Ευρωαγορές: Επιφυλακτικά υψηλότερα με το «βλέμμα» στην πορεία της οικονομίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Επιφυλακτικά υψηλότερα με το «βλέμμα» στην πορεία της οικονομίας
Η επιφυλακτικότητα των επενδυτών έγκειται στην συνεχιζόμενη αβεβαιότητα γύρω από την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και την αστάθεια στις αγορές.

Τελευταία ενημέρωση 15.56

Μικρές διακυμάνσεις και προσεκτικές κινήσεις σε θετική κατεύθυνση σημειώνονται την Παρασκευή στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Η επιφυλακτικότητα των επενδυτών έγκειται στην συνεχιζόμενη αβεβαιότητα γύρω από την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και την αστάθεια στις αγορές.

Στην Wall Street, την Πέμπτη, μετά από μια συνεδρίαση με έντονες μεταβολές, οι δείκτες εγκατέλειψαν τα αρχικά τους ισχυρά κέρδη, και έκλεισαν σχεδόν στο όριο.

Οι δύο ενθαρρυντικές ανακοινώσεις για τον αμερικανικό πληθωρισμό μέσα στην εβδομάδα, ακολουθήθηκαν σήμερα από τα προκαταρκτικά στοιχεία για την ανάπτυξη στη Βρετανία, τα οποία επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις της BoE, εμφανίζοντας συρρίκνωση του ΑΕΠ.

Όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση το β’ τρίμηνο του έτους, λιγότερο από τη συρρίκνωση 0,3% που ανέμεναν οι αναλυτές. Η συγκεκριμένη μέτρηση ακολουθεί την αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8% το α’ τρίμηνο του έτους. Οι μηνιαίες εκτιμήσεις έδειξαν ότι το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,6% τον Ιούνιο, λιγότερο από την πρόβλεψη για 1,3%, αλλά χαμηλότερα από το αναθεωρημένο ποσοστό για επέκταση 0,4% τον Μάιο. Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής της Βρετανίας που δημοσίευσε τα στοιχεία για την ανάπτυξη, εξήγησε ότι η συρρίκνωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πτώση της παραγωγής υπηρεσιών, με τη μεγαλύτερη οπισθοδρόμηση να προέρχεται από δραστηριότητες υγείας και κοινωνικής εργασίας, αντανακλώντας τη μείωση των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την πανδημία.

Αύξηση 10,8% σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή σε ετήσια βάση τον Ιούλιο στην Ισπανία, τον υψηλότερο ρυθμό από τον Σεπτέμβριο του 1984, από 10,2% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε το Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο της χώρας την Παρασκευή. Ο βασικός πληθωρισμός, που δεν συμπεριλαμβάνει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ανήλθε στο 6,1% σε ετήσια βάση, από 5,5% έναν μήνα νωρίτερα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,18% στις 440,99 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 παραμένει κερδίζει 0,41% στις 3.772,6 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο DAX στην Φρανκφούρτη κερδίζει 0,64% στις 13.781 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει άνοδο 0,33% στις 7.490 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι σημειώνει άνοδο 0,3% στις 6.564 μονάδες. Στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται 0,38% στις 22.944 μονάδες, ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κυμαίνεται στις 8.405 μονάδες με κέρδη 0,3%.

Η εικόνα στην Ασία

Στα ασιατικά χρηματιστήρια η εικόνα των δεικτών ήταν μικτή, με τον Nikkei 225 να διεξάγει ράλι ακολουθώντας μία ημέρα αργίας.

Συγκεκριμένα ο ιαπωνικός δείκτης σημείωσε άνοδο 2,62%, ενώ στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 υποχώρησε 0,54%. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai έχασε 0,15% ενώ ο SZSE Component έκλεισε στο -0,44%. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng έκλεισε σε θετικό έδαφος κατά 0,46%, ενώ στη Σεούλ ο KOSPI κέρδισε 0,16%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Συρρικνώθηκε η οικονομία το β' τρίμηνο - «Αγκάθι» το κόστος ζωής

Ευρωαγορές: Ήπια κέρδη ο Stoxx μετά το χθεσινό ράλι

gazzetta
gazzetta reader insider insider