Ευρωαγορές: Διευρύνονται οι απώλειες στον απόηχο των κινήσεων των κεντρικών τραπεζών

Newsroom
Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Διευρύνονται οι απώλειες στον απόηχο των κινήσεων των κεντρικών τραπεζών
Η υφεσιακή «ατμόσφαιρα» που περιβάλλει την παγκόσμια οικονομία, έχει οδηγήσει σε απώλειες στις αγορές μετοχών διεθνώς.

Τελευταία ενημέρωση 13:24

Στο «κόκκινο» κινούνται την Παρασκευή τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αξιολογούν τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών αλλά και στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων. Ο κύκλος αυξήσεων των βασικών επιτοκίων έχει δώσει «τροφή» στις ανησυχίες πως προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός, η οικονομία οδεύει προς την ύφεση.

Την αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από την Fed, την Τετάρτη, διαδέχτηκε η κίνηση των 50 μονάδων βάσης από την Bank of England, που είναι και η έβδομη στην σειρά.

Η BoE προβλέπει πως ο πληθωρισμός στη βρετανική οικονομία θα παραμείνει άνω του 10% για τους επόμενους μήνες αποφασίζοντας την αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού στο 2,25%, από 1,75% που ήταν μέχρι σήμερα.

Από την πλευρά της, η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας (Norge Bank) αύξησε το βασικό επιτόκιο καταθέσεων της κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τη συνεδρίαση της νομισματικής της πολιτικής, «δείχνοντας» σε μια νέα αύξηση στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου.

Με την αντίστοιχη κίνηση από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, η οποία αύξησε το επιτόκιο στο 0,5%, κλείνει μια ολόκληρη περίοδος αρνητικών επιτοκίων δανεισμού σε ολόκληρη την Γηραιά Ήπειρο.

Η υφεσιακή «ατμόσφαιρα» που περιβάλλει την παγκόσμια οικονομία, έχει οδηγήσει σε απώλειες στις αγορές μετοχών διεθνώς. Την Πέμπτη ο Stoxx 600 έκανε «βουτιά» 1,79%, ενώ για δεύτερη συνεχή διαπραγμάτευση και η Wall Street κατέγραψε πτώση, με το Nasdaq να οδηγεί τις απώλειες με -1,37%.

Στο μεταξύ ένα εκτενές πρόγραμμα μείωσης της φορολογίας και παροχής επενδυτικών κινήτρων ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών, Κουάζι Κβάρτενγκ, όπως άλλωστε αναμενόταν, καθώς η βρετανική κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει μία ώθηση στην οικονομία της χώρας εν μέσω της δύσκολης διεθνούς συγκυρίας. Το εκτιμώμενο κόστος με βάση ξεχωριστή ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του βρετανικού υπουργείου ανέρχεται σε 161 δισ. στερλίνες, σύμφωνα με ξένα πρακτορεία.

Έτσι, την Παρασκευή ο Stoxx 600 χάνει τις 400 μονάδες με πτώση 1,54% στις 393,62 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 υποχωρεί 1,73% στις 3.367 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 1,67% στις 12.330 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι καταγράφει πτώση 1,46% στις 5.832 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο διολισθαίνει 1,60% στις 7.044 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο χάνει 1,90% στις 21.384 μονάδες και ο IBEX 35 υποχωρεί 1,70% στις 7.642 μονάδες.

Mάκρο

Για τρίτο συνεχόμενο μήνα συρρικνώθηκε η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στην Ευρωζώνη καθώς ο πληθωρισμός που κινείται σε επίπεδα ρεκόρ διαβρώνει τη ζήτηση και αναγκάζει ορισμένες εταιρείες να περιορίσουν την παραγωγή. Εκτός εκείνων των μηνών όπου είχαν επιβληθεί lockdown, ο PMI της S&P Global έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013. Η συρρίκνωση επιταχύνθηκε στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, με τις νέες παραγγελίες να μειώνονται και τις προοπτικές να είναι δυσοίωνες. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό και η έκθεση του S&P Global δείχνει ότι οι εταιρείες μειώνουν τις προοπτικές τους και περιορίζουν τις προσλήψεις. Οι πρώτες μετρήσεις του PMI δείχνουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο - ένας ρυθμός που είναι πιθανό να είναι ακόμη πιο απότομος τους τρεις μήνες έως τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την έκθεση.

