Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα και ήπια κέρδη για τον Stoxx - ΕΚΤ και Ιταλία καθόρισαν την συνεδρίαση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα και ήπια κέρδη για τον Stoxx - ΕΚΤ και Ιταλία καθόρισαν την συνεδρίαση
Στον «αστερισμό» της ΕΚΤ και της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία κινήθηκαν οι Ευρωπαίοι επενδυτές.

Μεικτά πρόσημα καταγράφηκαν την Πέμπτη ανάμεσα στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αν και με ήπια κέρδη για τον Stoxx, καθώς οι επενδυτές κινήθηκαν σήμερα στον «αστερισμό» της απόφασης της ΕΚΤ για τα επιτόκια.

Με μια αναμενόμενη... έκπληξη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 0,5% μπαίνοντας στον «χορό» των άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών.

Πρόκειται για την πρώτη αύξηση μετά από περίπου 11 χρόνια και έρχεται ως απάντηση στον καλπάζοντα πληθωρισμό που έχουν πυροδοτήσει οι υψηλές τιμές ενέργειας.

Παράλληλα, οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, με την παραίτηση του Μάριο Ντράγκι και το «επόμενο βήμα» των πρόωρων εκλογών έπληξαν τον ιταλικό δείκτη.

Έτσι, στις 25 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθούν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία, όπως ανακοινώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, λίγη ώρα αφότου ο πρόεδρος της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα υπέγραψε την απόφαση για τη διάλυση της Βουλής και της Γερουσίας.

Ο Ιταλός πρόεδρος εκτιμά ότι «δεν υπάρχουν προοπτικές για τη σύσταση μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας», μέχρι το τέλος της παρούσας νομοθετικής περιόδου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κέρδισε 0,44% στις 424,39 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά οι απώλειες πλησίασαν το 0,4%.

Στους επιμέρους δείκτες ο γερμανικός DAX έχασε 0,27% στις 13.246 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,27% στις 6.201 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE κέρδισε οριακά 0,09% στις 7.270 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε 0,20% στις 8.012 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB διολίσθησε 0,71% στις 21.196 μονάδες.

Στην επικαιρότητα της Ευρώπης κυριαρχεί η είδηση πως η Ρωσία ξεκίνησε να στέλνει εκ νέου φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω του μεγαλύτερου αγωγού της, Nord Stream, μετά από μια διακοπή 10 ημερών για λόγους συντήρησης, ανέφερε εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας του αγωγού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ντράγκι και ΕΚΤ έφεραν απώλειες στις ευρωαγορές - Πτώση 1,6% στο Μιλάνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider