνιο του 2021 θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο τερματισμού του κύκλου αύξησης των επιτοκίων μετά τη συνεδρίαση της Τρίτης.

Παράλληλα, ο Γιόργκι Ματόλσκι θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου όταν η τράπεζα θα δημοσιεύσει και την τριμηνιαία ενημέρωση για τις οικονομικές της προβλέψεις.

«Είναι πιθανό το τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων. Το ερώτημα είναι αν πρόκειται για διακοπή – ή απλώς για μια παύση στις αυξήσεις επιτοκίων, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα σε ενδεχόμενη περαιτέρω σύσφιξη» υπογράμμισε ο Πίτερ Βίροβατσ, αναλυτής της ING στη Βουδαπέστη.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters την περασμένη εβδομάδα προέβλεψαν ότι το βασικό επιτόκιο στην Ουγγαρία θα αυξηθεί στο 14% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, με τον πληθωρισμό να ανέρχεται σε 15,6% τον περασμένο μήνα.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν παρέτεινε το πλαφόν στα καύσιμα και τα βασικά τρόφιμα κατά τρεις μήνες μέχρι το τέλος του έτους, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τα νοικοκυριά από την ακρίβεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤτΕ: Κάμψη στην τραπεζική χρηματοδότηση και τις καταθέσεις για τον Αύγουστο

Τράπεζες: H «στρόφιγγα» θα παραμείνει ανοιχτή για τις επιχειρήσεις και το 2023 - Κομμένες από τη χρηματοδότηση οι εταιρείες ζόμπι

Έβανς (Fed): Ανησυχώ πως το «παρακάνουμε» με τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider