Ευρωαγορές: «Ποδαρικό» εβδομάδας με κέρδη κόντρα στην ανησυχία για την οικονομία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: «Ποδαρικό» εβδομάδας με κέρδη κόντρα στην ανησυχία για την οικονομία
Το προηγούμενο πενθήμερο διαπραγματεύσεων έκλεισε την Παρασκευή με ισχυρά κέρδη σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Τελευταία ενημέρωση 15.17

Με ανοδικές διαθέσεις ξεκινάει η νέα εβδομάδα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια «απηχώντας» το θετικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, καθώς το προηγούμενο πενθήμερο διαπραγματεύσεων έκλεισε την Παρασκευή με ισχυρά κέρδη σε ΗΠΑ και Ευρώπη, αλλά και νωρίτερα σήμερα οι ασιατικοί δείκτες ενισχύθηκαν σημαντικά, κόντρα στην γενικευμένη ανησυχία για τον πληθωρισμό και την επερχόμενη ύφεση.

Η ενεργειακή κρίση, δε, έως τώρα έχει πλήξει σοβαρά τις ευρωπαϊκές οικονομίες λόγω της ισχυρής εξάρτησης της ηπείρου από το ρωσικό αργό και φυσικό αέριο. Σε μια προσπάθεια διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας, που είναι από τους πλέον προτεραιοποιημένους στόχους της ΕΕ, μεταβαίνει σήμερα στο Μπακού η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε αναζήτηση περισσότερου φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν.

«Εν μέσω της συνεχιζόμενης μετατροπής των ενεργειακών αποθεμάτων σε όπλα από τη Ρωσία, η διαφοροποίηση των ενεργειακών εισαγωγών μας αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ» ανέφερε η Επιτροπή με ανάρτηση στο Twitter. «Η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν και η Επίτροπος (Ενέργειας) Κάντρι Σίμσον θα βρίσκονται αύριο στο Αζερμπαϊτζάν για να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία μας», πρόσθεσε.

Οι επιπτώσεις της κρίσης είναι ιδιαίτερα ορατές στις ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες, καθώς συσσωρεύουν «βουνά» από χρέη προκειμένου να καλύψουν το κόστος της εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Το συνολικό χρέος των ενεργειακών εταιρειών, το οποίο έχει πάρει την ανιούσα από την πανδημία και μετά, έχει διογκωθεί φέτος σε περισσότερα από 1,7 τρισ. ευρώ, ένα «άλμα» άνω του 50% σε σχέση με πριν από το 2020.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η γερμανική Uniper θα χρειαστεί περίπου 9 δισ. ευρώ σε κεφάλαια και η τσεχική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας CEZ CP αναζητά έως και 3 δισ. ευρώ για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

Ωστόσο, την Παρασκευή. η μετοχή της Uniper σημείωσε ράλι 6% ενώ και σήμερα κερδίζει περί το 1%.

Η κίνηση των δεικτών

Την Δευτέρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 1,48% στις 419,92 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 ενισχύεται 1,59% στις 3.532,61 μονάδες.

Στην Φρανκφούρτη ο DAX «σκαρφαλώνει» στις 13.054 μονάδες με κέρδη 1,48%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κερδίζει 1,28% στις 7.251 μονάδες, και στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύεται 1,3% στις 6.114 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει άνοδο 1,71% στις 21.288 μονάδες, και στη Μαδρίτη ο IBEX 35 καταγράφει κέρδη 0,58% στις 7.992 μονάδες.

Οι ασιατικοί δείκτες

Με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσαν νωρίτερα την συνεδρίαση και οι ασιατικές αγορές με τον Hang Seng του Χονγκ Κόνγκ να κάνει «άλμα» 2,7%.

Στο Τόκιο, ο Nikkei 225, κέρδισε 0,54%, στο Σίδνεϋ ο S&P/ASX 200 ενισχύθηκε 1,23%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai και ο SZSE Component σημείωσαν κέρδη 1,55% και 0,98% αντίστοιχα. Στη Σεούλ, ο νοτιοκορεατικός KOSPI κέρδισε 1,9%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Άλμα» στο χρέος των ευρωπαϊκών εταιρειών ενέργειας - Άνω του 1,7 τρισ. ευρώ

ΕΕ: Στο Μπακού σε αναζήτηση επιπλέον αερίου σήμερα η Φον Ντερ Λάιεν

Κέρδη στις ευρωαγορές -Στο +6% η μετοχή της Uniper

gazzetta
gazzetta reader insider insider