Εντωμεταξύ, η συρρίκνωση στις βρετανικές επιχειρήσεις εντάθηκε και αυτόν τον μήνα καθώς αντιμετωπίζουν αυξανόμενα κόστη και υποχώρηση της ζήτησης, διογκώνοντας τον κίνδυνο της ύφεσης, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία του PMI της S&P Global. Ο δείκτης έπεσε στο 48,4 από 49,6 τον Αύγουστο. Αυτή είναι και η χαμηλότερη ένδειξη από το lockdown τον περασμένο Ιανουάριο. Δημοσκόπηση του Reuters σε οικονομολόγους προέβλεπε 49,0. Οποιαδήποτε ένδειξη κάτω από 50 σηματοδοτεί συρρίκνωση στη δραστηριότητα. Ο PMI είναι πιθανό να εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με την υγεία της οικονομίας της Βρετανίας, αφού η καταναλωτική εμπιστοσύνη έπεσε αυτόν τον μήνα στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 1974.

Εντείνεται η επιβράδυνση και στη γερμανική επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως υποδεικνύουν τα προκαταρκτικά στοιχεία του PMI της S&P Global Σεπτεμβρίου, τα οποία ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, καθώς το υψηλότερο ενεργειακό κόστος έπληξε τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και οι εταιρείες είδαν πτώση στις νέες δραστηριότητες. Ο δείκτης έπεσε στο 45,9 τον Σεπτέμβριο από την μέτρηση του Αυγούστου στο 46,9. Μια δημοσκόπηση του Reuters από αναλυτές είχε δείξει μια ένδειξη 46,0.

Eπιχειρηματικά νέα

Στα νέα των επιχειρήσεων, εκτός Γερμανίας και ανατολικής Ευρώπης ενδέχεται να μεταφέρει την παραγωγή της η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, Volkswagen AG, εάν συνεχιστούν οι ελλείψεις σε φυσικό αέριο, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός όμιλος σε ανακοίνωση του ανέφερε πως εξετάζει τη μεσοπρόθεσμη μεταφορά της παραγωγής ως εναλλακτική λύση, εάν συνεχιστούν οι ελλείψεις στο φυσικό αέριο και πέραν του χειμώνα του ‘23. Ο όμιλος διατηρεί μεγάλες παραγωγικές μονάδες στη Γερμανία, την Τσεχία και την Σλοβακία, κράτη με ιδιαίτερη εξάρτηση από το ρωσικό αέριο.

Η εικόνα στην Ασία

Αντίστοιχη εικόνα παρατηρήθηκε την Παρασκευή και στα χρηματιστήρια Ασίας και Ειρηνικού, με τον αυστραλιανό S&P/ASX 200 να σημειώνει απώλειες 1,87%.

Στο Τόκιο, ο Nikkei 225, έχασε 0,58%, στην Κίνα οι Shanghai και SZSE Component υποχώρησαν 0,66% και 0,99% αντίστοιχα, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έχασε 1,18%. Στην Σεούλ, ο KOSPI, διολίσθησε 1,81%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Φορολογικό πακέτο, επιδοτήσεις στην ενέργεια και μεταρρυθμίσεις 228,81 δισ. ευρώ παρουσιάζει ο νέος ΥΠΟΙΚ

Volkswagen: Εξετάζει μετεγκατάσταση της παραγωγής εκτός Γερμανίας λόγω ενεργειακής κρίσης

Όλες οι ειδήσεις

18:23

Κομισιόν: Νομικές βάσεις για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο - Η Μόσχα θα χάσει 7 δισ. ευρώ από τις νέες κυρώσεις

18:17

Κρι-Κρι: Αυξήθηκε ο τζίρος α' εξαμήνου κατά 18,7%

18:09

Έλαστρον: Σημαντική βελτίωση σε τζίρο και κέρδη εξαμήνου - Στα 15,2 εκατ. ευρώ τα EBITDA

