Wall Street: «Γιόρτασε» τα στοιχεία για τον πληθωρισμό -Στις +400 μονάδες ο Dow Jones

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: «Γιόρτασε» τα στοιχεία για τον πληθωρισμό -Στις +400 μονάδες ο Dow Jones
Σημαντικά κέρδη σημείωσαν οι δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, με τους S&P και Nasdaq να κατοχυρώνουν παράλληλα το μεγαλύτερο ανοδικό σερί σε επίπεδο εβδομάδας από τον Νοέμβριο, καθώς οι επενδυτές «γιόρτασαν» με αυτόν τον τρόπο τα θετικά νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού. 

Σημαντικά κέρδη σημείωσαν οι δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, με τους S&P και Nasdaq να κατοχυρώνουν παράλληλα το μεγαλύτερο ανοδικό σερί σε επίπεδο εβδομάδας από τον Νοέμβριο, καθώς οι επενδυτές «γιόρτασαν» με αυτόν τον τρόπο τα θετικά νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού, τόσο σε επίπεδο καταναλωτή όσο και σε παραγωγού.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,3% ή κατά 424 μονάδες στις 33.761 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 73 μονάδων ή 1,7% στις 4.280 μονάδες. Ο Nasdaq έκλεισε στις 13.047 μονάδες με άνοδο 2,1% ή 267 μονάδων. Και ο S&P 500 και ο Nasdaq σημείωσαν κέρδη για τέταρτη διαδοχική εβδομάδα. Ο Dow Jones ενισχύθηκε στις 3 από τις 4 τελευταίες εβδομάδες.

Στο θετικό κλίμα της ημέρας συνέβαλαν και τα στοιχεία για τις τιμές εισαγωγών, οι οποίες εμφάνισαν πτώση 1,4% τον Ιούλιο, υποχωρώντας για πρώτη φορά από τον περασμένο Δεκέμβριο και με τον μεγαλύτερο ρυθμό από τον Απρίλιο του 2020. Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, ανέμεναν μείωση 1%.

Επίσης, βελτίωση κατέγραψε το καταναλωτικό κλίμα τον Αύγουστο, παραμένοντας ωστόσο κοντά στο ιστορικό χαμηλό που είχε σημειωθεί τον Ιούνιο. Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ενισχύθηκε στις 55,1 μονάδες, από τις 51,1 τον Ιούλιο. Οικονομολόγοι ανέμεναν 52,5 μονάδες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τον Ιούλιο, η Fed εξακολουθεί να αναμένεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Οι ενδείξεις κορύφωσης του πληθωρισμού και η αρνητική ανάπτυξη του ΑΕΠ οδήγησαν ορισμένους στη Wall Street να εικάζουν ότι η Fed θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία της στην αύξηση των επιτοκίων, ωστόσο οι επενδυτές δεν πρέπει να στοιχηματίσουν σε αυτό, προειδοποίησε η Citi. Σε σημείωμα προς επενδυτές, ο αναλυτής Jamie Fahy ανέφερε ότι η Fed είναι πιθανό να κρατήσει το πόδι της στο γκάζι τους επόμενους μήνες. «Τα επίπεδα του πληθωρισμού εξακολουθούν να είναι υψηλά και η αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι υπερβολικά στενή, επομένως η Fed θα θέλει να συνεχίσει μέχρι ο πληθωρισμός να επιστρέψει στον στόχο. Ως εκ τούτου, τα επερχόμενα δεδομένα για την αγορά εργασίας πρέπει να είναι πολύ αδύναμα και ο ΔΤΚ πρέπει να δει μια άλλη μεγάλη απώλεια προκειμένου η Fed να ξεκινήσει τον γύρο της νίκης», σημείωσε ο Fahy.

Επιχειρήσεις

Στα επιχειρηματικά νέα, πέντε κινεζικές εταιρείες αποχωρούν από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, σε μια κίνηση που έρχεται καθώς αντιμετώπιζαν την προοπτική της αναγκαστικής απομάκρυνσής τους. Οι ημερομηνίες διαγραφής ποικίλλουν αλλά οι τελευταίες ημέρες διαπραγμάτευσης για τις εταιρείες είναι προγραμματισμένες για τα τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου.

Η PetroChina, η Sinopec, η China Life Insurance, ο κινεζικός γίγαντας του αλουμινίου Chalco, καθώς και μια θυγατρική της Sinopec με έδρα τη Σανγκάη, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να διαγραφή από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Κινεζικές εταιρείες που διαπραγματεύονται πιο ενεργά, συμπεριλαμβανομένης της Alibaba, δεν έχουν κάνει καμία ανακοίνωση σχετικά με την διαπραγμάτευσή τους στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider