Χρηματιστήριο: Προσπάθεια για διατήρηση της επαφής με τις 880 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Προσπάθεια για διατήρηση της επαφής με τις 880 μονάδες
Πάνω από τις 880 μονάδες «σκαρφαλώνει» η αγορά. «Ξεδιψά» με Coca Cola. Κέρδη για τις τράπεζες.

13:30 Τελευταία ενημέρωση

Συνέχεια αναμένεται να έχει η ανοδική κίνηση στο Χρηματιστήριο - έστω και με τα χαμηλά επίπεδα τζίρου - με τους αγοραστές να έχουν τον πρώτο λόγο για την επαναφορά της αγοράς πάνω από τις 880 μονάδες.

Εφαλτήριο για τοποθετήσεις και μια πιο risk on διάθεση αποτελούν τα καλύτερα νέα που έρχονται από τις ΗΠΑ, με τον πληθωρισμό να δείχνει σημάδια υποχώρησης από τα ιστορικά υψηλά. Η εξέλιξη αυτή επηρέασε τόσο τους επενδυτές στη Wall Street που ένιωσαν μια μεγαλύτερη ασφάλεια, έχοντας κατά νου και τις κινήσεις της Fed ως προς τις αυξήσεις των επιτοκίων, όσο και τις ευρωπαϊκές αγορές, που φυσικά βρίσκονται σε ένα διαφορετικό σημείο (πολλαπλά δυσεπίλυτα μέτωπα).

Οι αγορές ήδη τιμολογούν ηπιότερους χειρισμούς από τη Fed για τον Σεπτέμβριο (στις 75 μονάδες βάσης η αύξηση), με την τελική γραμμή των επιτοκίων να υποχωρεί κατά 15 μονάδες βάσης στο 3,55%. Επίσης η μεταβλητότητα έχει υποχωρήσει σημαντικά με τον δείκτη VIX να βρίσκεται κάτω από τις 20 μονάδες, ενώ και τα futures της Wall δείχνουν περαιτέρω άνοδο σήμερα.

Ο «αέρας» λοιπόν που πνέει στις μεγάλες διεθνείς αγορές φτάνει και στη Λ. Αθηνών. Να σημειωθεί πως ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε χθες κατά 1,86% και έκλεισε στις 875,47 μονάδες με τον εκθετικο ΚΜΟ 200 στις 866,64 μονάδες. Πλέον σημεία στήριξης είναι οι 870 και 829 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 900 και 927 μονάδες. Σήμερα αναμένεται και η αξιολόγηση του δείκτη MSCI ενώ η αγορά εστιάζει κυρίως στα αποτελέσματα της Coca Cola HBC.

Συγκεκριμένα, κατά 19,4% αυξήθηκαν σε οργανική βάση και κατά 29,6% σε δημοσιευμένη βάση τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις της Coca-Cola HBC AG το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ σημειώθηκαν περαιτέρω αυξήσεις του μεριδίου αγοράς σε αξία και όγκο πωλήσεων στα έτοιμα προς κατανάλωση μη αλκοολούχα αναψυκτικά και στα ανθρακούχα αναψυκτικά.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, εξαιρουμένης της Ρωσίας και της Ουκρανίας, η αύξηση των καθαρών εσόδων από πωλήσεις διαμορφώθηκε σε 25,2% σε οργανική βάση, ενώ ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 12,1%. Τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις ανά κιβώτιο αυξήθηκαν κατά 14% σε οργανική βάση, επωφελούμενα από την τιμολογιακή πολιτική και τις στοχευμένες ενέργειες για τη βελτίωση του μείγματος, περαιτέρω ενισχυμένα από την ανάκαμψη της εκτός σπιτιού κατανάλωσης.

Επίσης, σημειώθηκε αύξηση των συγκρίσιμων κερδών ανά μετοχή κατά 33,9%, ενώ και οι καθαρές ταμειακές ροές αυξήθηκαν κατά 55,4 εκατ. ευρώ, σε ποσό 332,9 εκατ. ευρώ. Ο ισχυρός ισολογισμός και η ρευστότητα διατηρούνται μετά και την πληρωμή του μερίσματος ποσού 0,71 ευρώ ανά μετοχή τον Αύγουστο.

Να σημειωθεί πως η μετοχή της Coca Cola ενισχύονταν ενδοσυνεδριακά μέχρι και κατά 2,74% στα 24,34 ευρώ, ενώ με την υψηλή στάθμιση που έχει στους δείκτες του ΧΑ, συμπαρασύρει ολόκληρη την αγορά σε υψηλότερα επίπεδα. Ωστόσο λίγο μετά τις 13:30 οι επενδυτές σπεύδουν αν κατοχυρώσουν κέρδη στα υψηλή ημέρας με τη μετοχή να ενισχύεται πλέον κατά 1,31% στα 24 ευρώ. Άνοδος 0,37% για τον ΓΔ στις 878,30 μονάδες και με τον τζίρο σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα λόγω και της χρονικής περιόδου, στα 14,29 εκατ. ευρώ. Κέρδη 0,47% στις 2.119,36 μονάδες για τον FTSE 25.

Επιπλέον, οι τράπεζες δείχνουν να αποτελούν εκ νέου οδηγό για την αγορά, με τη ΕΤΕ να σημειώνει άνοδο 0,3% στα 3,269 ευρώ, βλέποντας και τα 3,30 ευρώ, τη Eurobank να ενισχύεται κατά 0,52% στα 0,9650 ευρώ, την Alpha στο +1,12% και στα 0,947 ευρώ και την Πειραιώς να γυρνάει αρνητικά από το +2,55% στο -0,96% και στα 1,0295 ευρώ.

Ήπια ανοδικά κινούνται επίσης η Μυτιληναίος, η Ελλάκτωρ, η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ και ο ΟΤΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider