Φυσικό αέριο: Ξανά σε άνοδο η τιμή στην Ευρώπη - Τέλος στο πτωτικό σερί

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φυσικό αέριο: Ξανά σε άνοδο η τιμή στην Ευρώπη - Τέλος στο πτωτικό σερί
Η Ευρώπη «τρέχει» για να αποθηκεύσει φυσικό αέριο ενόψει του χειμώνα, εν μέσω μειωμένων ροών από τη Ρωσία, με μόλις λίγους μήνες να απομένουν πριν ξεκινήσουν τα κρύα.

Ξανά την ανιούσα έχουν πάρει την Τετάρτη οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη καθώς η κλιματική κρίση απειλεί να περιορίσει τις προμήθειες ενέργειας κατά μήκος του ποταμού Ρήνου και ενώ συνεχίζουν να εμφανίζονται ενδείξεις για έναν δύσκολο επερχόμενο χειμώνα.

Oι τιμές του φυσικού αερίου στο Άμστερνταμ εκτινάσσονται έως και 5,89 % στα 203,5 ευρώ η μεγαβατώρα, τερματίζοντας ένα πτωτικό σερί τριών ημερών.

Ο Ρήνος αναμένεται να γίνει ουσιαστικά απροσπέλαστος σε κομβικά σημεία στη Γερμανία στις 12 Αυγούστου, λόγω της χαμηλής στάθμης του νερού, κάτι που θα μπορούσε να περιορίσει σοβαρά τη ροή άνθρακα, καυσίμων και άλλων εμπορευμάτων, καθώς η ήπειρος αντιμετωπίζει κρίση ιστορικών διαστάσεων στον ενεργειακό εφοδιασμό.

Η Ευρώπη «τρέχει» για να αποθηκεύσει φυσικό αέριο ενόψει του χειμώνα, εν μέσω μειωμένων ροών από τη Ρωσία, με μόλις λίγους μήνες να απομένουν πριν ξεκινήσουν τα κρύα κι ενώ οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης είναι ήδη ορατές στην οικονομία και είναι διάχυτοι οι φόβοι για επιδείνωση τους.

Η Μεγάλη Βρετανία ήδη καταστρώνει σχέδια για οργανωμένες διακοπές ρεύματος στη βιομηχανία, ακόμη και στα νοικοκυριά. Οι πόλεις σε όλη τη Γερμανία μειώνουν τον φωτισμό και το ζεστό νερό σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την καταστροφή.

Οι αποστολές μέσω του Nord Stream, του κύριου αγωγού που συνδέει τη Ρωσία με την ευρωπαϊκή ήπειρο, είναι γενικά σταθερές στο 20% περίπου της χωρητικότητας από τα τέλη Ιουλίου, όταν η Μόσχα μείωσε τις αποστολές από 40%. Η ρωσική Gazprom επικαλέστηκε ζητήματα σχετικά με τη συντήρηση της τουρμπίνας, συμπεριλαμβανομένων καθυστερήσεων που σχετίζονται με δυτικές κυρώσεις που εμπόδιζαν την επιστροφή του εξοπλισμού.

Ενώ τα αποθέματα έχουν αυξηθεί και η κατανάλωση φυσικού αερίου μειώνεται, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά εξακολουθούν να είναι «πραγματικά τεράστιες», δήλωσε την Τετάρτη σύμφωνα με το Bloomberg ο Leonhard Birnbaum, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής EON. «Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι το σύνθημα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πτώση για 3η ημέρα στην τιμή του φυσικού αερίου

Γερμανία: Τα σενάρια για να αποφευχθούν τα προβλήματα στο φυσικό αέριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider