Κλείσιμο χωρίς κατεύθυνση στην Wall Street

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλείσιμο χωρίς κατεύθυνση στην Wall Street
Οι τρεις δείκτες ξεκίνησαν τις συναλλαγές της ημέρας με κέρδη, όμως έχασαν την ορμή τους προς το τέλος της ημέρας. 

Δεν κατάφερε να φτάσει μέχρι το κλείσιμο της συνεδρίασης το θετικό πρόσημο στους κυριότερους δείκτες της Wall Street, παρά την αισιοδοξία των επενδυτών από την χθεσινή επιβράδυνση του δείκτη τιμών καταναλωτή και τα σημερινά στοιχεία για τις τιμές παραγωγού, που και αυτά εκλαμβάνονται ως μια ένδειξη αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων τροφοδοτώντας τις ελπίδες για αποφυγή της ύφεσης.

O Dow Jones μετά τα χθεσινά κέρδη των 535 μονάδων, σήμερα έκλεισε στις 33.336 μονάδες, με οριακή άνοδο 0,08% ή 27,16 μονάδες. O S&P 500, έχοντας καταγράψει χθες υψηλά τριών μηνών, έχασε 0,07%, στις 4.207 μονάδες και ο Nasdaq που την Τετάρτη έκλεισε με ράλι 3%, έπεσε σήμερα κατά 0,58% στις 12.779 μονάδες. Οι τρεις δείκτες ξεκίνησαν τις συναλλαγές της ημέρας με κέρδη, όμως έχασαν την ορμή τους προς το τέλος της ημέρας.

Μάκρο

Υποχώρησαν οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια, καθώς η πτώση των τιμών ενέργειας δείχνει να επιβραδύνει τον πληθωρισμό σε συνέχεια των ενθαρρυντικών στοιχείων του δείκτη τιμών καταναλωτή που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη. Όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας την Πέμπτη ο δείκτης τιμών παραγωγού, μειώθηκε κατά 0,5% από τον Ιούνιο, την πρώτη μηνιαία πτώση από τον Απρίλιο του 2020. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 9,8%, το χαμηλότερο ποσοστό από τον Οκτώβριο του 2021, σε σύγκριση με την αύξηση 11,2% τον Ιούνιο και την αύξηση ρεκόρ 11,6% τον Μάρτιο.

Από την άλλη, αύξηση κατέγραψαν την τελευταία εβδομάδα οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, ακολουθώντας την πρόσφατη τάση. Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν κατά 14.000 στις 262.000 την εβδομάδα έως τις 6 Αυγούστου, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της The Wall Street Journal ανέμεναν ότι οι αιτήσεις θα αυξάνονταν κατά 4.000 από το αρχικό εκτιμώμενο επίπεδο των 260.000 της προηγούμενης εβδομάδας. Ο μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων αυξήθηκε κατά 4.500, στις 252.000 αιτήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί, πως οι πρόσφατες μετρήσεις «αποθέρμανσης» του πληθωρισμού, αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στην πτώση των τιμών της ενέργειας. Στις ΗΠΑ, σημαντική αποκλιμάκωση καταγράφουν οι τιμές της βενζίνης τις τελευταίες εβδομάδες, με την μέση τιμή για ένα γαλόνι βενζίνης να πέφτει κάτω από τα τέσσερα δολάρια για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών AAA, η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης στην αμερικανική αγορά έφτασε στα 3,99 δολάρια/δολάρια, ενώ πριν από μόλις ένα μήνα η μέση τιμή είχε σκαρφαλώσει 5,02 δολάρια/γαλόνι.

Εμπορεύματα

Πάνω από 2 δολάρια κέρδισαν οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη, καθώς ο ΙΕΑ αύξησε την πρόβλεψή του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου για φέτος, καθώς οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου οδηγούν ορισμένους καταναλωτές να στραφούν στο πετρέλαιο. Συγκεκριμένα, οι τιμές του αμερικάνικου αργού σημείωσαν άνοδο 2,65 δολάρια ή 2,9%, στα 94,58 δολάρια.

Πτώση σημείωσαν οι τιμές του χρυσού την Πέμπτη για πρώτη φορά μετά από περίπου μία εβδομάδα. Είχε προηγηθεί άνοδος του πολύτιμου μετάλλου την Τετάρτη μετά και από την ανακοίνωση των στοιχείων για τον δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ. Την Πέμπτη, ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε 6,50 δολάρια ή 0,4% κλείνοντας στα 1.807,20 δολάρια η ουγγιά, σύμφωνα με τη FactSet.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Άνοδος στην τιμή καθώς προβλέπεται αύξηση της ζήτησης

Χρυσός: Πτώση μετά από περίπου μια εβδομάδα κερδών

gazzetta
gazzetta reader insider insider