18:06

«Μην δημοσιεύσετε φωτογραφίες της κόρης μας»: Η Τζόρτζια Μελόνι και ο σύζυγός της προειδοποιούν τα ΜΜΕ

18:02

ΑΔΜΗΕ: Μικρή μείωση στα EBITDA α' εξαμήνου

17:51

Βουλή: Αντιπαράθεση Κώστα. Αχ. Καραμανλή και Νίκου Παππά για τον ΟΣΕ

17:43

Σμυρλής: Είμαστε στο πλευρό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για βιώσιμα και επιλέξιμα σχέδια

17:42

Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα στο Χρηματιστήριο - Πιέσεις σε τράπεζες, ΕΕΕ

17:40

Πλεύρης: Ο κ. Τσίπρας κάλυψε απόλυτα τις αντιεμβολιαστικές απόψεις του κ. Πολάκη

17:36

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Παρασκευή στην Αθηνών-Κορίνθου λόγω του αγώνα δρόμου «Σπάρταθλον 2022»

17:35

ΟΠΕΚΑ: Πότε καταβάλλονται τα επιδόματα Σεπτεμβρίου

17:15

Ο Τζον Σίνα μόλις σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ Guinness φιλανθρωπίας

17:14

Σολτς: Το Βερολίνο δεν θα αναγνωρίσει ποτέ το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων στις επαρχίες της Ουκρανίας

17:13

ΗΠΑ: Συρρίκνωση στις πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών για τον Αύγουστο

17:09

e-ΕΦΚΑ: Εκδόθηκε το 97% των ληξιπρόθεσμων συντάξεων - Νέο ρεκόρ απονομών τον Αύγουστο

16:56

Η Κομισιόν δίνει 25 εκατ. ευρώ για ερευνητές και υποψήφιους διδάκτορες από την Ουκρανία

16:54

Ιράν: Μήνυση κατά των αστυνομικών που συνέλαβαν την Μάχσα Αμίνι κατέθεσαν οι γονείς της

16:52

Nord Stream: Διάφορα τα σενάρια για σαμποτάζ - Πώς «αχρηστεύθηκε» ο αγωγός σε βάθος 70 μέτρων

16:46

Προσπάθεια αντίδρασης στη Wall Street μετά το 6ήμερο αρνητικό σερί

16:42

Η αμερικανική DocuSign απολύει το 9% των υπαλλήλων της  - Με κέρδη αντιδρά η μετοχή

16:35

Apple: Η μη ενίσχυση της παραγωγής του iPhone 14 φέρνει ισχυρές απώλειες 3% για τη μετοχή

16:31

Οικονόμου για Τουρκία: Ούτε πανικοβαλλόμαστε, ούτε τρομοκρατούμαστε - Πάντα προτιμότερος ο διάλογος

16:31

Alpha Αστικά Ακίνητα: Αυξημένος ο τζίρος α' εξαμήνου - Υπερδιπλασιάστηκαν τα κέρδη

16:23

ΔΕΔΔΗΕ: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για την προκήρυξη 2/2021 για Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς ΤΕ

16:18

World Clean-Up Day: H Τeleperformance Greece γιόρτασε έμπρακτα με μια δράση καθαρισμού ανοιχτή για το κοινό

16:16

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Αιτήσεις ενδιαφερόμενων για πρακτική άσκηση έως τις 14 Οκτωβρίου

16:12

Ζαχάροβα για Nord Stream: Ο Μπάιντεν να απαντήσει αν οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τις διαρροές

16:07

Η ΕΚΤ «εθνικοποιεί» το κόστος του χρήματος στην Ευρωζώνη, με πρώτους στην λίστα Ελλάδα και Ιταλία

15:55

Εντάσεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής - Στις 7 Οκτωβρίου καταθέτει η Μάγδα Φύσσα

15:48

Η Ρωσία δεν θα εκδίδει διεθνή διαβατήρια για όσους έχουν επιστρατευθεί