Ευρωαγορές: Φόβοι για ύφεση και επιτόκια «κοκκινίζουν» τους δείκτες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Φόβοι για ύφεση και επιτόκια «κοκκινίζουν» τους δείκτες
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένουν οι Ευρωπαίοι επενδυτές τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Fed αυτή την εβδομάδα.

Τελευταία ενημέρωση 16:20

Άνοιγμα εβδομάδας «στο κόκκινο» λαμβάνει χώρα την Δευτέρα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς το επενδυτικό κλίμα δεν δείχνει σημάδια «απόδρασης» από το «σύννεφο» απαισιοδοξίας που σκεπάζει την ήπειρο με προεξάρχουσα την ενεργειακή κρίση, καθώς οι φόβοι για μια επακόλουθη ύφεση εντείνονται.

Σε αυτό το πλαίσιο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένουν οι Ευρωπαίοι επενδυτές τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Fed αυτή την εβδομάδα, και το ύψος της αύξησης των επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Έτσι, την Δευτέρα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 0,54% στις 406,08 μονάδες, και ο Eurostoxx 50 υποχωρεί 0,92% στις 3.464 μονάδες.

Στην Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 0,41% στις 12.697 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 υποχωρεί 1,21% στις 6.002 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB διολισθαίνει 1,09% στις 21.802 μονάδες, και ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει απώλειες 0,36% στις 7.926 μονάδες. Σημειώνεται πως το χρηματιστήριο του Λονδίνου θα παραμείνει κλειστό λόγω της κηδείας της Βασίλισσας Ελισάβετ.

«Στο κόκκινο» βρίσκεται πλέον ο κίνδυνος ύφεσης στην Ευρωζώνη, «αγγίζοντας» το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η χειμερινή ενεργειακή πίεση επί της Γηραιάς Ηπείρου θα προκαλέσει ύφεση στην οικονομική δραστηριότητα.

Αυτό είναι και το συμπέρασμα οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, οι οποίοι τώρα κάνουν λόγο για την πιθανότητα 80% για δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης τους επόμενους 12 μήνες, από 60% που υπολογιζόταν σε προηγούμενη έρευνα. Η Γερμανία είναι πιθανό να συρρικνωθεί ήδη από αυτό το τρίμηνο.

Ο πληθωρισμός αναμένεται τώρα να κορυφωθεί στο 9,6% τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, σχεδόν πέντε φορές τον στόχο της ΕΚΤ, με τους ερωτηθέντες στην δημοσκόπηση του Bloomberg να προβλέπουν να μην πλησιάζει τον στόχο του 2% μέχρι το 2024.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν πως η ΕΚΤ θα διακόψει νωρίτερα τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων, αλλά θα πραγματοποιήσει περαιτέρω κινήσεις, στο 2% για το επιτόκιο καταθέσεων έως τον Φεβρουάριο. Πάνω από τους μισούς αναμένουν αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Οκτώβριο.

Δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας της Γερμανίας, της «ατμομηχανής» της Ευρώπης κάνει και η Bundesbank που βλέπει την πιθανότητα διοσλίσθησης σε ύφεση.

Το ΑΕΠ της Γερμανίας πιθανότατα θα υποχωρήσει το τρίτο τρίμηνο και θα σημειώσει σημαντική πτώση τον χειμώνα, κυρίως λόγω της ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.

«Η οικονομική δραστηριότητα μπορεί να υποχωρήσει κάπως αυτό το τρίμηνο και να συρρικνωθεί αισθητά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες», ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

Πάντως, σύμφωνα με την Bundesbank, η Γερμανία θα μπορούσε να αποφύγει την επίσημη παροχή φυσικού αερίου «με το δελτίο», ωστόσο, οι απαραίτητες μειώσεις στην κατανάλωση θα οδηγούσαν τις εταιρείες στον περιορισμό ή την παύση της παραγωγής.

Η εικόνα στην Ασία

Στο ίδιο πλέγμα ανησυχίας παρέμειναν εγκλωβισμένα και τα ασιατικά χρηματιστήρια την Δευτέρα, με τους κυριότερους δείκτες να σημειώνουν απώλειες.

Συγκεκριμένα, ο Nikkei 225 στο Τόκιο υποχώρησε 1,11%, στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 έχασε 0,28%, στην Κίνα ο Shanghai σημείωσε πτώση 0,35% και ο SZSE Component διολίσθησε 0,48%. Στην Σεούλ, ο KOSPI υποχώρησε 1,14%, ενώ στις 10:30 ώρα Ελλάδας, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ επίσης χάνει 1,04%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρευνα Bloomberg: Στο 80% η πιθανότητα ύφεσης στην Ευρωζώνη - Αύξηση 75 μ.β. τον Οκτώβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider