Ο φόβος της ύφεσης «τρομάζει» την Wall Street - Απώλειες άνω του 8% για την Walmart

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο φόβος της ύφεσης «τρομάζει» την Wall Street - Απώλειες άνω του 8% για την Walmart
Τριψήφιες απώλειες για τον Dow Jones και τον Nasdaq στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Οι επενδυτές εν αναμονή της Fed.

Απώλειες σημειώνει η Wall Street, με τους επενδυτές στο αμερικανικό χρηματιστήριο να προβληματίζονται από την πορεία του λιανεμπορίου και με την προσοχή να είναι εστιασμένη στις ανακοινώσεις από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones χάνει 0,33% ή 106,97 μονάδες στις 31.883 μονάδες.

Ο S&P 500 χάνει 0,69% ή 27,43 μονάδες στις 3.939 μονάδες.

Ο Nasdaq υποχωρεί 1,22% ή 143,46 μονάδες στις 11.640 μονάδες.

Η προσοχή στα αποτελέσματα και την Fed

Απώλειες άνω του 8% σημειώνει η μετοχή της Walmart, αφότου η μεγαλύτερα αλυσίδα λιανεμπορίου στις ΗΠΑ ετοιμάζεται για κάμψη των κερδών της το ερχόμενο χρονικό διάστημα λόγω μειωμένης κατανάλωσης από τους πελάτες της.

Η παραπάνω ανησυχία έρχεται καθώς μεγαλώνει το κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) για την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία, «δείχνοντας» σε μια πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως την Τετάρτη και μετά το τέλος της διήμερης συνεδρίασης της νομισματικής επιτροπής της Fed (FOMC) αναμένεται να ανακοινωθεί νέα αύξηση των επιτοκίων της. από 0,75% έως 1%, σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς. Παράλληλα, επικεφαλής της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, θα παρουσιάσει τις εκτιμήσεις της Fed για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Στα των εταιρικών νέων, η Alphabet και η Microsoft ανακοινώνουν τα εταιρικά τους μεγέθη μετά από το κλείσιμο της συνεδρίασης στην Wall Street.

Οι προειδοποιήσεις του ΔΝΤ

Σημειώνεται πως το ΔΝΤ αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2022 και το 2023, προβλέποντας παράλληλα νέα αύξηση του πληθωρισμού που εκτιμάται πως θα φτάσε στο 9,5% για το επόμενο έτος.

Για τις ΗΠΑ, το Ταμείο προβλέπει πως το ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει το 2,3% για το 2022, μειωμένο κατά 1,4% σε σχέση με την εκτίμηση του ΔΝΤ τον Απρίλιο.

Μάκρο

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ που καταρτίζει το Conference Board διαμορφώθηκε στις 95,7 μονάδες τον Ιούνιο έναντι 98,4 μονάδων στην αναθεωρημένη μέτρηση του Μαΐου και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 97 μονάδες.

Εξάλλου, οι νέες πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ συρρικνώθηκαν 8,1% από άνοδο 6,3% τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια συρρίκνωση 5,9%.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Υποχώρηση 16% γράφει η μετοχή της Shopify μετά από δημοσίευμα για το ότι η εταιρεία σκοπεύει να απολύσει το 10% των υπαλλήλων της.

Απώλειες κοντά στο 3% σημειώνει η μετοχή της General Motors καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία δεν κατάφερε να πουλήσει 100.000 οχήματα έως τα τέλη του τριμήνου λόγω ελλείψεων ανταλλακτικών.

Ωστόσο, η εταιρεία διατήρησε το guidance για το σύνολο του έτους.

Στα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή η GM ανακοίνωσε 1,14 δολάρια, έναντι 1,20 δολάρια αναμενόμενα και 1,97 δολάρια κατά το β’ τρίμηνο του 2021.

Άνοδο 2% γράφει η μετοχή της Coca Cola, καθώς ο αμερικανικός κολοσσός εμφάνισε προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή της τάξης των 70 σεντς, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της Refinitiv τα τοποθετούσαν στα 67 σεντς. Τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε προσαρμοσμένη βάση στα 11,3 δισ. δολάρια, έναντι εκτίμησης για 10,56 δισ. δολάρια.

Ήπια πτώση καταγράφει η μετοχή της McDonalds, αφότου ανακοίνωσε κέρδη ανά μετοχή στα 2,55 δολάρια προσαρμοσμένα, ενώ στα έσοδα ανακοίνωσε 5,72 δισ. δολάρια έναντι 5,81 δισ. δολάρια που αναμένονταν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΝΤ: «Ψαλίδι» στην παγκόσμια οικονομία για το 2022 και το 2023 - Μεγαλύτερη η αύξηση του πληθωρισμού

Shopify: Προχωρά σε απολύσεις 1.000 υπαλλήλων - «Πόνταρα λάθος» παραδέχεται ο CEO 

gazzetta
gazzetta reader insider insider