Πώς βλέπουν Goldman Sachs, ING, UBS τη νέα κατάσταση στην Ιταλία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς βλέπουν Goldman Sachs, ING, UBS τη νέα κατάσταση στην Ιταλία
Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στο πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας και ευρύτερα της Ευρώπης, μετά την πιο δεξιά - έως ακροδεξιά - αυταρχική πολιτική στροφή, με τη Μελόνι σε θέση οδηγού.

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στο πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας και ευρύτερα της Ευρώπης, μετά την πιο δεξιά - έως ακροδεξιά - αυταρχική πολιτική στροφή, με τη Μελόνι σε θέση οδηγού.

Σύμφωνα με την ING, «τα βλέμματα στρέφονται στις πλέον στις πρώτες αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση της Μελόνι, συμπεριλαμβανομένου του διορισμού του υπουργού Οικονομικών, και του Προϋπολογισμό για το 2023. Μακροπρόθεσμα, οι πολιτικές αυτής της κυβέρνησης, ειδικά απέναντι στις Βρυξέλλες και τη δημοσιονομική πειθαρχία, αποτελούν μια άγνωστη μεταβλητή. Ωστόσο, οι αγορές βρίσκονται σε ένα καλό σημείο για να κάνουν μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις στη βάση των πολιτικών, ειδικά με αντιφατικά βραχυπρόθεσμα μηνύματα».

Αντίθετα, ο κύριος μοχλός των ιταλικών ομολόγων τις επόμενες εβδομάδες και μήνες είναι πιθανό να είναι ο ευρύτερος τόνος στις αγορές. Σε ένα πλαίσιο όπου οι κεντρικές τράπεζες σφίγγουν τη νομισματική πολιτική από κοινού, ή ακόμη και ανταγωνίζονται μεταξύ τους σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επενδυτές είναι εύλογα διστακτικοί το να πάρουν τις πρόσθετες αποδόσεις που προσφέρουν τα ιταλικά ομόλογα. Η νέα επιθετικότητα της ΕΚΤ προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, όπως και η προοπτική να μειώσει το μέγεθος του χαρτοφυλακίου των ομολόγων της μέσω ποσοτικής σύσφιξης τονίζει η ING.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών φαίνεται ότι πέρασαν ως επί το πλείστον απαρατήρητα στην αγορά συναλλάγματος. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην προβλεψιμότητα του αποτελέσματος, αλλά μπορεί επίσης να υποδηλώνει πώς οι αγορές δίνουν στη Μελόνι το πλεονέκτημα της αμσβήτησης μετά από μια εκστρατεία όπου επανέλαβε σταθερά την πρόθεσή της να σεβαστεί τους δημοσιονομικούς κανόνες και να διατηρήσει αμετάβλητη την εξωτερική στάση της Ιταλίας.

Από τη μεριά της η Goldman Sachs αναφέρει πως «οι προεκλογικές διακηρύξεις του κεντροδεξιού συνασπισμού περιείχαν μια σειρά φιλόδοξων δημοσιονομικών προτάσεων. Πιστεύουμε ότι θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστούν όλες αυτές, δεδομένης της ήδη υπάρχουσας σημαντικής δημοσιονομικής στήριξης που σχετίζεται με την ενέργεια, του ευρωπαϊκού πλαισίου πολιτικής και του αρνητικού αντίκτυπου της ενεργειακής κρίσης στην ιταλική οικονομία. Η αβεβαιότητα αυτή θα αυξήσει την προσοχή των αγορών στον προϋπολογισμό του 2023 και τον αριθμό του ελλείμματος που θα παρουσιαστεί γύρω στις αρχές Νοεμβρίου. Επαναλαμβάνουμε την άποψή μας ότι η εστίαση των συμμετεχόντων στις αγορές στην Ιταλία θα είναι ιδιαίτερα έντονη από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά».

Το βασικό ερώτημα σύμφωνα με τη UBS, θα είναι οι πολιτικές της νέας κυβέρνησης και η σύνθεσή της, με το υπουργείο Οικονομικών να είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Σε ανάλυσή της η UBS εξέτασε το μανιφέστο της δεξιάς συμμαχίας και επισήμανε τρεις τομείς που θα πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές: (1) δυνητικά υψηλότερες δημοσιονομικές δαπάνες με κινδύνους για τη βιωσιμότητα του χρέους. (2) αβεβαιότητα σχετικά με τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ιταλία· και (3) και τα δύο θα μπορούσαν να εγείρουν αμφιβολίες σχετικά με την επιλεξιμότητα της Ιταλίας για το μέσο ελέγχου των spreads (TPI) της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ιταλικά spreads: Άμεσες, αλλά ελεγχόμενες, οι αντιδράσεις στη νίκη Μελόνι - Τι «θέλουν» να δουν οι αγορές

Κομισιόν: Ελπίζουμε ότι θα έχουμε εποικοδομητική συνεργασία με τις νέες ιταλικές αρχές

gazzetta
gazzetta reader insider insider